Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić danas je u Ivanić Gradu uručio 10 novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi“ čija je ukupna vrijednost više od 27 milijuna kuna. Svečanost dodjele ugovora nastavak je provedbe uspješnog projekta „Zaželi“, najvećeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost milijardu kuna i kojim će se zaposliti sedam tisuća žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada kako bi skrbile o 35 tisuća starijih osoba i osoba u potrebi. Ugovore je uz ministra Pavića uručio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanja Ante Lončar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

 S današnjim danom ugovorit će se gotovo 900 milijuna kuna, a zaposleno je preko pet i pol tisuća žena. Ministar je istaknuo da do kraja alokacije imamo još 100 milijuna kuna te, ukupno će se zaposliti preko šest i pol tisuća žena koje će skrbiti o preko 35 000 starijih kućanstava. Najavio je i nastavak projekta 2021. godine. „Ovaj program doprinijet će deinstitucionalizaciji skrbi naših starijih sugrađana zbog nedostatka kapaciteta u ruralnim područjima te zapošljavanju i integraciji onih najranjivijih na tržištu rada, pogotovo žena“, kazao je u Ivanić Gradu ministar te napomenuo da žene čine 58% nezaposlenih na tržištu rada.

 

Projekt Nova+ Crvenog križa Dugo Selo – zapošljavanje i edukacija za 10 žena iz teže zapošljive skupine

Među potpisnicima ugovora je Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo čiji je projekt Nova 50+ - Program zapošljavanja žena vrijedan 2.069.586,84 kuna. Zadovoljstvo je izrazila ravnateljica Crvenog križa Dugo Selo, ujedno i voditeljica ovog projekta, Gordana Kocaj. „Na našem području postoji velika potreba. Zaposlit ćemo jednog koordinatora i deset žena iz teže zapošljive skupine. Svaka će brinuti o šest korisnika s područja Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana. Također, žene će proći potrebnu edukaciju odnosno prekvalifikaciju. Partneri na ovom projektu su sva tri JLS-a, Centar za socijalnu skrb te Hrvatski zavod za zapošljavanje. Sve zainteresirane starije osobe za ovaj vid pomoći mogu se javiti u Crveni križ Dugo Selo“, izjavila je Kocaj.

Podršku projektu „Zaželi“ daje Zagrebačka županija kroz proračun, osigurana su sredstva za nabavku šest automobila kako bi Gradskim društvima Crvenog križa bila olakšana provedba. Dva su već kupljena, a jedno od četiri koja će nabaviti dobit će CK Dugo Selo. "Zagrebačka županija daje punu podršku ovom projektu, jer mi smo svjesni činjenice kako se treba brinuti o našim starijim sugrađanima. I prije nego li je krenuo ovaj projekt županija je provodila sličan projekt „Pomoć u kući“, tako da je ovo samo nastavak onoga što smo i do sada radili“, rekla je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Ugovore su, uz Gradska društva Crvenog križa Dugo Selo te Ivanić Grad s područja Zagrebačke županije, danas potpisali još Grad Drniš, Gradsko društvo Crvenog križa Kutina, Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, Općina Viškovo, Život treće dobi, Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje.

Popis potpisnika na http://www.mrms.hr/

 

ck_ugovor1.jpg ck_ugovor2.JPG ck_ugovor_1.jpg ck_ugovor_2.jpg