Na simboličan datum - 17. studenoga, dan uoči obilježavanja vukovarske žrtve, u Društvenom domu u Rugvici održana je osnivačka skupština nove braniteljske udruge koja nosi naziv Udruga hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata Rugvica. Razloge osnivanja udruge pojasnio je Ivan Kuprešak, kojeg su skupštinari potom jednoglasno izabrali i za predsjednika nove udruge.

Kuprešak je istaknuo kako je na području Općine Rugvice mnogo branitelja koji nisu uključeni u jedinu, do sada postojeću braniteljsku udrugu na ovom području, a kako branitelji imaju sve više različitih problema, kako ih je potrebno savjetovati s pravima koja proizlaze iz novog Zakona o hrvatskim braniteljima, zatim kako im je želja očuvanje dostojanstva Domovinskog rata i hrvatskih branitelja te na koncu kako je jedan od razloga i sama činjenica da branitelji imaju potrebe za međusobnim druženjem. Nova udruga, istaknuo je Kuprešak, nije osnovana kao suparnik dosadašnje te je želja da uključi sve hrvatske branitelje koji to žele, kako one sa statusom u HV-u, tako i one koji su status dobili kao pripadnici HVO-a, a zapreka nije niti članstvo u drugim braniteljskim udrugama.

Osnivanje nove Udruge hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata Rugvica pozdravio je i načelnik Općine Rugvice Mato Čičak rekavši kako novi Zakon o hrvatskim braniteljima nudi i nove mogućnosti rada braniteljskih udruga te je dodao kako će udruga biti aktivnija u odnosu na postojeću i kako će davati inicijative za rješavanja pitanja branitelja. Obećao je i kako će osigurati prostorije za rad udruge te  proračunska sredstva za njezin rad, a želja mu je i da se djeca u školi dodatno educiraju o Domovinskom ratu. Također je rekao kako očekuje podršku braniteljskih udruga prilikom postavljanja novog spomenika poginulim braniteljima u Jalševcu Nartskom i da branitelji iz Rugvice sljedeće godine sudjeluju organizirano u koloni sjećanja u Vukovaru.

Na osnivačkoj skupštini Udruge za tajnika je izabran Kruno Debeljak, za blagajnika Zlatko Radilović, a za članove upravnog odbora još i Marijan Juršić, Branko Karamarko, Marko Pranjić, Emil Majstorović, Stipe Rajić te Zvonko Dujmović. U nadzorni odbor izabrani su Stjepan Sekulić, Damir Debeljak i Ilija Radoš, a u Sud časti Branko Galenić, Ivan Munić i Ante Matijević.                                    Nenad Haleuš Mali

branitelji 4 branitelji rugvica branitelji rugvica 1 branitelji rugvica 2