Hrvatski sabor većinom glasova donio je danas paket od devet poreznih zakona, koje u Vladi najavljuju kao "treći krug poreznog rasterećenja”.

Tim paketom zakona građane bi se trebalo rasteretiti za 2,8 milijardi kuna. Riječ je o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, porezu na promet nekretnina, porezu na dobit, porezu na dohodak, doprinosima, fiskalizaciji u prometu gotovinom, općem poreznom zakonu, administrativnoj suradnji u području poreza te o zakonu o trošarinama. Također, raspravljalo se i o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjena i dopuna Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, gdje je u pojedinačnoj raspravi sudjelovao Mato Čičak, koji je između ostaloga istaknuo kako se ovim izmjenama i dopunama uvode jasni kriteriji kojima se omogućuje adekvatna i brza prodaja te davanje u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinice lokalne samouprave.

-Važeći zakon pokazao se nedovoljno dobrim, utvrđeno je da rješenje iz važećeg zakona ne mogu zadovoljiti kriterije uspješnog upravljanja poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalna, područne i regionalne samouprave. Važeći zakon ne može zadovoljiti kriterije u pogledu kontrole korisnika poslovnih prostora, iznosu zakupa, kao i mogućnosti prodaje poslovnih prostora neposredno zakupcima. Važećim zakonom je propisano da zakupnik poslovnog prostora nema pravo dati taj prostor u pod zakup, ali u stvarnosti to se događa- kazao je u raspravi Čičak. Donošenjem novog zakona uvode se promjene u učinkovitost i transparentnost upravljanja državnom imovinom.

-Zakonom će se urediti i pitanje prodaje poslovnih prostora. Uvođenjem jasnih kriterija omogućuje se adekvatna i brza prodaja koja će krajnjem korisniku omogućiti da napokon postane vlasnikom prostora kojeg i koristi. Ovime će biti nagrađeni oni koji imaju ugovore o zakupu i koji uredno ispunjavaju svoje obaveze iz ugovora, kao i druge financijske obaveze- zaključio je Mato Čičak. Na predloženi zakon Udruga općina uputila je određene prijedloge, koji su svi odreda i prihvaćeni.

I.Đ.