Kulturno-umjetničko društvo “Tančec” gostovalo je proteklog vikenda na proslavi Martinja u mađarskom mjestu Totszentmarton (u prijevodu -Sveti Martin). Gostovanje je realizirano na poziv predsjednika kulturno-umjetničkog društva  Sumarton, gospodina Jozefa Gyuritza.

 

Totszentmarton je malo pomursko mjesto  gdje žive i mađarski Hrvati,  odnosno približno pola stanovništva mjesta je hrvatskog porijekla te su oni su ostali  vjerni  tradicionalnim vjerskim svetkovinama. Svake godine priređuju Martinje, gdje žele prikazati hrvatski običaj krštenja vina koji u mađarskoj nije poznat i ujedno prikazati narodne plesove Hrvatske. Program je počeo svetom misom na mađarskom jeziku u mjesnoj župnoj crkvi, a cjelovečernji program nastavio se u dvorani. Najave i sama ceremonija krštenja mošta izvođeni su  na hrvatskom i mađarskom jeziku.  

KUD “Tančec”  je izveo 45 minuta svoga programa i upotpunio ceremoniju Martinja. Predstavili su se  trima koreografijama: “I ja jesam posavačko dete”- Posavina, “Žetelice”-Turopolje i “Pjesme i plesovi sela Lučelnica”- Pokuplje.  Mađari su bili oduševljeni našim koreografijama i živopisnim narodnim nošnjama pa je odmah uslijedio i poziv gradonačelnika 15.okruga grada Budimpešte da već iduće godine u svibnju izvedemo program za Dan grada.

Biti u prekrasnoj Mađarskoj, a ne iskoristiti dan za posjet dvorcu hrvatskih grofova Festetics  bila bi prava šteta. Stoga smo malo prošetali kroz povijest Hrvatsko - ugarsku na sjevernoj obali jezera Balaton i ostali zadivljeni ljepotom dvorca Festetics kao i samoga grada Keszthely. Pod dojmom viđenoga svakako preporučamo i čitateljima Dugoselske kronike da posjete taj kraj koji je od nas udaljen svega nekoliko sati vožnje autom.

Lijepi je osjećaj kad si u drugoj državi, a osjećaš se kao kod kuće.

KUD Tančec

 

tan0.JPG tan1.jpg tan2.JPG tan3.jpg tan4.jpg