________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. studenog 2013. godine

ZAPOČEO ADVENT U DUGOM SELU

 

Tradicionalna manifestacija Advent u Dugom Selu započela je danas paljenjem prve adventske svijeće i kićenjem bora u središtu Dugog Sela. Prvu adventsku svijeću zapalio je gradonačelnik Stipo Velić koji je potom i kitio bor zajedno s djecom iz Dječjeg vrtića Dugo Selo koji su za ovu prigodu napravili ukrase za bor. 
Advent u Dugom Selu nastavlja se dvjema besplatnim predstavama koje Grad poklanja djeci za svetog Nikolu, odnosno za božić. Prva predstava "Novogodišnji šušur" održat će se u nedjelju 8. prosinca u dvorani Preprorod, s početkom u 17,00 sati. Besplatne ulaznice mogu se podići u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo, od ponedjeljka 2. prosinca. Druga predstava bit će održana u nedjelju 22. prosinca. 
Sastavni dio ovogodišnjeg Adventa u Dugom Selu je i trodnevni sajam "Anđelek fest" kojeg organizira Pučko otvoreno učilište Dugo Selo od 13. do 15. prosinca u Domu Hrvatske vojske, a na kojem će osim posebne sajamske ponude biti i mnoštvo događanja i iznenađenja za djecu.

 

 

 

N.H.M.


OTVORENA IZLOŽBA SUVENIRA GRADA DUGOG SELA

 

U gradskom prostoru u Koldvorskoj ulici 3, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo otvorilo je izložbu suvenira Grada Dugog Sela. Riječ je uglavnom o novim suvenirima nastalim prilikom nedavnog natječaja za izbor suvenira Grada, ali i nekim drugim originalnim rješenjima skupine autora. 
Prilikom otvorenja izložbe gradonačelnik Stipo Velić je naglasio potrebu grada za ovakvim prostorom i obećao kako će nastojati da grad otvori stalnu suvenirnicu. 
Izložba je prodajnog karaktera, a bit će otvorena do 30. prosinca 2013. godine. Razgledati se može radnim danom od 10,00 do 20,00 sati, subotom od 8,00 do 20,00 sati te nedjeljom od 8,00 do 14,00 sati.

 

N.H.M.


29. studenog 2013. godine

 

Promjene na čelu dugoselskog HSS-a:

 

Novi predsjednik Željko Ivaniček

 

Na jučer održanoj izbornoj skupštini Gradske organizacije HSS-a Dugo Selo izabrano je novo vodstvo. Tako je novi predsjednik postao Željko Ivaniček, uz potpredsjednike Zvonimira Ivaka i Zorana Pejića. U Gradskom odboru su Anto Bauer, Vlado Kruhak, Mladen Slavić, Branko Deronja i Branimir Horvatiček. Za Skupštinu ŽO Zagrebačke županije odabrani su Željko Ivaniček, Anto Bauer, Vlado Kruhak, Željko Ivančan, Branimir Horvatiček i Stjepan Babić. Tajnik je ostao Željko Ivančan dok je za blagajnika izabran Željko Cigrovski. O radu dugoselske organizacije u proteklom razdoblju izvijestio je Vlado Kruhak izdvojivši aktivnosti poput sudjelovanja na Mačekovim danima, Danu s Jožom, tradicionalnom hodočašću na Mariju Bistricu. Također, sudjelovali su u radu županijske organizacije. "Uspjeli smo se očuvati i održati kroz deset ogranaka, HSS je uvijek bio na vlasti, aktivno participirao, držao gradonačelničko mjesto i sada ima zamjenika gradonačelnika te predsjednika Vijeća. Tu su projekti poput proširenja vrtića, izgradnja cestovne infrastrukture, kanalizacija u Lukarišću, ulaganja u društveni i socijalni segment, osnivanje Glazbene škole čiji je kadar odsada na platnoj listi Ministarstva obrazovanja. Sada je red na ekipu mlađih članova naše stranke, kazao je Kruhak koji je do sada bio na čelu dugoselske organizacije. 
Kako se radi o dobro izbalansiranom timu u svojim su pozdravnim govorima potvrdili i gosti glavni tajnik HSS Ilija Ćorić i predsjednik ŽO ZŽ Stjepan Kožić. Tajnik Ćorić govorio je o djelovanju HSS na državnoj razini naglasivši kako nauk Stjepana Radića živi već 110 godina, stranka nije nestala, a današnji drugačiji HSS sudjeluje i pobjeđuje. Iznio je jasan stav stranke o nedjeljnom referendumu, podržavaju Inicijativu za obitelj. Spomenuo je i izbore za EU parlament u svibnju sljedeće godine kazavši da HSS kao članica Europske pučke stranke pripada strankama desnog centra koji predvodi HDZ, a s kojim je i potpisan sporazum o strateškom partnerstvu. Županijskim rezultatima zadovoljan je Kožić kao župan Zagrebačke županije u četvrtom mandatu te s do sada najvećim brojem, ukupno četrnaest, HSS-ovih vijećnika u Skupštini ZŽ. Dobro funkcioniranje koalicije i na ovoj lokalnoj razini, razvojni projekti, investicije na županijskom području poput IKEA-e, Plivinog proizvodnog pogona u Brdovcu, pri kraju je dokumentacija za regionalni vodoopskrbni sustav, naveo je Kožić. 
Na kraju je o planovima i budućim aktivnostima govorio novoizabrani predsjednik Željko Ivaniček. Najavio je kako će se sjednice stranke održavati svaki mjesec i po ograncima, informirati članstvo o aktualnim zbivanjima. Planira se proširenje odbora za još dva člana, aktivnija organizacija mladih i žena, a počet će se i s pripremama za sljedeće lokalne izbore na koje bi dugoselski HSS izašao samostalno.

 

AMŠ

 

 

I.G.O.


26. studenog 2013. godine

Gradske ulice u iščekivanju Božića

 

Počele su pripreme za blagdansko uređenje grada, a do kraja tjedna dugoselske ulice odisati će pravim božićnim ugođajem. Kako doznajemo od stručne suradnice gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje Jadranke Robić tijekom dana ekipe obrta Vuković započele su s uređenjem okoliša zgrade gradske uprave, kao i samog pročelja, a sutra je planirano postavljanje svjetlećih dekoracija na stupove javne rasvjete. Dekoracije će, kao i svake godine, osvjetljavati glavnu dugoselsku prometnicu od Osnovne škole Josipa Zorića do križanja s Ulicom Anđelke i Belizara Božikovića, Kolodvorsku ulicu, ulaz Predavčeve ulice, pročelje zgrade bivšeg Doma HV-a, a ove godine planirano je i uređenje Perivoja grofa Drašković gdje će zasebno biti ukrašen svaki kandelabar. Sutra će na centralnom gradskom prostoru, uz dugoselsku Vuru, biti postavljeno božićno drvce koje je ove godine omogućeno zahvaljujući donaciji građana Dugog Sela, dok je postavljanje konstrukcije za adventski vijenac podno sata planirano u četvrtak. Kićenje bora planirano je u petak, 29. studenog u 12 sati, koje će zajedno učiniti vrtićka djeca i gradonačelnik Stipo Velić, a tom prilikom zapaliti će i prvu adventsku svijeću.

 

 

 

I.G.O.


Zimska služba spremna

Prema riječima voditelja gradskog odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davora Miljanovića ekipe zimske službe spremne su za snježne padaline. Naime, smotrom ekipa zimske službe pregledani svi strojevi i pripadajući potrebni materijal te je utvrđeno kako zimska služba zadovoljava sve tehničke uvjete za rad na terenu. Iako je jučer pao prvi snijeg ove sezone, ekipe zimske službe nisu izlazile na gradske ulice, doznajemo. Podsjećamo, izvođač radova za obavljanje poslova čišćenja nerazvrstanih cesta i ulica, pješačkih staza, autobusnih stajališta i parkirališta u zimskim uvjetima na području grada od ove godine je tvrtka „Prigorac – građenje“ d.o.o. iz Sesveta. 
Od ostalih komunalnih aktivnosti tijekom mjeseca studenoga, Miljanović, izdvaja dovršetak radova na uređenju okoliša Dječjeg vrtića Dugo Selo - popločene su staze kamenim kockama te je uređen travnjak i posađene nove sadnice. Dodaje također, zaključeno je javno nadmetanje te potpisan ugovor sa Županijskim cestama za asfaltiranje postojećih pješačkih staza u Perivoju grofa Drašković, a posao će početi čim vremenski uvjeti tome udovolje. U tijeku je javno nadmetanje za uređenje i asfaltiranja parkirališta Osnovne škole Josipa Zorića, istočna strana te par projekata projektiranja na području grada.

