Na 3. sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica, održanoj jučer u prostorijama nartovskog DVD-a, donesena je odluka o besplatnom prijevoza svih srednjoškolaca te redovnih i izvanrednih studenata na području općine. S obzirom na skoru svečanu sjednicu Općine Rugvice donijeta je odluka o dodjeli nagrada i priznanja najzaslužnijima. Od komunalne infrastrukture govorilo se o izgradnji kanalizacijske mreže te mogućnosti modernizacije ulične rasvjete, a novom članicom, odnosno vijećnicom HDZ-a postala je Ivana Gavran, zamijenivši Danijela Ivanovića.

 

 

Za kanalizaciju i sekundarnu mrežu 221 milijuna kuna

Dosta se raspravljalo o problematici kanalizacije o čemu je načelnik Mato Čičak kazao: „221 milijuna kuna dobiveno je sredstava za kanalizaciju i sekundarnu  mrežu Općini Rugvica i gradu Dugom Selu. Većina tih sredstava otpada na Općinu Rugvica, a 51 km kanalizacijske mreže gradi se u Rugvici - sekundarne mreže po svim našim ulicama. Bitno je da su grad Dugo Selo i Općina Rugvica postigli dogovor kojim će se financirati iz naknade za razvoj, koju ćemo do 2020. koristiti isključivo za izgradnju kanalizacijske mreže. Prikupljeno je već 3,4 milijuna od 10,5 kuna.“ Načelnik ističe kako tih 10,5 milijuna neće imati nikakvog doticaja s proračunom vezanim uz kanalizaciju. Također, ističe kako je sporazum o financiranju izglasan te će radovi početi u ožujku iduće godine i trajati oko pet mjeseci. Kanalizacija je povukla još jedno pitanje: „Što možemo napraviti po pitanju boljeg nadzora dovoza i odvoza smeća na području naše općine?“ Načelnik je odgovorio: „Na prošlom sazivu raspravljali smo o tome i rekli kako ćemo ugrađivati kamere. Digitalni nadzor je jedini način.“

 

Oborovo dobiva kanalizacijski vod

Nastavak priče o kanalizaciji protegao se na oborovski dio. Projekt kojim bi kroz Oborovo bio provučen glavni vod košta ukupno između oko 8 milijuna kuna. Taj projekt trebao bi se realizirati u narednih 3 do 4 godine. „Nadam kako će već iduće godine jedan dio sredstava iz Hrvatskih voda biti namijenjen tome da produžimo priču do Oborova“, naglasio je Mato Čičak.

 

Općina Rugvica u skoroj budućnosti "svijetli suvremeno"

Rasvjeta na području Općine Rugvica ponovno je bila jedna od tema. Vijećnici su istaknuli neke od lokacija na kojima treba sanirati kvarove, a tijekom sjednice na red je došla nova ideja – LED rasvjeta, odnosno modernizacija kompletne rasvjete na području općine. „Sva dokumentacija je gotova. Iduće godine više od 1900 lampi zamijenit će se za LED rasvjetu i više nećemo imati ovakvim problema s održavanjem javne rasvjete, koja će biti puno jeftinija. Proračun bi radila županijska agencija, a mi bi 10 godina plaćali jednaku uslugu za tih naših 1900 lampi, ali ne bi imali troškove održavanja“, informirao je Mato Čičak. Nadalje, u planu je obnavljanje oštećene ceste diljem nasipa, gdje je istaknuto prethodno asfaltiranje preko 200 ulica u većini kojih se sada kreće u izgradnja kanalizacije. Uslijedila su godišnja izvješća o radu i financijskom poslovanju KUD-ova Tančec i Zov zavičaja te Dukom Plina d.o.o. i Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo za 2016. godinu. Sva izvješća usvojena su jednoglasno.

 

Financijska injekcija općine usmjerena prema budućnosti sporta

Zbog problema s izvođačem radova na svlačionicama NK Sava Sop, prijeti opasnost od gubljenja istih. „Kako djeca kluba ne bi ostala bez svlačionica tih 148.000 tisuća kuna s PDV-om treba uplatiti na Zajednicu športskih udruga Općine Rugvica da s njima riješi tu priču, jer ne postoji nikakav drugi zakonski model za rješavanje tog problema“, napomenuo je Čičak.

