Napokon smo dočekali  petak, 10.11. 2017. kad je  u našoj školskoj knjižnici održan pravi tulum! O čemu se radi?  I ove godine naša škola, OŠ "Rugvica", sudjeluje u  Tulumu s(l)ova -  projektu koji  provode brojne školske knjižnice diljem Hrvatske, a glavni cilj projekta je  jačanje pozitivnog stava prema čitanju iz užitka.

 

Projekt započinje tulumom koji se održava u školskoj knjižnici u večernjim satima; družili smo se od 19.00 do 23.30. Bilo nas je  20ak -  učenici 7. i 8. razreda, stručni suradnici, a imali smo i goste: jednu bivšu učenicu naše škole – obožavateljicu druženja  uz knjigu i jednu učenicu 2. razreda; obje su se odlično uklopile u naš tulum! Središnji događaj ovoga noćnog čitateljskog susreta je svečano čitanje tekstova prema slobodnom odabiru učenika, uz upaljene baterijske lampe. Mogli su se čuti stihovi Dobriše Cesarića,  ulomci iz djela Sanje Pilić, Oscara Wildea,  Hrvoja Hitreca,  Stevena Rowleyja, Markusa Zusaka i drugih.  Nakon čitanja,skajpali smo s učenicima OŠ Vladimira Nazora iz Križevaca koji su također u svojoj knjižnici imali noćni čitateljski susret.

Osim toga,  igrali smo i društvene igre te se počastili  pizzom koju nam je donirao naš dugogodišnji sponzor - Restoran Ćurak iz Rugvice. Druženje smo završili gledanjem filma po izboru učenika.

Bilo  je veselo, opušteno, razigrano, ali i svečano. Ovime Tulum s(l)ova  ne završava, čitanje iz užitka se nastavlja; predviđaju se odlasci učenika  u lokalnu zajednicu (domovi za starije, vrtići, poduzeća, čitanje na javnim mjestima…). Prvo čitanje predviđeno je za božićno vrijeme.

A do tada, čitajte, čitajte, čitajte…

               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Julijana Mihaliček

oš_rugvica_tulum_slova_1.jpg oš_rugvica_tulum_slova_2.jpg oš_rugvica_tulum_slova_3.jpg