I.G.O.


Udruga ADHD I JA organizira predavanje na temu Upisi u srednje škole

U organizaciji Udruge ADHD I JA održat će se predavanje za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola zajedno s roditeljima na temu: "Upisi u srednje škole" 
Predavač je Željka Hegeduš, prof. psiholog, Viši stručni savjetnik za profesionalno savjetovanje, informiranje i obrazovanje iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zagreb 
Tema predavanja :

  • faktori bitni prilikom izbora zanimanja
  • vrste srednjoškolskih programa
  • kriteriji upisa ( osvrt na prošlogodišnje kriterije)
  • e-upisi
  • prezentacija novootvorenih Centara za informiranje i savjetovanje (CISOK).

Predavanje će se održati: 28.11.2013. (četvrtak) u 17.00 sati u prostorijama Udruge ADHD I JA, Sajmišna 1. Dugo Selo 
Molimo Vas da objavite u vašem mediju najavu i poziv za sve građane kako bi dobili informaciju te došli na predavanje, ujedno Vas pozivamo da popratite isto.

Unaprijed se zahvaljujemo, 
Srdačan pozdrav,

Predsjednica Udruge ADHD I JA 
Sandra Geri, bacc.oec.


Očitovanje GO HDZ-a Dugo Selo glede referenduma o braku

Poštovani(e),

 

Svjedoci smo svakodnevnog vrlo agresivnog nastupanja politike, koja sustavno nastoji razoriti tradicionalnu obitelj i tradicionalni brak kao Božje djelo. Istovremeno se nastoji od jednog potpuno neprirodnog svjetonazora stvoriti novi svjetski "trendovski", liberalni i urbani moral, koji bi u budućnosti trebao zavladati među ljudima.

 

Ustav Republike Hrvatske ne sadrži definiciju braka.

Na što smo pozvani 01. prosinca 2013. godine? Na referendum o braku. Treba li definiciji braka, najčvršćoj zajednici koja od pamtivijeka spaja jednog muškarca i jednu ženu, uistinu dokazivanje? 
Ili nas se pokušava uvjeriti da je nešto što nije postavljeno naravno, i nije suglasno prirodi života i njenoj funkciji, normalno i prihvatljivo? 
Takve svjetonazore podupiru političari ateisti, agnostici, ljevičari i razni trovači društvenog ambijenta u našoj domovini. 
Rezultat referenduma pokazat će zastupaju li vladajući političari ono što zastupa većina ili nameću svoja uvjerenja ne poštujući želje građana, koristeći pri tome nevjerojatnu količinu govora mržnje. 
U kršćanskom smislu brak je i sakrament. Ženidbu među krštenima Isus je uzvisio na razinu sakramenta, rekavši: "Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja". 
Stoga, glasujući za brak između jednog muškarca i jedne žene - glasujete da se u našoj Hrvatskoj ne oskvrne Božja zamisao vjekovnog produžetka života na Zemlji. 
Ima li veće simbolike nego prve nedjelje došašća, kada počinje vrijeme pripreme za Božić, obiteljski blagdan svih kršćana, zaokružiti ZA ljubav, zaokružiti ZA budućnost naše djece i zaokružiti ZA hrvatsku obitelj! 
Izađimo, glasujmo i pobijedimo!

GO HDZ-a Dugo Selo 
Predsjednik 
Zdravko Šuker, dipl. ing.


Izložba suvenira Grada Dugog Sela


25. studenog 2013. godine

Priopćenje dugoselskog HSLS-a povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine u znak sjećanja na sestre Mirabal ubijene 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj republici po nalogu diktatora Rafaela Trujilla. Diljem svijeta aktivistice protiv nasilja u obitelji obilježavaju ovaj dan od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Kako većina nasilja ostaje neregistrirana, stvarna statistika je sasvim sigurno i veća. Liberalke HSLS-a zadnjih nekoliko godina sustavno upozoravaju na problematiku nasilja nad ženama u Hrvatskoj koju smo u medijima promovirali u radnom nazivu "Nasilnike a ne žrtve u sigurne kuće" ukazujući na problematiku kako su u mnogim slučajevima fizičkog nasilja nad ženama upravo žene s djecom prisiljene odlaziti u sigurne kuće i napuštati svoje dotadašnje okruženje te smo ukazivali na pozitivne primjere iz zakonodavstava zemalja u okruženju, u prvom redu Austrije. Ove godine upozoravamo na još jedan oblik nasilja nad ženama a to je ekonomsko nasilje. Potaknuti smo najavama o mogućim promjenama Zakona o radu koji bi poslodavcima omogućio davanje otkaza i trudnicama. Podsjećamo i javnost i ministre Mrsića i Opačić na smjernice za zaštitu trudnica Međunarodne agencije rada za nevladine udruge, poslodavce, vlade i radnice izdano kroz njihove tri konvencije o zaštiti materinstva. Apeliramo da se takva mogućnost ne dozvoli u hrvatskom zakonodavstvu jer bi dovela do diskriminacije trudnica ali i svih žena reproduktivne dobi koje bi time bile u nepovoljnijem položaju kod zapošljavanja i u jednom obliku ozakonila ekonomsko nasilje nad ženama. Ana-Marija Belošević potpredsjednica HSLS Dugo Selo Tajnica Liberalki Hsls-a Hrvatske


Karate klub "Brckovljani" - bogatiji za nova znanja i vještine/ uspješno sudjelovanje na karate seminaru

 

Karate klub "Brckovljani" je sudjelovao na Shitoryu karate seminaru koji se održao u Svetom Đurđu kod Ludbrega 23.11.2013. Seminar je vodio Shihan Bogdan Lipić 6°DAN, tehnički direktor Shitoryu karatea za istočnu Europu. 
Cjelodnevni trening je omogućio mladim karatistima stjecanje novih znanja i vještina, kao i sklapanje novih prijateljstava. Iz karate kluba "Brckovljani" sudjelovali su: David Lisica, Matej Dokuš i Klara Darojković. 
Ovaj seminar uvod je u novu natjecateljsku sezonu i priprema za brojna natjecanja koja predstoje.

 


Tri medalje za rugvičke taekwondoiste na Vukovar open-u

 

Taekwondo klub Rugvica nastupio je ovog vikenda na dva jaka natjecanja i to u subotu na Vukovar openu u Vukovaru, a u nedjelju na Jastreb openu u Zagrebu. U Vukovaru je nastupilo 377 natjecatelja iz 48 klubova, a borci Taekwondo kluba Rugvica osvojili su 3 medalje te u ekipnom poretku 4. mjesto u kategoriji juniora. Pojedinačne medalje osvojili su Ana Šaravanja zlato, a Mate Šravanja i Mario Zekić srebro. Natjecanje u Vukovaru bilo je ujedno i drugo kriterijsko natjecanje za izbor juniorske reprezentacije Hrvatske a treće posljednje održati će se u školskoj sportskoj dvorani u Rugvici 14. prosinca. Drugi dio ekipe Taekwondo kluba Rugvica i to mlađem kategorije nastupio je na Jastreb openu gdje je u konkurenciji 880 natjecatelja iz 6 država i 64 kluba osvojeno prvo mjesto ekipno u kategoriji LIMAČICE te 4 pojedinačne medalje. U borbama medalje su osvojili Ivan Matić i Dora Jazvić broncu, a u KICK-u Lucija Nesnidal zlato i Dora Jazvić srebro.

 

Darko Hrdan


Odlični rezultati Mateja Murata i Luke Martineka na 43. otvorenom međunarodnom prvenstvu Varaždina u stolnom tenisu

 

Proteklog vikenda, od 22. do 24. studenoga u Varaždinu je odigrano 43. otvoreno međunarodno prvenstvo Varaždina u stolnom tenisu. Ovaj drugi po veličini stolnoteniski turnir u Hrvatskoj ove je godine okupio preko petsto igračica i igrača iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Sjajan rezultat ostvarili su Matej Murat i Luka Martinek osvajanjem drugog mjesta u kategoriji juniora, odnosno kadeta u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Vrlo dobar plasman u četvrt finale izborila je Ana Murat u kategoriji kadetkinja te Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja. Uz njih četvero nastupili su još Luka Zlatkov u kategoriji najmlađih kadeta koji nije prošao svoju grupu kao i Roman Budek u konkurenciji juniora. Luka Dragun u najmlađim kadetima, Anamarija Tominac u mlađim kadetkinjama, Mislav Martinek u kadetima i Tomislav Nagy u juniorima ispadaju u prvom kolu razigravanja.

