Općinsko vijeće Općine Rugvica održalo je 29. ožujka svoju 9. sjednicu pod predsjedanjem predsjednice Ane Munić. Vijećnici, su većinom glasova, odlučili donijeti 2. izmjene i dopune ovogodišnjeg općinskog proračuna čiji je okvir povećan za 1,5 milijuna kuna. Kako je pojasnio načelnik Općine Mato Čičak, Općina Rugvica očekuje dodatne potpore iz dotacija, ali se temeljem dosadašnjeg punjenja proračuna pokazalo da će prihodi od naknade za mineralne sirovine i od Hrvatskih voda biti iznad planiranih.

Do povećanja je došlo i zbog toga što Općina Rugvica namjerava krenuti u zajedničku aplikaciju s Općinom Odžak iz Bih te bi iz interrega trebala povući sredstva za izgradnju doma zdravlja u staroj zgradi škole u Jalševcu Nartskom čiji su radovi procijenjeni na 225 000 eura, zatim se pokraj spomenute škole namjerava izgraditi dječji vrtić za čije projekte se osigurava novih 240 000 kuna, a za projekte rekreacijske zone Abesinija 70.000 kuna. Za izgradnju dječjeg igrališta uz novi dječji vrtić u Društvenom domu u Jalševcu Nartskom predviđeno je 250 000 kuna koji bi trebali stići iz Ministarstva demografije, a povećava se stavka iz za izgradnju svlačionica u NK Rugvica jer je prvobitno planirana bez PDV-a, a novih 610 000 kuna planirano je za igradnju nogostupa u Novom Svibju. Planira se također nabavka novog građevinskog stroja vrijednog 245 000 kuna te kupnja osobnok i kombu vozila za Rukom.

Vijećnik HSS Ivan Kuzmec predložio je da u smislu poticanja populacijske politike osigura besplatnu školsku kuhinju za sve osnovnoškolce. Čičak je pohvalio ovu ideju, rekavši da je ona već razmatrana, ali kako bi to iziskivalo novih milijun kuna troška u proračunu pa se obvezao da će do početka nove godine ponuditi model koji bi barem osigurao subvenciju dijela troškova školske kuhinje, u skladu s mogućnostima proračuna.

Paralelno uz druge izmjene proračuna izmjenjen je i Program gradne objekata i uređaja komunalne infrastrukture i njihovog održavanja.

Prihvaćeno je, također većinom glasova, i Izvješće o izvršenju lanjskog programa izgradnje uređaja i održavanja komunalne infrastrukture na koji su djelomičnu primjedbu, vezanu uz utrošena sredstva za izgradnju trga u Rugvici, imali HSS-ovi vijećnici Marko Petek i Željko Vojković. Vojković je zatražio uvid u dokumentaciju za taj projekt i projekt postavljanja javne rasvjete prema Dugom Selu što će mu biti omogućeno.

 

Prihvaćeno izvješće o radu načelnika Općine

Načelnik Općine Rugvica Mato Čičak podnio je izvješće o svom radu u protekloj godini istaknuvši kako je Općina održala standard u svim socijalnim davanjima te je ponovo osigurala besplatne udžbenike, osigurala produženi boravak u osnovnoj školi i kupila djeci tenisice. Zatim i dalje je osiguran besplatni prijevoz za srednjoškolce i studente, a veći standard osiguran je za rad kulturnih, sportskih i vatrogasnih udruga te su, istaknuo je Čičak, sve ujedinjene na organizaciji sve boljih manifestacija i događanja u Općini. Čičak je istaknuo i lanjsko polaganje kamena temeljca za Outlet centar IKEA na čijoj će tržnici prednost dobivanja prodajnih mjesta imati domaći proizvođači i proizvođači iz Zagrebačke županije. Povećanje komunalne naknade za poduzetničke zone osiguralo je dodatnih 3,5 milijuna u Općinskom proračunu, rekao je Čičak, a uz to novoosnovana općinska tvrtka Rukom izvrsno radi. Izvršena je energetska obnova zgrade općinske uprave, započela je izgradnja općinskog trga, asfaltirane su 72 ulice, u u tijeku je izgradnja sustava odvodnje, a s ponosom je istaknuo i kako je lani Općina dobila grb i zastavu te uspostavila prijateljstvo s Općinom Odžak iz BiH. Izvješće je prihvaćeno većinom glasova, uz suzdržanost vijećnika HSS-a.

 

Povoljni uvjeti za poduzetnike

Vijeće je prihvatilo izmjenu odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada te odluku o prodaji 5000m2 zemljišta u poduzetničkoj zoni Rugvica sjever tvrtki Pećo promet po cijeni 25 eura za kvadrat. Čičak je izrazio zadovoljstvo što ova tvrtka dolazi u Rugvicu jer prema najavama odmah kreće u izgradnju objekta i seli sjedište u Rugvicu. Drago nam je da dolaze značajni investitori, dodao je Čičak, premda je izrazio žaljenje što odlaze iz susjednog grada, ali i to govori o povoljnostima koje investitorima nudi Rugvica, zaključio je Čičak.

Čičak je istaknuo i kako Općina Rugvica raspolaže još sa 176 000 m2 zemljišta koje je namijenjeno, ili će uskoro biti prenamijenjeno za poduzetničku djelatnost.

Prijepor s vijećnicima HSS-a je izazvao prijedlog izmjene odluke o komunalnom doprinosu kojim se predlaže da se investitorima koji ulažu isključivo u proizvodne pogone i jednokratno uplaćuju komunalni doprinos veći od 2 milijuna kuna osigura popust u iznosu 30% od ukupnog iznosa. Vijećnike Peteka i Vojkovića zasmetao je iznos granice od 2 milijuna kuna te su predložili da se popust omogući za sve proizvodne poduzetnike. Premda su istaknuli kako nisu protiv novih investiranja rekli su da bi trebalo otkloniti svaku sumnju o pogodovanju s obzirom da se odluka donosi s obzirom na konkretnu ponudu.

Čičak je pak istaknuo kako mogućnost jednokratne uplate donosi izvanredne pogodnosti općini, umjesto da se doprinos plaća u velikom broju obroka, a vezano uz konktretnu ponudu, riječ je o domaćoj tvrki, prednost je upravo to što je poznata zona u kojoj namjeravaju investirati, riječ je o zoni prema Rugvičkom Črncu. Upravo u tom dijelu Općina već ima svu potrebnu infrastrukturu te će, za razliku od nekih drugih zona gdje su potrebna velika ulaganja Općine, u ovom slučaju gotovo cijeli iznos doprinosa ostati u proračunu. Čičak je rekao i kako ne razumije vijećnike koji spore ovu odluku jer su nedavno upravo oni predlagali pogodnosti za IKEA-a koja nije niti domaći, niti proizvodni sustav, a niti još nedostaje novaca.

 

Imenovani članovi odbora

Vijeće je na kraju sjednice imenovalo članove odbora za statut i poslovnik, odbora za poljoprivredu, Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode i Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

                                                                                                                                                                             Nenad Haleuš Mali

 

vijeće_rugvica1.jpg vijeće_rugvica2.jpg vijeće_rugvica3.jpg