Ovogodišnja 5. po redu smotra folklora u Oborovu, održana u organizaciji KUD-a „Posavka“ iz Oborova u subotu 21. srpnja, poprimila je međunarodni karakter ugostivši kulturno umjetnička društva iz Portugala i Kosova, inače sudionike  52. Međunarodne smotre folklora  u Zagrebu, zadivivši publiku svojim nastupima.

Kosovo je predstavljao ansambl „Lidhja e Prizrenit“ iz Prizrena impresioniravši svojom upečatljivom nošnjom, dok je Portugal svojim glazbenim nastupom zbora Tuna feminina de Medicina do Porto oduševio okupljenu publiku. Na Smotri su sudjelovali i članovi KUD-a Kupinečki Kraljevec, članovi Udruge „Žejanski zvončari“ te KUD-a Carza Poličnik dočaravši svu raskoš etnografske baštine i kulture Hrvatske. Nagrađivan i afirmirani KUD Kupinečki Kraljevec izveo je pjesme i plesove svog kraja, „Žejanski zvončari“ predstavili su njihovo tradicionalno dvoglasno pjevanje, na „žejanskom“ jeziku – vrlo ugroženom istrorumunjskom jeziku, jeziku njihovog sela u sjevernom dijelu Istre. Iz Zadarske županije iz Općine Poličnik stigao je KUD Carza Poličnik, također nagrađivan i rado viđen gost brojnih smotri, izvevši za Oborovsku smotru napjeve i kola Potkorak, Kukulešće i Franak.

Sve pohvale organizatorima i svim članovima KUD-a Posavka, na čelu s predsjednicom Lucijom Bardić, koji su i ovaj puta osmislili i realizirali više nego uspješnu Oborovsku smotru. Podršku njihovoj organizaciji pružila je i Općina Rugvica čiji su predstavnici – predsjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica Ana Munić i zamjenik načelnika Nenad Jakšić nazočili manifestaciji. Voditeljska palica dodijeljena je ove godine Mari Šimunec, a za gastronomsku ponudu pobrinuli su se iskusni i van granica općine Rugvice prepoznati – članovi udruge Savski lađari. Za glazbeni ugođaj koji je potrajao do kasnih večernjih sati pobrinuo se Drajf band.  

I.G.O.

smotra0 smotra1 1 smotra1 2 smotra1 smotra2 smotra3 smotra4 smotra5 smotra6 smotra7 smotra8 smotra9 smotra10