U Pastoralnom centru u Jalševcu Nartskom 28. listopada je održana godišnja skupština KUD-a Hrvata BiH Ruvica, a ujedno je ovim događajem obilježena i deseta obljetnica rada društva. Skupštinu je vodio predsjednik društva Ilija Majić koji je u svom izvješću o radu za proteklu godinu istaknuo kako je KUD Hrvata BiH Rugvica imao niz aktivnosti te kako je temeljna odrednica njihovog rada očuvanje običaja Hrvata doseljenih iz BiH i prenošenje tradicionalnih vrijednosti na nove naraštaje čijih predstavnika, na sreću, u društvu ne nedostaje.

Majić je naveo cijeli niz događanja koje je društvo organiziralo, ili u kojima je sudjelovalo tijekom protekle godine, a između ostaloga društvo je početkom godine organiziralo kulinarsku manifestaciju Bakina kuhinja i Petu smotru folklora u sklopu  manifestacije Dani Rugvice. Tijekom godine društvo je gostovalo u Donjoj Motičini kod Našica, potom u Zagrebu, na poziv prijateljskog društva Izvorni običaji, u Poreču, zatim na smotri folklora u Sivši i Širokom Brijegu, kao i na smotri folklora koju je organizirao KUD Tančec u Rugvici.

O radu KUD-a Hrvata BiH tijekom proteklih deset godina Majić je istaknuo kako je bilo uspona i padova, ali kako je trenutačno stanje u KUD-u stabilno te kako Upravni odbor radi u duhu zajedništva i sloge. U KUD-u se posebno ponosimo što smo uspjeli organizirati smotru folklora u Rugvici, koja je postala tradicionalna, rekao je Majić te što na nju dolaze respektabilna društva s kojima smo uspostavili prijateljske odnose.

Kao uspjeh KUD-a u ovih deset godina Majić je istaknuo i 126  održanih nastupa koji, kako je rekao, govore o zalaganju vodstva društva, članova i njihovih voditelja, ali i o onima koji su samozatajno, ali znatno doprinijeli tom uspjehu poput majki, baka i obitelji članova koje se brinu za čuvanje, prikupljanje i uređivanje tradicionalnih narodnih nošnji za nastupe  društva i njihovu što bolju sliku u javnosti. Najveći uspjeh, zaključio je Majić, nalazi se u tome što  većinu u folklornom ansamblu, koji trenutačno broji četrdesetak članova, čine mladi ljudi i što se ne treba brinuti za budućnost društva.

Posebnu zahvalu KUD Hrvata BiH Rugvica uputio je Općini Rugvica koja kontinuirano prati njihov rad i daje financijsku potporu, a temeljem toga Općini je data zahvalnica koju je primio zamjenik načelnika Nenad Jakšić koji je pak, u prigodnom obraćanju, uz čestitku i zahvale za promoviranje Općine Rugvica, obećao nastavak financijske potpore radu društva. Zahvalnice za nesebičan rad u društvu primili su i brojni članovi, kao i predstavnici prijateljskih udruga; KUD-a Tančec, KUD-a Posavka Oborovo, KUD-a Žepče, Udruga Savski lađari, Udruga umirovljenika Općine Rugvica te DVD-a Nart Jalševec i Rugvica.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      N.H.M.

bih1.JPG bih2.JPG bih3.JPG bih4.JPG bih5.JPG bih6.JPG bih7.JPG bih8.JPG