Zadnje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica. Nacionalni program je poznatiji pod imenom Pink Shirt Day, a predstavlja prevenciju vršnjačkog nasilja kojeg nažalost svake godine ima sve više. Pokret je nastao u Kanadi u znak protesta nakon incidenta koji se dogodio u tamošnjoj školi. Jedan je srednjoškolac došao u školu u ružičastoj majici koju je nosio kao znak podrške majci koja se borila sa rakom dojke i time postao žrtva nasilja.

U znak solidarnosti, nekolicina školskih kolega sutradan je došla u školu u ružičastim majicama i drugima podijelila iste kako bi poslali poruku o značaju tolerancije i iskazali svoj stav o nasilju. Taj čin poprimio je globalni karakter i postao simbol inicijative u borbi protiv nasilja.

Učenici OŠ Rugvica također su odjenuli ružičaste majice te su podržali borbu protiv nasilja među svojim vršnjacima organizirajući brojne aktivnosti. Organizirana je prezentacija edukativnog karaktera koja je djecu bolje upoznala sa školstvom u drugim zemljama te podsjetila najmlađe na pravila lijepog ponašanja prema drugima. Izrađivali su malene ružičaste majice sa dirljivim sloganima koje su izložene u predvorju škole kako bi svi mogli vidjeti uložen trud i kreativnost. Jasno su pokazali da su jedinstvo i pozitivan stav bitni te su glasno nasilju rekli NE!

 

slika1 slika2 slika3 slika4 slika6