Općinska organizacija Hrvatske seljačke stranke Rugvica organizirala je 2. srpnja  tribinu posvećenu Josipu Predavcu, nekadašnjem političaru, suosnivaču ove stranke,  autoru brojnih publikacija o problematici svoga doba, agronomu i „prosvjetitelju hrvatskog seljaštva“, kako su ga povjesničari odredili u jednom od brojnih zapisa. Uz  navedeno još je razloga za rugvičku tribinu o ovoj povijesnoj ličnosti. Josip Predavec rođen je u Rugvici 2. srpnja 1884.  godine, gdje su živjeli njegovi roditelji – otac Janko Predavec i majka Jaga r. Vlahović.

Ovaj je datum bio povod za održavanje tribine čime je obilježena 134. godišnjica njegova rođenja. No ne i jedini povod  jer je tribina organizirana nakon promjene imena Trga u Rugvici koji je od 2002. godine nosio njegovo ime. Na 11. sjednici održanoj 6. lipnja ove godine Općinsko vijeće Općine Rugvica većinom je glasova donijelo odluku o preimenovanju Trga koji je do tada nosio ime Josipa Predavca, a nakon te  izmjene nosi ime  - Trg dr. Franje Tuđmana.

Nakon ovih događanja i prigoda predsjednik Općinske organizacije HSS-a Rugvica Željko Vojković sazvao je skup kako bi obnovili i proširili saznanja o značaju Rugvičana Josipa Predavca i njegovu doprinosu hrvatskim, ali i europskim povijesnim tokovima. Pridružili su se i članovi Županijskog odbora HSS-a.

Predavač, povjesničar dr. sci. Hrvoje Petrić na skupu je iznio slijed podataka i činjenica  iz Predavčeva života koje je prikupio iz dostupne literature, obradio i stavio u kontekst povijesnih zbivanja u doba njegova života. Naglašeno je njegovo obrazovanje, studij agronomije, iskustvo u gospodarskim i agrarnim programima stečeno u europskim zemljama, bliska suradnja sa Stjepanom a posebice Antunom Radićem, političko djelovanje u Saboru, u sveučilišnoj organizaciji  HPSS, oblikovanju HSS ideja, djelovanje u Hrvatskom seljačkom domu  i drugim oblicima aktivnosti. Prikazano je Predavčevo djelovanje u zadrugarstvu, osnivanju Hrvatske seljačke zadružne banke i osiguravajuće zadruge te sam  kraj života nakon ubojstva u Dugom Selu, kamo je odselio  iz  Rugvice. Predavač Petrić Predavčevo je ubojstvo objasnio kao  nalog od beogradskog režima koji  je izvršio Dugoselac Tomo Košćec.

„Ja sam ne mogu, ali mi možemo“ – tu je Predavčevu misao Petrić naglašavao tijekom izlaganja pozivajući članove na zajedništvo i suradnju u predstojećim aktivnostima.

Rugvički HSS-ovci ponosni su na svog mještanina štujući njegove doprinose.

Stoga smatraju kako bi rugvički Trg  trebao ostati obilježen njegovim imenom. Također  ističu kako ne umanjuju značaj dr Franje Tuđmana smatrajući  njegovu ulogu neupitnom, tako u Rugvici ima prostora i ulica koji se mogu obilježiti Tuđmanovim imenom.

No uklanjanje oznake s imenom Josipa Predavca članovi rugvičkog HSS-a osuđuju. Predavač Petrić taj je čin nazvao napadom na povijesni identitet ove sredine, na lik i djela J. Predavca.

NK

F1 F2 F3 F4