Rugvički članovi Udruge uzgajivača posavskog konja Ivanić Grad vratili su se s nedavne 24. državne konjogojske izložbe, održane u Sunji 21. srpnja, sa 4 osvojene nagrade – Miroslav Barberić u Kolekciji Omica Hrvatskog posavca osvojio je 1. mjesto; Renato Rušković u Kolekciji kobila Hrvatskog posavca osvojio je 2. Mjesto – njih dvoje zajedno također su osvojili 2. mjesto u Zapregi istih konja; Mato Butić osvojio je u Kolekciji mladih pastuha sa pasminom konja Hrvatski posavac 2. Mjesto te Vlado Smolko u Kolekciji mladih pastuha, također s pasminom Hrvatski posavac 3. mjesto.

 

„Uvijek smo zadovoljni i drago nam je ako osvojimo nagradu, ali na izložbe ne odlazimo tim povodom, već radi druženja i razvijanja suradnje među uzgajivačima“, kazao nam je predsjednik Udruge uzgajivača posavskog konja Ivanić Grad Mato Butić. „Naša udruga sa sjedištem u Dubrovčaku osnovana je 2013. godine i trenutno okuplja 40-ak članova. Oni dolaze sa šireg područja – osim iz Općine Rugvice i Ivanić Grada, imamo članove iz Križa, Kloštra Ivanića, Vrbovečke Dubrave, itd.“, približio nam je rad same Udruge predsjednik Butić, dodajući kako članovi redovito svake godine sudjeluju na brojnim izložbama – osim u Sunji, u Gudovcu, Kloštru Ivaniću, i nerijetko osvajaju nagrade. Svojom kvalitetom i uspješnosti uzgoja (svi njihovi konji su u A klasi) pripadaju samom vrhu Hrvatske. Butić ističe kako osim na izložbe natjecateljskog karaktera, članovi i njihova grla participiraju i na različitim manifestacijama (u organizaciji Savskih lađara) te najavljuje njihovu sljedeću aktivnost i sudjelovanje u manifestaciji u Općini Orle, na koje odlazi Rušković sa svojim grlom.

Pasmina Hrvatski posavac, primarno je radni konj, blage i mirne naravi, no može pomoći u svim namjenama – pa čak i kod terapijskog jahanja. Otporan je i sposoban adaptirati se na nepovoljne okolišne čimbenike, ima dobru plodnost i mliječnost te veliku skromnost u hranidbi i iskorištavanju krme niske kakvoće. Uzgoj pasmine hrvatski posavac stoljetna je tradicija u Hrvatskoj te je raširen na području cijele zemlje, no uzgoj je uglavnom orijentiran prema geografskom žarištu sliva rijeke Save. Njegov je veliki značaj održavanje sustava poplavnih područja u kojem je nastao i u kojem se uzgaja. Zbog svoje autohtonosti i ugroženosti uključen je u sustav državne potpore i oživljavanja uzgoja. Iz Središnjega saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac napominju kako je u 2017. u odnosu na 2015. zabilježen pad broja grla koji je u 2015. iznosio 5166, a u 2017. godini 4878 komada.

I.G.O.

Izložba konja u Sunji