 

Z.P.


22. studenog 2013. godine

 

Poštovani

zadovoljstvo nam je pozvati Vas da se predstavite na 2. božićnom sajmu - Anđelek festu Dugo Selo


Sajam će se održati u unutarnjem i vanjskom prostoru bivšeg Doma HV-a, Zagrebačka 35, 10370 Dugo Selo. Vrijeme održavanja Sajma je od 13. do 15. prosinca 2013. godine (od petka do nedjelje).
Organizatori 2. božićnog sajma - Anđelek festa su Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i Grad Dugo Selo, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. Sajam je izložbenog, prodajnog i humanitarnog karaktera. Namijenjen je svim obrtnicima, poduzetnicima, umjetnicima, udrugama i ostalim zainteresiranima koji prodaju i izlažu prigodni božićni asortiman i ostale srodne proizvode i usluge. 
Organizatori nude izlagački unutarnji i/ili vanjski prostor, cca 4 m2 po izlagaču. Za trodnevno sudjelovanje na sajmu plaća se kotizacija u iznosu od 100 HRK. 
Radno vrijeme Sajma je: 13. prosinca od 15:00 do 20:00 sati; 14. i 15. prosinca od 09:00 - 20:00 sati. 
Izlagači sami uređuju svoj izložbeni prostor (vlastita oprema - štandovi, stolovi, stolci i sl.) 
Izlagačima organizatori nude besplatno svoju opremu (vatrogasni stol dimenzija 2,20x80 cm, stolci). 
Izlagački prostori mogu se početi opremati u četvrtak 12. prosinca, najkasnije u petak 13. prosinca do 13 sati. Svečano otvorenje je 13. prosinca u 15 sati. Raspremanje izložbenih prostora može započeti nakon službenog završetka događanja u nedjelju 15. prosinca, najkasnije u ponedjeljak 16. prosinca od 9:00 do 11:00 sati. 
Ulaz na Sajam za posjetitelje je slobodan. Prijave za izlaganje na Sajmu primamo do 2. prosinca 2013. godine. Kotizacija se uplaćuje do 5.prosinca 2013. godine. 
Sve dodatne informacije možete dobiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo, J. Zorića 21 a, 10370 Dugo Selo, na brojevima telefona 01/2753-012 i 01/2753-419, mobitele 099/7247-090; 098/465-890; na www.ucilistedugoselo.com,www.dugoselo.hrwww.dugoselska-kronika.hr/andjelekfest i putem e-mailOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. svakog radnog dana od 8:00 do 17:00 sati.

Unaprijed zahvaljujemo na prijavi!


Organizatori

 


NOVI VAL ZAPOŠLJAVANJA ZA IKEA ROBNU KUĆU U ZAGREBU- traži se novih 29 kolega za 9 pozicija

 

Prijaviti se može na novootvorenoj internetskoj stranici www.IKEA.hr 
Natječaj za novi val zapošljavanja u budućoj IKEA robnoj kući u Zagrebu otvoren je danas, 22. studenog, i trajat će do 1. prosinca 2013. na internetskoj stranici www.IKEA.hr. Traži se 29 budućih kolega za 9 otvorenih pozicija i to: pet voditelja tima za IKEA hranu, pet djelatnika za dizajn interijera i vizualno aranžiranje IKEA asortimana, četiri voditelja tima protoka robe, četiri voditelja tima blagajni tri voditelja tima u odnosima s kupcima te po jednog stručnjaka za planiranje satnice, voditelja održivog razvoja i grafičkog dizajnera. 
Prijave potencijalnih kolega zaprimaju se isključivo putem stranice www.IKEA.hr te pozivaju zainteresirane da pažljivo poprate cjelokupni postupak. To se ponajviše odnosi na odgovarajući format životopisa. Naime, IKEA je u svrhu što brže i kvalitetnije obrade pristiglih ponuda priložila IKEA predložak životopisa za svaku pojedinu poziciju. Kandidati najprije trebaju preuzeti životopis, popuniti ga i onda priložiti u njihov sustav. 
Nakon pregleda životopisa slijede telefonski intervjui, a potom i intervjui uživo, te procjenjivanje kandidata kroz tzv. IKEA Assesment Centre (Centar procjene) gdje, osim poslovnih vještina, gledaju i usklađenost osobnih vrijednosti kandidata s onima tvrtke IKEA. 
Vrijednosti na kojima IKEA temelji svoje poslovanje i koje traži u svojim zaposlenicima su prije svega: zajedništvo - jer svi zaposlenici doprinose napretku i samo je zajednički moguće ostvariti IKEA viziju, odnosno stvarati bolji svakodnevni život za većinu ljudi; skromnost i snaga volje - gdje skromnost ne znači držati se po strani jer ponekad trebamo biti odlučni kako bismo bili plemeniti; vođenje vlastitim primjerom - jer ljude inspirira ponašanje drugih i zato IKEA zaposlenici svojim ponašanjem trebaju davati dobar primjer kolegama, ali i kupcima; svijest o troškovima - jer dobre rezultate možemo ostvariti i osnovnim resursima; te, na kraju, stalna želja za napretkom - i to postavljanjem pitanja i znatiželjom. 
Za 11 pozicija oglašenih na natječaju u listopadu 2013. prijavilo se približno 2.200 potencijalnih kolega. Kandidatima je najprivlačnija bila pozicija tzv. "shopkeepera", odnosno voditelja raznih odjela prodaje robne kuće, za koju je zaprimljeno 658 prijava. Među zainteresiranima za posao u robnoj kući IKEA nešto je više muškaraca (54 %), a prosjek godina prijavljenih je 33. Ovisno o poziciji, kandidati s ovog natječaja trenutačno su u različitim postupcima regrutacije. Uzimajući u obzir današnji i listopadski natječaj, IKEA je u zadnja dva mjeseca otvorila mogućnost zapošljavanja za 51 osobu, dok će idući natječaj za radna mjesta biti početkom iduće godine kad će zapošljavati otprilike 200 zaposlenika robne kuće. IKEA robna kuća otvorit će se u ljeto 2014. godine u Rugvici, na istočnom ulazu u grad Zagreb kod Ivanje Reke, 16 kilometara od centra grada. Ukupno će imati oko 300 zaposlenika koji će se brinuti za oko tri milijuna posjetitelja koje očekujemo u prvoj godini poslovanja te za oko 9.500 proizvoda koje ćemo ponuditi našim posjetiteljima i kupcima. Prema istraživanju portala Moj Posao prošle godine zauzela 8 mjesto među najpoženjijim poslodavcima u Hrvatskoj, a sudjelovali su i u istraživanju za "Najboljeg poslodavca" u kategoriji malih tvrtki u Hrvatskoj i rezultate tog istraživanja očekuju u prosincu.

 

AMŠ


Šahovski klub Dugo Selo održao izvanrednu skupštinu

Šahovski klub Dugo Selo održao je 17. studenog izvanrednu skupštinu. Osim članova kluba na skupštini su kao gosti prisustvovali član Gradskog vijeća Stjepan Bertek , predsjednik Županijskog saveza Zagrebačke županije Željko Kiseljak i tajnik saveza Robert Kupek, počasni predsjednik zajednice sportskih udruga grada Dugo Selo Zlatko Lasan i tajnik zajednice Ivan Plašić. 
Upravni odbor šahovskog kluba Dugo Selo je podnio izvješće skupštini o radu kluba u 2013. godini. Prva ekipa koja je nastupala u sastavu Martin Ganić, Tomislav Filipović, Zvonko Korov, Vinko Čelepirević, Dario Jukić, Andija Jergović i Josip Sesan osvojila je drugo mjesto u petoj hrvatskoj ligi i time osigurala ulazak u četvrtu ligu. 
Kadetska ekipa u sastavu Hrvoje Benčić, Stjepan Klarić, Mirko Klarić, Marko Jerković, Arian Ištvanić, Ivan Tokić i Antonio Pavković osvojila je izvrsno osmo mjestu u kadetskoj ligi CENTAR B koja broji 35 klubova. Članovi skupštine su jednoglasno ocijenili da su dostignuća seniorske i kadetske ekipe vrlo dobra i da su odraz dobrog rada u klubu . 
Zasjedala je i disciplinska komisija koja je, zbog učestalog i težeg kršenja klupske discipline i nanošenja štete ugledu kluba, donijela odluku o trajnom isključenju iz kluba Ante Filipovića.

M.G.


