Rijeku Savu najbolje je upoznati ploveći njenim vijugavim tokom. Znaju to i rugvički Savski lađari koji su se i ove godine, šesti put za redom, otisnuli s oborovskih obala prema Davoru u Slavoniji. Ovim tradicionalnim spustom, kao istinski ljubitelji svoje rijeke, ispunjavaju glavne ciljeve udruge – Savu čuvaju i štite.

 

Na vodeni put krenulo je10 članova posade u tri čamca krajem srpnja, kako bi stigli na najveću i najdugovječniju ribarsku feštu u Davoru gdje su rado viđeni gosti. O tijeku plovidbe saznali smo više od predsjednika udruge Borisa Vrhovnika. „Plovidba je bila mirna. Krenuli smo 31. srpnja iz Oborova. Prva postaja bila je u Sisku na ušću Kupe. Nastavili smo prema Trebežu gdje smo proveli dvije noći u ribolovu, krenuli prema Staroj Gradišci da bi 4. i 5. kolovoz proveli u Davoru na njihovim Ribarskim večerima“, naveo je Vrhovnik rutu ekološko-rekreacijske ekspedicije.

Fascinantna je Sava, vodotokom najdulja rijeka u Hrvatskoj. Razigrana meandrima, skrivenim rukavcima, pješčanim sprudovima… Njene obale krasi prekrasna priroda, mostovi spajaju dobre ljude. Voda je čista, osvježenje nalaze brojni kupači. Bogata je ribom, a Lađari se mogu pohvaliti i velikim ulovom soma od 5,5 kilograma. Ulovili su ga u Trebežu, prijao je za doručak pohan u kukuruznom brašnu. Zelenilom i tišinom umiruje Sava, zbog njene ljepote lakše su podnosili nedaće poput insekata i visokih temperatura. Nailazili su na puno plićina sa štorovima, niski vodostaj otkrio je i neka neekološka djela poput olupina i drugog otpada u riječnom koritu, otkrio je Vrhovnik. Stoga je sada pravo vrijeme za akcije čišćenja, sve su to Lađari bilježili te razgovorom educirali stanovnike. Što se tiče okoliša, bilježili su i zanimljivosti iz životinjskog svijeta. Više je bilo susreta, sa sigurne daljine, s divljim svinjama i čagljevima. Od ptica, posebice kod Lonjskog polja, Lađari su vidjeli orlove štekavce, čaplje, zamijetili su i rijetku crnu rodu.

Puni dojmova stigli su u Davor gdje im je, kao i lanjskih godina, priređen srdačan doček od strane organizatora 16. Ribarskih večeri  KUD-a “Matija Antun Relković”. Slavonsku feštu od ribe i pjesme trebalo bi bar jednom posjetiti i osjetiti tu atmosferu, kažu rugvički riječni vukovi kojima su se, doputovavši kopnom, pridružili i drugi Lađari i Lađarice. Ovogodišnja je zabilježila rekordnu posjećenost, oko 10 000 posjetitelja uživalo je u bogatom programu i gostoljubivosti domaćina. Pripremljeno je 5 tona ribe, tradicionalnih specijaliteta poput šarana na rašljama i fiša. Večeri padaju na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pa su tamo odali počast poginulima. Za svakog poginulog branitelja postavljen je jarbol, ispred zastava pale se lampaši, prizor je veličanstven i ispunjava ponosom, opisao je Vrhovnik. Nakon povratka iz Davora, članovi udruge počeli su s pripremama za svoju 6. Ribarsko lađarsku večer. I rugvičku feštu treba posjetiti, Savski lađari za 9. rujna pripremaju bogat program uz svirku TS Fijaker i nezaobilaznu finu gastronomsku ponudu.

amš

foto: Savski lađari Rugvica

 

lađ1.jpg lađ10.jpg lađ11.jpg lađ12.jpg lađ13.jpg lađ14.jpg lađ15.jpg lađ16.jpg lađ17.jpg lađ18.jpg lađ19.jpg lađ2.jpg lađ3.jpg lađ5.jpg lađ6.jpg lađ7.jpg lađ8.jpg lađ9.jpg lađsom.jpg