U Rugvici je danas otvoren novouređen Trg dr. Franje Tuđmana. Obnova vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je proračunskim sredstvima Općine Rugvica te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna. Spomen bistu prvog predsjednika Republike Hrvatske, autora akademskog kipara Ante Jurkića, svečano su otkrili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanica predsjednika vlade i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac te načelnik Općine i saborski zastupnik Mato Čičak.

Svečanom otvorenju nazočili su, uz sina prvog hrvatskog predsjednika saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana, saborski zastupnici Dražen Barišić, Davor Ivo Stier i Božo Ljubić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnici i načelnici, predsjednica Općinskog vijeća Rugvice Ana Munić, zamjenik načelnika Nenad Jakšić, općinski vijećnici i mještani Općine.

 „Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje i sudjelovati u ovom važnom događaju za općinu Rugvica. Prvi predsjednik je svojim djelovanjem, životom i vizijom i svime onime što je učinio za Hrvatsku apsolutno zaslužuje spomeni i drago mi je što se Rugvica pridružuje brojnim gradovima i općinama koji su na taj način iskazali poštovanje i respekt prema životu i djelu“, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Izaslanica premijera Andreja Plenkovića ministrica Gabrijela Žalac naglasila je kako joj je drago što je ovdje zbog projekata. Osim trga, Ministarstvo je s 500.000 kuna sufinanciralo vrtić u Jalševcu Nartskom otvorenim u rujnu prošle godine. „Geoprometni položaj Rugvicu čini jednom od najrazvijenijih općina u državi. U sklopu programa posvećenog regionalnom razvoju, odobrili smo 160.000 kuna za izgradnju projektne dokumentacije za izgradnju nogostupa u Ježevu", kazala je Žalac obavijestivši i kako je upravo danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone, potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. „Energija, vizija, odlučnost, ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjednika i po tome ga se i danas prisjećamo“, rekao je.

Novouređeni trg samo je korak prema daljnjem kompletnom uređenju općinskog središta, istaknuo je rugvički načelnik Mato Čičak podsjetivši i na nedavnu obnovu općinske zgrade.

„Općinska zgrada, napravljena prije 60-tak godina temeljito je obnovljena, uložili smo 4,5 milijuna kuna. Od toga je Zagrebačka županija dala 600.000 kuna, a Ministarstvo reg.razvoja 850.000 kuna. Uredili smo ovaj trg, zgrada vizurom podsjeća na posavsku hižu. Ime trgu dali smo po prvom hrvatskom predsjedniku zato što je on stvoritelj moderne hrvatske države i najzaslužniji za ovo što danas imamo, našu lijepu Hrvatsku, izjavio je načelnik Čičak najavivši daljnje uređenje.

„U općini je više od 8.000 stanovnika, skup je naselja. Nemamo svog centra, a ovo je prvi korak do uređenja trga. On se već ove godine proširuje, radimo sportske komplekse, multimedijalnu zgradu koja će niknuti pored općinske. Dosta sredstava povlačimo iz EU i jako smo sretni što ćemo dobiti centar, a možda kroz neko vrijeme, s obzirom na to kako se razvijamo i privlačimo investicije, nadamo se da ćemo postati i grad“, kazao je Čičak.

Izvedbom spomenika zadovoljan je Miroslav Tuđman. „To je poruka hrvatskoj javnosti, sadašnjoj i budućim generacijama jer prvi hrvatski predsjednik je simbol samostalnosti i neovisnosti hrvatske države“, rekao je.

Trg su blagoslovili župnici Dragutin Smrkulj i Stjepan Levanić. Otvorenje je popratio prigodni glazbeni program u kojem su nastupili Josipa Gvozdanić Jana i Anja Jurišić te najmlađi članovi KUD-a „Tančec“. AMŠ

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG f0.JPG f14.JPG f15.JPG f16.JPG f17.JPG f3.JPG