 

Besplatan prijevoz za srednjoškolce i studente

„Uspjeli smo pronaći privremeno rješenje za besplatan prijevoz za srednjoškolce i studente. Općina će preuzeti na sebe dio koji su plaćali roditelji.“ Odluka o besplatnom prijevozu srednjoškolca i studenata (redovni i izvanredni) izglasan je jednoglasno, a načelnik je još dodao, rekavši vijećnicima: „Odmah vam mogu reći kako trenutnim prijevoznikom nismo zadovoljni.“Govorilo se i o sudbini pošte u Oborovu, čiji godišnji troškovi iznose 106.228 kuna. Bilo je govora o mogućem ukidanju oborovske pošte, no predsjednica vijeća, Ana Munić kao i  načelnik Čičak podupiru održavanje pošte u Oborovu na životu, odnosno njezin daljnji rad. Također, postoji mogućnost otvaranja HPB šaltera u Rugvici, što je dodatni pokazatelj pozitivnom radu novootvorene pošte u Rugvici.

Većinom glasova prihvaćen je I. rebalans proračuna za 2017. godinu. Planirano je bilo 24,8 milijuna kuna, novi iznos je 25, 1 mil. kuna. Promjene su kod naknade za novorođenčad koja sada iznosi 100.000 kuna, povećana je stavka za vatrogasnu zajednicu za 60.000 kuna i sada je 400.000 kuna te za sufinanciranje javnog prijevoza srednjoškolaca gdje je povećanje za 250.000 kuna i tako iznosi 700.000 kuna. Donijete su i I.izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja kom.infrastrukture za tekuće godinu, sredstva su 12,7 milijuna kuna. Rebalansiran je program održavanja, ukupan iznos je 2,5 mil.kuna. Također, za program javnih potreba u sportu iznos je nešto više od milijun kuna; kulture 290.000 kuna; socijalne skrbi 3,1 mil.kuna. Prihvaćen je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu za prvih šest mjeseci. Po tekućem planu za cijelu 2017. godinu planirani su prihodi 24,8 milijuna kuna, a rashodi 14,7 mil. kuna. U prvom polugodištu ostvareno je nešto više od 6 mil.kuna prihoda, dok su rashodi poslovanja 6.1 mil. kuna. Nivo ostvarenja prihoda je na razini prošle godine.

 

Nagrade i priznanja povodom Dana Općine

Najboljim učenicima generacije OŠ Rugvica proglašeni su Monika Sever i Ana Grubišić te će dobiti nagradu od 2.000,00 kuna. Istu nagradu, ali i priznanje dobit će Neven Jaganjac za najboljeg učenika strukovnih škola, Marina Sedlić kao najbolja učenica gimnazija, Tajana Puljić najbolja studentica preddiplomskog studija te Iva Mabić, Nikolina Mavračić i Anita Jurašić dobit će nagradu i priznanje za najbolje studentice diplomskog studija. Tihani Kušeković dodjeljuje se nagrada, odnosno priznanje za dugogodišnji uspješan rad na promociji kulture i običaja posavskog kraja. Ivani Kirin dodjeljuje se priznanje za najbolju sportašicu Općine Rugvica za 2016. godinu, Mariju Genziću za dugogodišnje uspješno djelovanje u lovu i lovnim natjecanjima, Ivici Krznaru za 19 godina zapovijedanja Vatrogasnom zajednicom Općine Rugvica te KFK d.o.o. dodjeljuje se priznanje kao najuspješnijem poslovnom subjektu sa sjedištem na području Općine Rugvica s najvećom neto dobiti u iznosu od 92 milijuna kuna za 2016. godinu.

Denis Remenar

 

3.ruv1.JPG 3.ruv2.JPG 3.ruv3.JPG 3.ruv4.JPG 3.ruv5.JPG