20. studenog 2013. godine

ADVENT U DUGOM SELU

 

Bliži se Advent u Dugom Selu koji će ove godine započeti s kićenjem bora u centru pod vurom 29. studenog u 12 sati. Kuglicama će bor okititi vrtićka djeca i gradonačelnik Stipo Velić. Tada će se zapaliti i prva adventska svijeća. Također, Grad će pokloniti najmlađim sugrađanima i dvije predstave. Prva je Novogodišnji šušur čiji je termin 8. prosinca u 17 sati, a na koju će doći i sv. Nikola s prigodnim darovima za male gledatelje. Druga je Ljepotica i zvijer - božićna priča 22. prosinca u 17 sati. Obje predstave igrat će se u dvorani KUD-a "Preporod".

 

Počele prijave i pripreme za 2. Anđelek fest u Dugom Selu

 

Počele su i pripreme za 2.božićni sajam - Anđelek fest koji je dio Adventa u Dugom Selu. Održat će se 13. 14. i 15. prosinca u Domu HV-a, Zagrebačka 35. Organizatori Sajma su POU Dugo Selo i Grad Dugo Selo, a pokrovitelj je Zagrebačka županija. 
Anđelek fest je izložbeno - prodajnog te humanitarnog karaktera, a na jednom okuplja izlagače koji u svojoj ponudi imaju anđele kao i umjetnike kojima su anđeli stalna inspiracija. Osim anđela, posjetitelje i ove godine očekuju i drugi prigodni božićni, unikatni ukrasni predmeti, prikladni za poklone i trajnu uspomenu. Anđelek fest popratit će bogat program vezan uz anđele - besplatne kreativne radionice za djecu, zabavno -glazbeno-scenski program, izložba likovnih i literarnih radova djece iz osnovnih škola s ovog područja te bogata ugostiteljska ponuda. Kao i lani, posjetitelji će do Sajma moći stići božićnom kočijom u društvu anđela. U sklopu Anđelek festa odvijat će se i humanitarne akcije - jedna od njih je Anđeoska škrinjica u organizaciji Radio Martina i POU-a. Darovane igračke i druge prigodne poklone za djecu koja imaju premalo preuzet će dugoselski Centar za socijalnu skrb. Inače, sve odgojno-obrazovane ustanove svoje će nastupe imati na pozornici trodnevnog Anđelek festa. Aktivnosti vezane za organizaciju ovog sajma su u tijeku, radi se na programu, raspisani su likovni, literarni i foto natječaji… Počelo je i prijavljivanje izlagača. Kako je bilo na prošlogodišnjem Anđelek festu, više informacija o dolazećem, kao i poziv i prijavnica za izlagače dostupni su na www.dugoselska-kronika.hr/andjelekfest

 

 

 

AMŠ


8. TURNIR U MALOM NOGOMETU «DUGOSELKO»2013/2014

Nogometni klub Dugo Selo organizira tradicionalni turnir u malom nogometu koji će se održati od 22. prosinca do 5. siječnja sljedeće godine u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu. Turnir će se igrati na način da u svakoj pojedinoj kategoriji ima 16 ekipa raspoređenih u četiri skupine po 4 ekipe koje igraju svaka sa svakom te prve dvije idu u daljnje natjecanje. 
Prvi dan je razigravanje po skupinama, a drugi dan je osmina, polufinale i finale te utakmica za 3. mjesto, te podjela medalja i pehara. Svaka pojedina kategorija je gotova za dva dana. Igra se 2x15 minuta, pet igrača + golman (5+1). Sude kvalificirani suci, sve utakmice po jedan, a finale dva suca. Kotizacija po ekipi je 500 kuna. Nagrađuju se prve tri ekipe medaljama i peharom, te najbolji igrač, golman i strijelac turnira u svakoj kategoriji, kao i sponzorske nagrade te trofej fair-play. Zbog ograničenog broja ekipa NK Dugo Selo poziva sve zainteresirane da se što prije prijave za sudjelovanje na turniru, a najkasnije do 15. prosinca, kada će biti i izvlačenje skupina, u 19 sati u NK “Dugo Selo“. Na turniru će igrati sve dobne skupine; prstići, limači, mlađi i stariji pioniri, kadeti i juniori. 
Termini su sljedeći: 
* prstići (rođ-2005. i mlađi) 22. i 23. prosinac 2013. 
* limači (rođ-2003.,'04.) 23. i 27. prosinac 2013. 
* mlađi pioniri (rođ-2001.,'02.) 28. i 29. prosinac 2013. 
* stariji pioniri (rođ-1999.,2000.) 29. i 30. prosinac 2013. 
* kadeti (rođ-1997.,'98.) 2. i 3. siječanj 2014. 
* juniori (rođ-1995.,'96.) 4. i 5. siječanj 2014.


Dani tehničke ispravnosti vozila 2013

Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske u razdoblju od 25. do 30. studenoga (od ponedjeljka do subote) u svim stanicama za tehnički pregled u RH organiziraju preventivno – sigurnosnu akciju nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila 2013“. 
Cilj akcije je povećanje stupnja tehničke ispravnosti vozila i poticanje što većeg broja vozača da vlastito vozilo preventivno podvrgnu kontroli ispravnosti te na taj način otklone mogućnost događanja prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć od strane stručnog osoblja ukazivati će se na značaj uklanjanja neispravnosti na vozilu. 
Tijekom akcije vozači DRAGOVOLJNO mogu dovesti svoja vozila u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gdje će se na vozilu (bilo koje marke i tipa) BESPLATNO pregledati osnovni sklopovi bitni za sigurnost prometa na cestama.


19. studenog 2013. godine

Dugoselski turistički potencijal – tematski parkovi?

 

Odlukom članova Skupštine Turističke zajednice grada Dugog Sela usvojen je program rada i financijski plan TZ Dugo Selo za 2014. Godinu, koje je prethodno usvojilo Turističko vijeće TZ Dugo Selo. Podsjećamo, planirani prihodi za sljedeću godinu iznose 478.500 kuna, dok su po rebalansu teku godine iznosili 367.000 kuna. Prihodi od turističke članarine planirani su u iznosu od 220.000 kuna, od boravišne pristojbe 14.000 kuna, od proračuna grada, županije, države 200.000 kuna te prihodi od drugih aktivnosti, donacija pravnih osoba 44.500 kuna. Turistički program temeljen je na programu prethodnih godina, uz neke novine, kao što su manifestacije Sajam cvijeća i Advent u Dugom Selu koje se organiziraju unazad nekoliko godina i imaju važan turistički doprinos, te su stoga uvrštene u program rada i financiranja TZ Dugo Selo za sljedeću godinu. U sljedećoj godini planirano je izdavanje novog turističkog letka Grada i TZ Dugo Selo, a u izradi je i novi plan grada Dugog Sela koji će biti sljedeće godine realiziran i sufinanciran uz pomoć Hrvatske turističke zajednice. Zbog potrebe medijskog oglašavanja čiji se troškovi se ponekad vrtoglavo penju i najčešće ih je teško pokriti sredstvima TZ u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije ostvaren je zajednički projekt oglašavanja u medijima. Naime, sve turističke zajednice s područja ove županije sufinancirat će zajednički paket medijskih usluga čime će se postići povoljnija cijena oglašavanja, a u sufinanciranju projekta sudjelovat će i Hrvatska turistička zajednica. Za ovo udruženo oglašavanje potrebno je osigurati 10.000 kuna, a za ostale troškove medija (najave u časopisima, tv emisijama, održavanje web i FB stranice) dodatnih 10.000 kuna. U ostale aktivnosti ubrojen je projekt „Dugo Selo – grad svetomartinske baštine“, održavanje gradske kleti na Martin Bregu te uređenje Parka grofa Drašković koji je započeo ove godine uz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice. 

