Generacija 2006 mladih rukometaša iz Rugvice uz pojačanja iz Poleta i Sesveta, predvođena trenerom Hrvojem Džigumovićem okitila se srebrom na najvećem rukometnom turniru u svijetu, neslužbenom svjetskom prvenstvu namijenjenom mladima.

Partille Cup održao se u na sjeveru Europe, švedskom gradu Gothenburgu od 3. do 8. srpnja. Na 48. po redu, Partille Cupu nastupilo je 22500 sudionika, ukupno 1100 ekipa iz više od 40 zemalja. Hrvatska je imala 9 momčadi različitih dobnih skupina sljedećih predstavnika, klubova: Rugvica (2003, 2004), PPD Zagreb (2003, 2004, 2006 – dvije ekipe), Maksimir Pastela (2004, 2005), Grad Zagreb (2002).

Odlazak na prestižni turnir financirali su roditelji uz sufinanciranje Zagrebačkog rukometnog saveza koji je neposredno prije odlaska na turnir organizirao donatorsku večer u zagrebačkom restoranu Lateral, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Srebro zlatnog sjaja

Mladi Rugvičani natjecali su se u kategoriji „dječaci 11“ gdje se za titulu najbolje momčadi borilo 36 ekipa. RK Rugvica odigrala je 5 utakmica u skupini i 3 u fazi ispadanja na putu do finala, što ih dovodi do ukupne brojke od 9 utakmica. U skupini su ostali neporaženi, svladavši domaće Šveđane te norveške i danske klubove. Ulaskom u osminu finala Rugvičani su slavili protiv danskog Horninga. U četvrtfinalu potopljen je domaći OV Helsingborg te norveški klub Linje u polufinalu. Talentirani dječaci Rugvice poraženi su u samoj završnici protiv druge hrvatske momčadi – PPD Zagreb slavio je u hrvatskom finalu rezultatom 14:10.

„Najveći rukometni turnir na svijetu. Ovo nam je druga godina zaredom da sudjelujemo na turniru. Ove godine hrvatske ekipe osvojile su četiri prva, jedno drugo mjesto i jednu zlatnu medalju u B finalu“ - Hrvoje Džigumović.

Druga rugvička ekipa, generacija 2004. natjecala se u kategoriji „dječaci 13“, a predvodio ih je Miroslav Vicić. Prošlogodišnju ekipu, godište 2004. koja je osvojila titulu najbolje ekipe u svojoj kategoriji predvodili su treneri Filip Horvat i Hrvoje Džigumović. Selekciju Zagrebačke županije tvorila su djeca iz Dugog Sela, Ivanić-Grada, Ruda, Sesveta, Siska i Rugvice. Sastavljena ekipa pod vodstvom dvojice trenera nastupala je pod nazivom Zagreb 2 te slavila u finalu protiv Zagreba 1.

Ove godine Rugvičani (2004.) nastupali su sami uz nekoliko pojačanja iz Valpova i Siska te rutinski stigli do doigravanja, no tu njihov put staje. Lošija igra u osmini finala i moguće upitno suđenje izbacilo je Rugvicu iz daljnjeg natjecanja. Pobjednik tog susreta bio je danski Herning FH.

RK Rugvica zahvaljuje se RK Valpovka, RK Sisak, MRK Sesvete i RK Polet na suradnji povodom ovogodišnjeg Partille Cupa.

Ekipu Rugvice pojačanu s igračima iz Poleta i Sesveta koja je svojim dobrim igrama u Gothenburgu osvojila drugo mjesto u kategoriji „dječaci 11“ čine: Luka Špoljarec, Fran Miloš Kokot, Josip Tomić, Frano Jelčić, David Pršlja, Leon Petrlić, Fran Vicić, Grga Kuzmec, Marko Maras.

Ekipa godište 2004, predvođena trenerom Miroslavom VicićemZvonimir Hrka, Luka Jezerčić, Patrick Kuzmec, Jakov Katić, Nikola Ivanković, Luka grlić, Marin Jelčić, Marijana Lončar, Martin Krizmanić, Toni Huremović, Roko Grbeša, Luka Vukelić, Matija Bajer, Karlo Kolar, Ivan Zorić.

S ekipom PPD Zagreb u 2003. godištu u osvajanju zlata sudjelovao je Leo Matić, igrač RK Rugvica. Kao finalni čin, glavni tajnik Zagrebačkog rukometnog saveza, Kazimir Ilijaš uputio je čestitku hrvatskim predstavnicima: „Posebne čestitke prvacima, trenerima i ekipama RK PPD Zagreb 2003. i 2006. godište, RK Maksimir Pastela 2004. i 2005. godište te RK Rugvica 2006. godište na odličnim igrama kojima su pokazali kako se brane boje svoje domovine, svoga grada i svoga kluba. Kako kaže predsjednik Svjetske rukometne federacije: „Vi Hrvati ste u rukometu ono što je Brazil u nogometu.“ Mi svaki put dokazujemo da smo i bolji.“

Partille Cup je najveći, a ujedno se smatra i najistaknutijim rukometnim natjecanjem svjetskih proporcija koji doprinosi razvitku mladih igrača/ica na više razina - od same kvalitete kao sportaša, individue, ali i dijela ekipe, zajedništva te do stvaranja novih poznanstva, učenja o raznolikostima kultura, običaja, jezika te samog stila igre predstavnika drugih zemalja sudionica.  Rukometno prvenstvo za mlađe kategorije koje spaja svijet te ujedno polako, ali sigurno gura na scenu budućnost hrvatskog rukometa, koja je ovim natjecanjem samo dokazala svoju kvalitetu i talent. Rugvica se tu može stvarno ponositi jer u svojim redovima ima dečke koji bi jednog dana mogli biti velika imena hrvatkog rukometa.

Denis Remenar