Predsjednica dugoselskog SDP-a Jadranka Robić sazvala je 7. prosinca godišnji stranački skup članova stranke, koji je vodio predsjednik radnog predsjedništva Stjepan Štefinovec.

Osim 18 članova dugoselske organizacije SDP, stranačkom su skupu prisustvovali bivši članovi i simpatizeri te uzvanici. Predsjednica J. Robić izvijestila je o stranačkim aktivnostima u izvještajnom razdoblju: provedbi tradicionalnih akcija prigodnog karakter (jabuke božićnice, cvijeće za Dan žena, izložba fotografija i drugo), te o obilježavanju značajnih datuma – 8. ožujka, 1. svibnja, Dana državnosti, Dana neoavisnosti,  Oborovske  bitke, Dana antifašističke borbe…) Navedeno je sudjelovanje u tradicionalnim manifestacijama, humanitarne aktivnosti – Cvijet Ane Rukavine, te je naglašena aktivnosti Foruma žena koji je osnovan sredinom godine.

Nakon raspuštanja GO Dugo Selo pokrenuto je osnivanje nove s 9 članova, a danas Organizacija djeluje s 18 članova, uz stalan rad za povećanje broja članova. A to ide teško – rečeno je, jer rašireno politikanstvo i političke trgovine s mandatima bivaju sve omraženiji u javnosti.

Vodstvo Organizacije naglasilo je aktivnost SDP-ovog vijećnika S. Štefinovca u Gradskom vijeću Dugog Sela, Darijana Levaka u Odboru za komunalne djelatnosti, Smiljana Dokića u Mjesnom odboru te Sofije Štefanac Klobučar u vođenju Foruma žena.

Rad Konvencije pratile su gostujuće dužnosnice SDP-a. Predsjednica OO Brckovljani Ines Kovačević osvrnula se na aktivnosti upozorivši na nedostatke stranačke politike u stambenom zbrinjavanju.

Nadica Žužak, članica Predsjedništva SDP-a Zagrebačke županije, koja je i zamjenica župana, govorila je promjenama u Županijskoj skupštini u kojoj izvršna vlast više nema većinu te o načinu rada u takvim okolnostima. Ona je podržala obnovu rada SDP organizacije, nakon prethodnog raspuštanja.

Dugoselski gradonačelnik Nenad Panian također je pratio rad SDP konvencije te je u obraćanju potvrdio suradnju dugoselske izvršne vlasti sa SDP-om kao i suradnju s tom strankom u Županijskoj skupštini. U kritičkom osvrtu Panian je osudio pokušaje političke trgovine te neprimjerene napade na gradonačelnika.

Središnja tema Konvencije bila je posvećena socijaldemokratskim politikama na području mirovinskog sustava.

Gostujuća dužnosnica Tanja Dalić, predsjednica SDP-ova Savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog ,  ukazala je na različitost SDP-ova prijedloga mirovinske reforma od onoga kojeg predlaže Vlada RH.

Socijaldemokrati mirovinu ne smatraju troškom (poput Vlade), već stečevinom zaposlenika, koja mora biti dostojna za njihov život. Tanja je prikazala osnove Europskog stupa socijalnih prava obvezatnog za članice EU, gdje se, između ostalog, utvrđuje pravo na mirovinu dostatnu za život. To pravo utvrđeno je i za one koji ga nisu mogli steći vlastitim radom iz opravdanih razloga. U ostvarenju tog prava žene i muškarci moraju biti izjednačeni.

Mirovinski sustav je stup socijalne sigurnosti čiju stabilnost osiguravaju nova zapošljavanja, povećanje plaća te porezna reforma koju treba provesti usporedno s mirovinskom reformom.

  • Umirovljenici plaćaju svoje obveze, troše mirovinu u kupnji i tako ponovo pune državni proračun - naglasila je Dalić, zalažući se za pravo po kojem umirovljenici mogu raditi i nakon odlaska u punu mirovinu.

Nakon radnog dijela ovog skupa, sudionici su se zadržali u druženju i predblagdanskom raspoloženju.    (NK)

F2.jpg F5.jpg F6.jpg F8.jpg F_PRVA.jpg f1.jpg f3.jpg f4.jpg f7.jpg