Dodatak uz današnju sjednicu Skupštine bila je prezentacija Željka Primorca na temu „Grad Dugo Selo – razvoj Turističke zajednice, sadržaja za odmor i rekreaciju na području grada“ kojom je nastojao dati „svoj prijedlog i viđenje razvoja turističkog potencijala ovog područja“. Predlaže izgradnju tematskog parka „Sveti Martin“ koji će, između ostalog, sadržavati šetnice, staze za bicikliste, rolere; uređene mostove, kanale, potoke i jezero; uz izložbene predmete starih zanata, zaprežnih kola, saonica, itd. Isto tako unutar Parka Primorac predlaže raznovrsne mini-parkove – koji će se razlikovati tematikom. Istaknuo je mini park korištenja energije iz prirodnih resursa, „Mladi biolozi“ gdje će kroz obrazovne programe učenici moći upoznavati floru i faunu našeg područja, zatim na temu pčelarstva, ekološki mini park, te drugi. Primorac je na kraju istaknuo kako ga je kolega Milan Galić i njegovo promišljanje o viziji turističkog razvoja grada potaknulo na prezentiranje svoje ideje. Podržavši njegovu viziju predsjednik TZ Dugo Selo i gradonačelnik Stipo Velić informirao je članove o potencijalnom investitoru koji je zainteresiran izgraditi tematski - zabavni park u Dugom Selu koji, takve vrste, ne postoji u Zagrebu, niti u Zagrebačkoj županiji. „Time bi Dugo Selo bilo prepoznato u široj javnosti, a grad bi tada zaživio kao turistička destinacija“, kazao je Velić. No ujedno izrazio je bojazan u realizaciju projekta s obzirom da trenutne gradske površine ne mogu udovoljiti traženom kapacitetu tog Parka.

 

I.G.O.


Uspješan vikend Taekwondo kluba Rugvica

 

Taekwondo klub Rugvica ovog vikenda je nastupio na tri natjecanja jednom u Hrvatskoj na Pantera kupu u Zagrebu te na Mostar open-u u Bih i Slovakia kupu u Košicama u Slovačkoj. U Zagrebu su nastupili najmlađi natjecatelji u kategoriji kicka i u konkurenciji 168 natjecatelja iz 21 kluba osvojili ekipno prvo mjesto uz šest pojedinačnih medalji. Pod vodstvom mlade trenerice Marine Aračić medalje su osvojili Dominik Mršić i Ivano Hladnik zlato, Robert Sičanica i Leon Mršić srebro te David Gradinščak i Andrej Ivoš broncu. U Mostaru su nastupile također mlađe kategorije natjecatelja u društvu 330 natjecatelja iz četiri države podijeljenih u 34 ekipe te su u konkurenciji vrtićanaca osvojili ekipno četvrto mjesto, a u pojedinačnoj konkurenciji medalje su osvojile u borbama Lucija Nesnidal i Dora Jazvić zlato a iste dvije natjecateljice osvojile su i medalje u kicku Lucija zlato, a Dora srebro. Malo stariji natjecatelji nastupili u Košicama na Slovakia kupu i tu osvojili četiri medalje sve četiri brončane u konkurenciji 334 natjecatelja iz 15 država, a osvojili su ih Karla Šimunić, Tihana Vučić, Josip Leko i Antonija Krajinović. Na kraju može se konstatirati da je to bio naporan, ali i uspješan vikend.

 

Darko Hrdan


18. studenog 2013. godine

Dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara

 

Povodom Dana sjećanja na žrtvu grada Vukovara, građanima su se u paljenju lampaša pridružili i gradonačelnik Stipo Velić, zamjenik Vlado Kruhak i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček. Mnogobrojne svijeće već plamte duž glavnih dugoselskih prometnica, Zorićevoj i Zagrebačkoj ulici. Hrvatski Sabor donio je 29. listopada 1999. godine odluku o proglašenju Dana sjećanja kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara. Vukovar je pao na današnji dan prije 22 godine nakon tromjesečne opsade. Pridružite se obilježavanju ove tužne obljetnice i ovim simboličnim činom iskažite zahvalnost i dužno poštovanje svim žrtvama koje su svoje živote dali za Hrvatsku i gradu simbolu hrvatske slobode.

 

AMŠ

 

Održana Izborna konvencija GO SDP Dugo Selo:

 

Potpredsjednici Mahač i Blažinović

 

Nakon što je na unutarstranačkim izborima održanim 9.studenog za novog predsjednika dugoselskog SDP-a izabran Aleš Vokurka, 16. studenog održana je izborna konvencija na kojoj su izabrani ostali organi Gradske organizacije stranke. Konvenciju je otvorio predsjednik Vokurka koji je kazao kako očekuje radnu i prijateljsku atmosferu te kako će kvalitetni ljudi ući u kvalitetan odbor. Sastanak je nastavio voditi kao predsjednik radnog predsjedništva Boris Mahač uz članice Danijelu Buljan i Jasminku Kokot Bambić. Bivši predsjednik Štefinovec iznio je svoje neslaganje s nekim točkama dnevnog reda te je tražio izmjene i dopune dnevnog reda koje nisu prošle većinom glasova. Neslaganja su se odnosila na izbor delegata za izbornu konvenciju Županijske organizacije na koju će ići 8 delegata i to predsjednik s dva potpredsjednika te još 5 članova gradskog odbora koji su na ovim izborima postigli najveći broj glasova. Što se tiče toga što neće biti predsjedništva, razlozi su manji broj članstva, predsjedništvo se nije ni sastajalo, po statutu ne moraju imati predsjedništvo ali moraju imati gradski odbor koji, uostalom, i donosi odluke za razliku od predsjedništva, povećava se operativnost, obrazložio je dodatno Mahač dodavši kako su se svi mogli kandidirati za potpredsjednike i za članove odbora. Tajnim glasanjem na konvenciji su izabrani potpredsjednici Gradske organizacije Boris Mahač i Kruno Blažinović, te 12 članova Gradskog odbora Sofija Štefanac Klobučar, Danijela Buljan, Goran Budek, Robert Lehpaner, Ivana Svalina, Jadranka Robić, Jasminka Kokot Bambić, Marijan Krivec, Milivoj Čiplić, Mina Lovrić, Željko Pintar i Darijan Levak . Na županijsku konvenciju tako idu, shodno broju glasova, uz predsjednika i potpredsjednike, Goran Budek, Danijela Buljan, Sofija Štefanac Klobučar, Darijan Levak i Mina Lovrić. 
Jedna od točaka konvencije bio je i izvještaj o radu stranke o čemu je govorio Stjepan Štefinovec. Od aktivnosti u proteklom razdoblju izdvojio je organizaciju koncerta Lada, aktiviranje Foruma mladih, žena te seniora, aktivnosti usmjerene na lokalne izbore te zahvalio svima na podršci. 
O daljnjem radu i planovima govorio je predsjednik Vokurka - održavat će se više sastanka Gradske organizacije, bez obzira na odaziv članova te će se raditi na boljem informiranju članova i povećanju operativnosti. Ovoj su izbornoj konvenciji prisustvovali gosti predsjednica rugvičkog SDP-a Đurđa Artić i zamjenik Darko Hrdan.

 

 

 

AMŠ


Prva i treća mjesta na Međunarodnom stolnoteniskom Memorijalu “Antun Tova Stipančić”

U petak i subotu, 15. i 16. studenoga u zagrebačkom Domu sportova odigran je 21. Međunarodni stolnoteniski Memorijal “Antun Tova Stipančić”. Turnir se igra u spomen na proslavljenog stolnoteniskog asa, zlatnu ljevicu Hrvatskog stolnog tenisa, svjetskog prvaka Antuna Tovu Stipančića. Turnir je ove godine okupio preko petstotina igračica i igrača iz nekoliko europskih zemalja. Na turniru je nastupilo dvanaest naših natjecatelja. U petak prvog dana natjecanja u kategoriji mlađih kadetkinja Anamarija Tominac ispada u prvom kolu razigravanja. U kategoriji juniora Leon Lovrić ne prolazi svoju grupu, Tomislav Nagy ispada u prvom kolu razigravanja, Mislav Martinek u osmini finala, a Matej Murat i Luka Martinek ispadaju u četvrtfinalu. U subotu drugog dana natjecanja izvrsni rezultati naših igračica i igrača. Luka Martinek uvjerljivo osvaja prvo mjesto u kategoriji kadeta, a njegov brat Mislav treće mjesto u istoj kategoriji. Matić Ivan i Jurinčić Dominik nisu uspjeli proći prvi dio natjecanja po grupama u toj kategoriji. U kategoriji najmlađih kadeta Luka Zlatkov ne prolazi svoju grupu, a Luka Dragun ispada u osmini finala. Odličnu igru prikazala je Antonela Papak koja je na žalost nesretno ispala u četvrtfinalu. Na kraju u kategoriji kadetkinja Ana Murat osvaja treće mjesto pošto je u polufinalu zaustavljena od pobjednice Slovenke Katarine Sterchi.

