Proračun Općine Rugvice za 2018. godinu doživio je na 8. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 8. veljače, svoje prve izmjene i dopune. Odluka o ovako ranom kretanju u izmjene proračuna, pojasnio je načelnik Općine Mato Čičak, donijeta je zbog otvaranja natječaja u Ministarstvu graditeljstva sredinom siječnja, a na taj natječaj Općina Rugvica namjerava kandidirati za sanaciju i uređenje četiri vatrogasna doma te je isto bilo potrebno ugraditi u proračun. Riječ je o domovima u Ježevu, Črncu, Preseki i Obedišću.  Također je odlučeno da se u Proračunu povećaju za 60.000 kuna sredstva za sportske klubove za pokrivanje dijela troškova nastalih tijekom protekle godine. Inače, nominalno, proračun je neznatno smanjen jer je dio ranije planiranih radova prebačen na novoaktiviranu općinsku komunalnu tvrtku „Rukom“, koja je započela s radom početkom ove godine, a koja nema obvezu plaćati porez na dodanu vrijedost. Čičak je također rekao kako je Općina Rugvica dobila 2,5 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Vezano uz zbrinjavanje otpada Općinsko vijeće usvojilo je novu Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada koja je donijeta temeljem novog zakona koji propisuje razdvajanje, odnosno izdvajanje što više raznog otpada iz miješanog otpada. Odluka predviđa elektronsku evidenciju odvoza, odnosno tzv. čipiranje katni za odvoz otpada, a vezano uz prikupljanje biorazgradivog otpada predviđa dvije opcije; odvoz takvog otpada jednom tjedno iz domaćinstava, ili pak mogućnost recikliranja u dvorištima samih korisnika. Predstavnica tvrtke Eko Flor Plus, koja je također nazočila sjednici, istaknula je kako će ova tvrtka, koja ima koncesiju za zbrinjavanje u Rugvici do 15. kolovoza ove godine, anketirati korisnike o načinu zbrinjavanja biorazgradivog otpada, no kako iskustva u sličnim sredinama pokazuju gotovo stopostotnu odluku o recikliranju u dvorištima. Uvažavajući izmjene Eko Flor Plus će izraditi i novi cjenik odvoza otpada za 1900 korisnika na području Općine Rugvica, a u Općini se nadaju da , s obirom upravo na skori istek koncesije, cijene ne bi trebale rasti.

Rugvičko vijeće donijelo je i odluku o prvim izmjenama Detaljnog plana uređenja proširenja groblja Jalševec Nartski. Izmjenama se proširuju polja 2, 3 i 4, na ovom groblju te se na taj način dobivaju nova 53 dvostruka grobna mjesta, 7 jedostrukih te polje za 20 urni. Također je predviđena i izgradnja objekta koji može služiti za klesarske i slične usluge. Riječ je, kako je istaknuo načelnik Čičak, o prvoj fazi proširenja ovog groblja, a u sljedećoj, koja bi se trebala dogoditi nakon otkupa susjednog zemljišta, očekuje se dobivanje još 300 novih grobnih mjesta.

Vijeće je prihvatilo i odluku o dopuni odluke o izradi VI izmjena Prostornog plana uređenja Općine Rugvica. Riječ je, kako se čulo, isključivo o izmjeni naziva dosadašnje rugvičke zone Zagreb Istok u kojoj se nalazi robna kuća IKEA. Naime, Grad Zagreb na području Gradske četvrti Sesvete otvara zonu identičnog naziva te je Općina Rugvica dogovorila s IKEA-om da se postojeća rugvička zona, u kojoj će se 30. svibnja, prema najavama, otvoriti i novi Outlet centar IKEA, preimenuje u Trgovačka zona Rugvica. Ovakav naziv, smatra Čičak, točniji je, a s druge strane s obzirom na sadržaje koji se nude u toj zoni i broj kupaca koji u nju dolaze, trebao bi doprinjeti daljnjem poboljšanju imidža Općine Rugvica.

Većinom glasova, uz protivljenje vijećnika HSS-a, izglasana je i odluka o naknadama za rad općinskih vijećanika. Odlukom su vijećničke naknade povećane s dosadašnjih 300, na 400 kuna, naknada predsjednici vijeća s 1500 na 2500 kuna, njenim zamjenicima sa 750 na 1000 kuna, a članovima odbora s 250 na 300 kuna. Čičak je prijedlog obrazložio povećanim obimom rada vijećnika, a posebno predsjednice i njenih zamjenika koji su ujedno članovi i raznih odbora, za što nemaju pravo na dodatnu naknadu te u konačnici dobrim punjenjem proračuna. Vijećnik HSS-a Marko Petek ocijenio je to nepotrebnim troškom za proračun, a posebice kad je u pitanju povećanje predsjednici vijeća i njenim zamjenicima. Čičak je pak odgovorio kako je stav HSS-a populistički te podsjetio da je naknada predsjednici bila umanjena prilikom posljednjih izmjena ove odluke.

Vijeće je donijelo i izvješće o svom radu u 2017. godini te zaključak o raspisivanju natječaja za prodaju dviju parcela u Poduzetničkoj zoni Rugvica – sjever te na koncu i odluku o darovanju pokretnina – radnih strojeva društvu „Rukom“!

Zatvoren poštanski ured u Oborovu

Pod pitanjima i prijedlozima vijećnik Marko Petek (HSS) upitao je zbog čega je 1. veljače zatvoren poštanski ured u Oborovu, unatoč tome što je Općina Rugvica sufinancirala njegov rad.

Načelnik Čičak odgovorio je kako Općina nije mogla utjecati na odluku Hrvatskih pošta koje su s ovim datumom odlučile zatvoriti čak 40 manjih poštanskih ureda, a među njima i Oborovo. Štoviše, rekao je, kako je Općina uložila znatan trud da se to ne dogodi jer želi zadržati standard života u Oborovu kojemu sada prijeti i zatvaranje skele zbog odlaska jednog skelara. Općina će uložiti sve da do toga ne dođe, dodao je Čičak, te rekao kako je s upravom u Sisku, općinama s druge obale Save, kao i preko Zagrebačke županije pokrenuta akcija za održavanje rada skele, koja trenutačno ima privremeni, smanjeni, vozni red.

Vijećnik Željko Vojković (HSS) zatražio je od načelnika pisano izvješće o zapošljavanju u općinskom društvu „Rukom“, a Branko Karamarko (HDZ) upozorio je na nastanak novog divljeg odlagališta smeća kod nadvožnjaka na Krčenom putu.

Načelnik Čičak upoznao je vijećnike i sa stanjem izgradnje dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom rekavši da su radovi završeni, ali da je Općina utvrdila tehničke nedostatke (pojava vlage) koje izvršitelj trenutačno otklanja, te stoga radovi od strane Općine još uvijek nisu preuzeti.  Nenad Haleuš Mali

DSC 4334 DSC 4348 DSC 4352 DSC 4353 DSC 4364