Povodom Međunarodnog dana obitelji četvrtaši OŠ Rugvica, 11. svibnja, posjetili su izložbu „Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost“ u Muzeju za umjetnost i obrt. Šezdesete su godine godine baka i djedova sadašnjih četvrtaša, a smatraju se zlatnim vremenom naše novije povijesti.

 

Izložba kronološki obuhvaća razdoblje između 1958. i 1971. godine. Izložba je postavljena na dvije etaže prekrasnog prostora MUO. U predvorju izložba počinje automobilom Fićekom, koji je i ujedno i najveći izložak. U vrijeme šezdesetih pojavljuju se umjetnički pokreti i manifestacije, važna književna djela, suvremeni ples i arhitektonske novosti.

Umjetnici odbacuju figurativno izražavanje i prihvaćaju apstrakciju. Na izložbi su djela Gorgona, naivnih slikara, Glihe, Murtića, Price, Džamonje, Rabuzina i drugih. U tim godinama stvara se i jako potrošačko društvo koje potiče jačanje industrije te proizvodnje robe široke potrošnje. Na izložbi su tako oslikani mnogi uporabni predmeti – pr. ambalaža čokolade Kraš, stara boca Coca-Cole, staklene boce za mlijeko, odjeća i obuća.

Dječji kutak prikazuje da se djecu stavljalo u središte društvene i obiteljske pozornosti. Četvrtaši su tako mogli vidjeti bilježnicu učenice tadašnjeg 2. razreda, crvene koturaljke, poni bicikl,… Veliki interes na izložbi četvrtaši su pokazali za hrvatsku animaciju – Zagrebačku školu crtanog filma koja je i danas priznata u cijelom svijetu, koja je vrhunac doživjela Oscarom za „Surogata“ Dušana Vukotića. Na više mjesta na izložbi učenici su mogli pogledati i dokumentarne i igrane filmove najznačajnijih tadašnjih autora.

Jedna cjelina izložaka bavi se šezdesetima „preko granice“ – ljudima koji su odlazili „trbuhom za kruhom“ , te Trstom u koji se išlo u šoping onoga čega u Hrvatskoj nije bilo, a na to podsjećaju izložene traperice, kožna jakna, cipele, šuškavac. Na izložbi su izloženi i omoti popularnih albuma pop i rock glazbe te nekadašnji obavezni inventar kafića – džuboks. Učenici su imali prigodu stavljanjem slušalica doživjeti glazbu toga vremena.

Motivirani izložbenim primjercima Miroslava Šuteja učenici rugvičke škole sudjelovali su u radionici op-arta ( optička umjetnost ) te uz stručno vodstvo izradili 2 veća likovna djela koja će biti izložena u MUO s ostalim skupnim učeničkim djelima sudionicima navedene radionice.

                                                                                                                                                                                                                       DaniK.

13_Small.jpg 16_Small.jpg 18_Small.jpg