Zvonko Pokas


15. studenog 2013. godine

Dugoselski motoristi sutra kreću na put do Vukovara

 

Članovi Moto kluba „Sveti Martin Dugo Selo“ sutra kreću na put do Vukovara čime će se i ove godine pridružiti tradicionalnoj moto karavani „Prevlaka – Vukovar“ koja je 2010. godine prošla i kroz Dugo Selo. Polazak dugoselskih motorista planiran je u 7:00 sati s benzinske stanice Tifon u Kopčevcu. Njihovo putovanje pod nazivom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ vozi se šestu godinu zaredom, a organiziraju je motoklubovi sa svih područja kroz koje karavana prolazi. Karavana se vozi u pet etapa (pet dana), a putem su organizirani ručkovi, večere i prenoćišta za sudionike karavane. Očekuje se da će u nedjelju, 17. studenoga, u Vukovar stići više od 500 motociklista. Dugoselski motociklisti svake godine sudjeluju u ovoj moto karavani koja povezuje sve dijelove Hrvatske te na taj način odaju počast žrtvama agresije na Vukovar, na Hrvatsku. Cilj Karavne je da se prenese poruka mladim generacijama da se ne smije zaboraviti način na koji se stvarala Lijepa Naša te da kako se nikada ne smije zaboraviti što se dogodilo, kao i svi branitelji i ljudi koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

 

I.G.O.


Večeras godišnji koncert KUD-a "August Cesarec" u dvorani OŠ "S. Radić" u Božjakovini

U sportskoj dvorani OŠ "Stjepana Radića" večeras u 19:00 sati održava se godišnji koncert KUD-a "August Cesarec" iz Brckovljana. Koncert će se održati povodom proštenja Sv. Brcka, i neposredno nakon održanog Dana otvorenih vrata Osnovne škole Stjepana Radića. Na koncertu KUD „August Cesarec“ će prezentirati pjesme i plesove iz Posavine, Podravine i Valpova. Također će se predstaviti i starija vokalna grupa žena, osnovana prošle godine, pod vodstvom Srećka Žmaleca. Gosti na ovogodišnjem koncertu, ujedno i prvom, su KUD "Ogranak Seljačke Sloge" Lupoglav i Zagrebački klub livanjskih studenata. 
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da svojim dolaskom uveličaju večer folklora u Brckovljanima. Ulaz je slobodan.

 

Novi projekt u Osnovnoj školi Rugvica:

 

„Tulum s(l)ova“ – potaknuti čitanje iz užitka

 

Napokon smo dočekali petak, 8. studenoga kad je po prvi put u OŠ Rugvica održan Tulum s(l)ova. „Tulum s(l)ova“ projekt je poticanja čitanja koji provode brojne školske knjižnice diljem Hrvatske prema zamisli Draženke Stančić i razradi njezinog tima za provedbu projekta iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, uz potporu Hrvatske udruge školskih knjižničara i Hrvatske mreže školskih knjižničara. 
Osnovni cilj projekta Tulum s(l)ova je jačanje pozitivnog stava prema čitanju iz užitka. Tulum se održava u školskoj knjižnici u večernjim satima; početak je u 19 sati. Sudionicima je prepušten izbor prespavati u knjižnici ili otići kućama u ponoć. Mi smo ostali do ponoći. Na Tulumu je sudjelovalo 22 učenika 7. i 8. razreda (bila je i jedna učenica gošća iz 6. razreda) pod nadzorom učitelja i stručnih suradnika. Središnji događaj Tuluma bilo je ceremonijalno čitanje iz užitka tekstova prema slobodnom odabiru učenika uz upaljene svijeće i baterijske lampe. Mogli su se čuti stihovi Dragutina Domjanića, ulomci iz romana Sanje Pilić, Maje Brajko Livaković, Mire Gavrana, Silvije Šesto Stipaničić, Božidara Prosenjaka, Luke Paljetka i drugih. Nakon čitanja putem video veze družili smo se s knjižnicom OŠ Ludina. Upoznali smo se i razmijenili dojmove nakon čitanja. Učenike OŠ Ludina iznenadili smo glazbenim nastupom naših učenica. Osim čitanja, bilo je i pantomime i kvizova vezanih uz lektirne naslove te raznih društvenih igrica s naglaskom na važnost slušanja u komunikaciji. Večer smo završili gledanjem filma po izboru učenika. Bilo je veselo, opušteno, razigrano… Doživljaj je upotpunila Tiskara Graforad s gratis izradom plakata za Tulum i Restoran Ćurak iz Rugvice svojom donacijom pizza za sudionike. Tulum zahtijeva tematsku tortu koju je naša knjižničarka zamijenila izdašnim kolačem od višanja. Ovim noćnim čitateljskim susretom Projekt ne završava, čitanje iz užitka se nastavlja; predviđaju se odlasci učenika u lokalnu zajednicu (domovi za starije, vrtići, poduzeća, čitanje na javnim mjestima…). Prvo čitanje predviđeno je u božićno vrijeme. Akcije se dokumentiraju i posljednji mjesec Projekta odlučuje se koja je školska knjižnica bila najuspješnija.

 

 

 

OŠ Rugvica


Večeras otvorenje izložbe Likovne udruge Dugo Selo u Sesvetama

Večeras u 19,00 sati u Galeriji Oblok, Knjižnica Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 6, otvorit će se izložba slika Likovne udruge Dugo Selo. Izložba će biti otvorena do 2. prosinca ove godine.


Đurđa Artić i dalje predsjednica SDP-a Rugvica

Općinska organizacija SDP-a Rugvica održala je 14. studenoga svoju izbornu konvenciju. Na konvenciji je prisustvovalo 80% članova s pravom glasa. Za predsjednicu je izabrana Đurđa Artić koja je tu funkciju obavljala i prethodne četiri godine, za zamjenika predsjednice izabran je Darko Hrdan također dosadašnji zamjenik, a u Općinski odbor uz predsjednicu i njezinog zamjenika izabrani su Anton Kudec i Marija Petek, a njima će se još pridružiti tajnik ili tajnica koji će biti izabrani na prvom sastanku poslije konvencije. Na konvenciji je detaljno analiziran rad u proteklom četverogodišnjem razdoblju, a posebni naglasak je dan na plan za idući mandat kad općinsku organizaciju očekuje opsežan i zahtjevan posao, između ostalog, i izbori za mjesne odbore iduće godine, kao i idući izbori za Općinsko vijeće i načelnika. Također su donesene smjernice za aktivnosti na popularizaciji, omasovljenju i pomlađivanju rugvičkog SDP-a kao i aktivnosti kroz sadašnji saziv Općinskog vijeća i rad kroz udruge u kojima su aktivni članovi SDP-a Rugvica. Isti članovi zastupljeni su u većini udruga koje djeluju na području općine Rugvica i u dosta udruga na nivou Zagrebačke županije gdje obnašaju značajne funkcije. Također je zaključeno da se nastavi i aktivni rad svih foruma. Općinska organizacija SDP-a Rugvica je jedna od rijetkih koja ima oformljene i aktivne sve forume (forum žena, forum seniora i forum mladih).

Darko Hrdan


14. studenog 2013. godine

 

 

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu grada Vukovara

S obzirom da se približava Dan sjećanja na žrtve grada Vukovara, 18. studeni, pozivaju se građani Grada Dugog Sela da se paljenjem lampaša uzduž glavne dugoselske prometnice, dakle Ulice Josipa Zorića i Zagrebačke, pridruže obilježavanju ove tužne obljetnice, te tim simboličnim činom iskažu zahvalnost i dužno poštovanje svim žrtvama koje su svoje živote nesebično ugradili u temelje Hrvatske nam domovine.


Dugoselski biciklisti i ove godine kreću na put dug 288 km do Vukovara

 

Biciklistički klub Dugo Selo i ove godine organizira „Maraton Dugo Selo – Vukovar“, drugu godinu za redom, s ciljem da na dostojanstveni i svojstven način obilježe Dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara 1991. Plan puta je podijeljena na dva dana, 16 i 17. studenoga. Prvi dan započinje u Dugome Selu s okupljanjem svih sudionika u 7:00 sati ispred Viva Sport-a (Josipa Zorića 41), zadnje pripreme te grupno fotografiranje i polazak u 8:00 sati. RUTA I dan (16.11.): Dugo Selo – Bjelovar – Virovitica – Slatina, (155km). RUTA II dan (17.11.): Slatina – Našice – Podgorač – Osijek – Vukovar, (133km). III dan (18.11.): Počast svim Žrtvama Vukovara članovi BK Dugo Selo odat će kod križa na ušću rijeke Vuke u Dunav, nakon čega planiraju posjetu bolnici, Memorijalnom groblju, Spomen domu Ovčara prije službenog protokola, nakon čega će sudjelovati u „Koloni sjećanja“ po izboru. 
Sudionici maratona; 
1. Dalibor Vukašinović 
2. Matej Žgalin 
3. Mario Tašić 
4. Tomislav Vrdoljak 
5. Dominik Dubravčić 
6. Tomislav Vukadin 
7. Silvio Habazin 
8. Daniel Tomas 
9. Robert Mikletić 
10. Stjepan Gotal 
11. Lucija Gracin
12. Tin Čop
13. Ivo Čop
14. Karmela Horvat
15. Marko Kos
16. Danijel Subotić

 


13. studenog 2013. godine

OKRUNJENA VINSKA KRALJICA

 

U Kleti obitelji Bunčić na Martin bregu 8. studenog okrunjena je vinska kraljica Zagrebačke županije za 2014. godinu. Titulu je ponijela Helena Čegec iz Marinovca pored Svetog Ivana Zeline, studentica treće godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, iz obitelji koja je prva kod nas dobila potvrdnicu ekološkog proizvođača vina. 
Dvanaestu u nizu promicateljicu kulture vina, običaja i tradicije Zagrebačke županije okrunio je zamjenik župana Damir Tomljenović, a kraljica je na krunidbu došla u pratnji "Vitezova Zelingradskih". Krunidbi vinske kraljice je, kao domaćin, prisustvovao i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić. 
Uz krunidbu, upriličenu uoči blagdana Martinja, slavilo se i mlado vino s obronaka Plešivice - purtugizec, kojega je ponudilo 12 vinara, članova Udruge "Portugizac Plešivica". 
Uz Helenu, za titulu Vinske kraljice, nadmetale su se Mihaela Vrbetić iz Jastrebarskoga i Franciska Štarkelj iz Velike Gorice. 
Izbor kraljice nije izbor ljepote, djevojke su pred ocjenjivačkim sudom pokazale pismeno, usmeno i praktično znanje o vinu i vinskoj kulturi, eno-gastronomiji, običajima, tradiciji... Vrednovalo se i njihovo poznavanje opće kulture, komunikativnost te poznavanje stranih jezika. Titulu prve pratilje ponijela je Mihaela Vrbetić.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Obavijest uz nadolazeći državni referendum


12. studenog 2013. godine

Izašao je novi 571. broj Dugoselske kronike

 

U novom broju Dugoselske kronike po 571. puta donosimo vijesti s područja Dugog Sela, Rugvice, Brckovljana, Zagrebačke županije i šire. Unatrag mjesec dana Dugo Selo je u više navrata bilo medijski zanimljivo što zbog loših vijesti, što zbog dobrih. Tako donosimo točne informacije o pojavi svraba na ovom području kao i ilegalcima koji su odlučili sići s vlaka baš na dugoselskom kolodvoru. Iz kojih su to zemalja stigli pročitajte na našim stranicama. Dogodilo se i puno toga pozitivnog. Tako su proslavljeni veliki jubileji - 160 godina školstva na dugoselskom području, 120 obljetnica dobrovoljnog vatrogastva i 90 obljetnica Nogometnog kluba Dugo Selo. Zagrebačke županija proslavila je više obljetnica upravo u Dugom Selu, saznajte koje. Bilo je i brojnih kulturnih događaja - održan je stručni skup i izložbe o sv. Martinu, KUD Preporod ponovno je pokazao svoju kvalitetu, pjevalo se na koncertu Zvonka Bogdana, gledale se predstave i izložbe. Održana je etno-gastro manifestacija "Stara jela 'z Dugog Sela" po prvi puta, a klinci su se zabavljali na POUmpkin day-u po drugi puta. Donosimo i izvješća sa sjednica lokalnih samouprava, komunalne aktivnosti. Tu su i aktivnosti udruga kao i rezultati brojnih sportskih klubova. Sve to i još ponešto možete naći na stranicama vaše i naše Dugoselske kronike.

 


Vodostaj Save raste

Vodostaj Save u mjernoj stanici Rugvica raste, tako da je u danas u 8 sati iznosio 754 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave koje se inače uvode na 720 cm. 
Tijekom jučerašnjeg dana Sava je bila u konstantnom rastu, tako da je vrh vodenog vala uzvodno (kod Zagreba), bio u popodnevnim satima. Očekivano na rugvičkom području vodostaj raste, no s obzirom na vremensku prognozu koja ne predviđa veće količine oborina, očekuje se normalizacija i stabilizacija vodostaja u idućim danima.

I.G.O.


11. studenog 2013. godine

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Dugog Sela proslavljen Dan grada Dugog Sela

 

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, uz nazočnost predstavnika Zagrebačke županije, gradonačelnika i načelnika susjednih gradova i općina te brojnih uzvanika danas je u prostoru Srednje škole, obilježen Dan grada Dugog Sela i blagdan Sv. Martina. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček otvorivši svečanu sjednicu uputio je prisutnima pozdravne riječi i čestitke uz današnji dan. Dotaknuo se povijesnih činjenica vezanih uz grad, a najviše proteklog razdoblja u kojem je obilježeno nekoliko vrlo važnih i vrijednih obljetnica, kao što je 160 godina školstva, 120 godina vatrogastva i 90 godina nogometa i organiziranog sporta. Veliki naglasak stavio je na podatke vezane uz rastući broj stanovnika, visoki prirodni prirast i vitalni indeks. „ U 2011. godini grad je naseljavalo 17.500 stanovnika, a od 2004. godine do danas rođeno je 2.000 djece“, između ostalog je naveo predsjednik Ivaniček, dodajući kako se grad uzda u mlade snage. „Kod njih treba razviti svijest da je ovo grad perspektive i tada ćemo svi imati svijetlu budućnost“, kazao je. Nakon prezentacijskog filma „Od Martinja do Martinja“ u kojem su obuhvaćeni svi realizirani projekti, aktivnosti, kao i rezime svih kulturno-sportskih-društvenih događanja tijekom protekle godine, skupu se obratio gradonačelnik Stipe Velić. On se dotaknuo teme situacije u gradskom proračunu. „Posljednjih godina proračun Grada je bitno smanjen, no vidljivo je iz prikazanog priloga kako se projekti unatoč poteškoćama – realiziraju“. Istaknuo je projekt zatvorenog sustava kanalizacije vrijedan 90 milijuna kuna, kao najveći projekt u povijesti Dugog Sela. Za njegov dovršetak nedostaje izgradnja prepumpne stanice CS12 zbog koje je Grad trenutno u sporu s izvođačem radova jer posao nije kvalitetno obavljen, pojasnio je. „Ovih dana spor bi trebao biti riješen i tada će se stvoriti uvjeti za izgradnju sekundarne kanalizacije na području grada“, najavio je gradonačelnik. „Do smanjenja u proračunu došlo je i zbog gašenja 200-tinjak obrta, no na nama je zadatak da pokrenemo gospodarske projekte, pa možemo istaknuti izgradnju 4 privredna subjekta, tvornica koje će se realizirati do kraja godine, odnosno početkom sljedeće godine“, kazao je gradonačelnik, navodeći da se radi o Pogonu Vali-pile, tvornica Pa-vita, Pogon za proizvodnju stolica u Kopčevcu te Tvornica dekorativnog stakla. Iako je realizirana izgradnja dva nova paviljona u Dječjem vrtiću Dugo Selo, kapaciteti i dalje ne zadovoljavaju potrebe, a isti problem za dodatnim prostorima javlja se i osnovnoškolskim prostorima. Gradonačelnik je tako spomenuo kako je Grad ove godine uputio zahtjev Zagrebačkoj županiji za izgradnju još jedne škole, dok je sa svoje strane osigurao zemljište za istu namjenu. Svoje čestitke Gradu i njegovim stanovnicima uputio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a među gostima bili su još pročelnik Upravnog odjela za financije Ivica Bošnjak, načelnik Općina Rugvica Ivan Remenar, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek te ostali predstavnici državnih i županijskih institucija, gradskih ustanova, udruga, političkih stranaka. 
U sklopu sjednice uručene su i ovogodišnje nagrade i priznanja Grada Dugog Sela, i to, Trgovačkom društvu „ŠIM“ d.o.o., autolimarskom obrtu „D&M“, tvrtki „Pećo interijer“, Udruzi „Rodna gruda“, Osnovnoj glazbenoj školi Dugo Selo Tamburaški orkestar, Nikoli Banjeglavu, Sunčani Žuteković, DVD-u Dugo Selo, DVD-u Andrilovec, NK Dugo Selo, dok su priznanja gradonačelnika Dugog Sela dobile osnovne škole Ivana Berković i Josipa Zorića povodom 160. Godišnjice školstva te devetero učenika Osnovne glazbene škole Dugo Selo koji su tijekom proteklog razdoblja ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima u Hrvatskoj te izvan naših granica. Na sjednici je također uručena nagrada za najljepšu uređenu okućnici grada Dugog Sela prema sudu Turističke zajednice grada Dugog Sela, a to je okućnica Đurđice i Josipa Šolina. U ime svih nagrađenih zahvalio se ravnatelj OŠ Ivana Benkovića Branko Goleš. 
Uz proslavu obilježavanja Dana Grada i njegova zaštitnika - Svetog Martina izaslanstvo Grada Dugog Sela na čelu s gradonačelnikom Stipom Velićem, njegovim zamjenicima Vladom Kruhakom i Pavom Jakovljevićem te predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Ivaničekom danas je položilo vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima kod Hrvatske pošte. Uz predstavnike Grada vijence su položili i svijeće zapalili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata – Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Dugo Selo, HVIDRA Dugo Selo te ostalih udruga i političkih stranaka. Svetom misom u Crkvi sv. Martina nastavljena je svečanost povodom obilježavanje Dana Grada. Svetu misu predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, a nazočili su brojni župljani.

 

 

 

I.G.O.


Bogatstvo narodnog ruha, tradicijskih pjesama i plesova

 

Uz Martinske dane i manifestaciju Dugoselskih jeseni, a u sklopu Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva, održana je 14. Smotra narodnog stvaralaštva okupivši sedam kulturno umjetničkih, amaterskih folklornih ansambla. Dugoselska publika protekle subote, 9. studenoga, mogla je uživati u bogatstvu narodnog ruha kao i u višesatnoj izvedbi plesova i pjesama s područja cijele Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, Vojvodine te posebnih gostiju Smotre - makedonskog KUD-a „Vera Jocik“ iz Makedonske Kamenice sa spletom makedonskih pjesama i plesova. Smotru su otvorili domaćini – KUD „Preporod“ izvodeći pjesme i plesove Bratine. Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“ iz Zagreba izveo je koreografiju „Gospe Ramska, molit ću se tebi“. Folkloraši iz Sesvetskih Sela pokazali su pjesme i plesove virovitičkog kraja i Posavine. Dugoselska Rodna gruda izvela je plesove Bosanske Posavine, dok su članovi SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba pokazali Linđo i pjesme i plesove Baranje „Od Petarde do ižipa“. Prekrasne nošnje Bunjavačkih Hrvata uz koreografiju pjesama i plesova pod nazivom „Kolo igra, tamburica svira“ pokazali su odlični članovi ZFA „dr. Ivan Ivančan“ iz Zagreba koji su te večeri predstavili i plesove Međimurja u koreografiji pod nazivom „Međimurska pisana nedjelja“. 
Po zaključenom programu svim predstavnicima sudionika Smotre gradonačelnik Dugog Sela Stipe Velić zajedno s dopredsjednikom KUD-a „Preporod“ Mariom Mlinarekom dodijelili su zahvalnice, a Smotri su pratili još zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček. Organizator smotre folklora bio je KUD "Preporod" Dugo Selo, uz financijsku potporu Grada Dugog Sela, Ministarstva kulture RH i Zagrebačke županije.

 

 

 

I.G.O.


Najbolji sirevi i medovi Zagrebačke županije na Dugoselskom sajmu

 

Tijekom 8. dugoselskog Sajma obrtništva i poduzetništva održana je i 8. izložba sira te 4. festival pčelarstva Zagrebačke županije, a najuspješnijim proizvođačima tom prilikom priznanja je uručio župan Stjepan Kožić. Za šampiona 4. festivala pčelarstva, odnosno 11. izložbe meda Zagrebačke županije, proglašen je med od kestena Ivice Kompesa iz Pustika, člana velikogoričke Pčelarske udruge “Turopolje”. Od ukupno 96 kandidiranih uzoraka, 23 su ocijenjena zlatnim odličjem, a među njima i troje Dugoselaca iz Udruge pčelara „Maslačak“ – Jovo Travica za bagremov med, Ivan Strugar za livadni med i Juraj Kukas, ujedno predsjednik dugoselske udruge pčelara, za bagremov med. Među gostima na dodjeli nagrada najboljim pčelarima nazočio je i tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac, uz predstavnike stručnih službi Zagrebačke županije te gradonačelnik Dugog Sela Stipe Velića, njegov zamjenik Vlado Kruhak i predsjednika Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček. Suorganizator Festivala meda uz Zagrebačku županiju bila dugoselska Udruga pčelara Maslačak. 
Predsjednica Udruge malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“, koja je ujedno i predsjednica Saveza Udruga malih sirara Republike Hrvatske, Romina Zadravec, zajedno sa županom Kožićem, a nakon provedenog ocjenjivanja uzoraka sireva – dodijelili su priznanja šampionima 8. Izložbe sira Zagrebačke županije, i to u dvije kategorije. Šampion kvalitete u kategoriji tvrdih i polutvrdih sireva je sir s tartufima Obrta za proizvodnju sira i trgovinu vlasnika Nikole Šestaka iz Plešivice, dok je šampion u kategoriji kuhanih sireva sir s mediteranskim biljem OPG Lončar Štefice iz Bedenice. Ukupno je ocjenjeno 27 sireva, dva jogurta i jedno kiselo vrhnje, te je dodijeljeno 15 zlatnih priznanja. 
-Vaši su proizvodi među najboljima u Hrvatskoj, pohvalio je tom prilikom nagrađene proizvođače župan Kožić, poručivši kako će ih Zagrebačka županija i dalje pomagati u njihovom razvoju, posebice kod uvođenja novih tehnologija kako bi dodatno unaprijedili kvalitetu i opstali na zahtjevnom europskom tržištu. Uz svečanost dodjele priznanja medarima i sirarima održan je i prigodni kulturni program u izvedbi članica pjevačke skupine „Koledarice“ te djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo, skupina „Sunce“ s veselim plesno-pjevačkim nastupom.

 

 

 

I.G.O.

Zbog vjetra 4 intervencije

Olujni vjetar koji stvara velike probleme građanima diljem Hrvatske, nije zaobišao ni dugoselsko područje. Danas su na području Policijske postaje Dugo Selo zabilježene četiri intervencije i to zbog slomljenih stabala. Vatrogasci i policija dva puta su zbog toga intervenirali u Rugvici, a na području Dugog Sela u Puhovu te u Zagrebačkoj ulici. U potonjoj se stablo srušilo na kamion i uzrokovalo materijalnu štetu. Prema prognozi DHMZ-a sutra poslijepodne na području Zagreba i okolice vjetar bi trebao postepeno slabjeti.

 

 

AMŠ


Pobjede STŠK-a Dugo Selo

 

U subotu 9.studenog odigrano je 5. kolo stolnoteniskih liga. Prva ekipa S.T.Š.K."Dugo Selo" gostovala je u Dugoj Resi i Rijeci. Premda su i ovaj put Dugoselci nastupili bez prvog igrača Tomislava Marakovića koji još uvijek zbog povrede noge ne može nastupati, s ovog gostovanja vratili su se s dvije pobjede. U prvoj utakmici svladana je ekipa STK Duga Resa rezultatom 4:3, a popodne u Rijeci ekipa STK Kvarner rezultatom 4:2. Dugoselci su nastupili u sastavu: Krunoslav Belić, Matej Murat i Luka Martinek. Ovim utakmicama naši igrači su završili s natjecanjem u jesenskom dijelu lige pošto su u zadnjem kolu koje je na rasporedu 30.studenog slobodni. Na kraju ovog dijela prvenstva ekipa će najvjerojatnije završiti na diobi drugog mjesta što je na kraju i zadovoljavajuće obzirom na povrede koje su nas pratile tijekom polusezone. 
Ženska ekipa je svoje protivnice ugostila u dvorani Osnovne škole Rugvica, budući je naša dvorana bila zauzeta. U prvoj utakmici svladana je ekipa STK Duga Resa rezultatom 4:2, a u drugoj popodnevnoj utakmici Dugoselke su izgubile od trenutno vodeće ekipe STK Aqaestil rezultatom 4:0. Ekipa je nastupila u sastavu: Ana Murat, Leona Šantek te Lucija i Anamarija Tominac. Ovom pobjedom naše igračice su napravile velik korak ka konačnom cilju, ostanku u ligi. U posljednjem kolu 30.studenog djevojke gostuju u Vrsaru i Umagu. 
U nedjelju 10. studenog u Jastrebarskom je odigran 3. Otvoreni turnir Zagrebačke županije u stolnom tenisu. Na turniru je nastupilo četrnaest naših igračica i igrača. Najbolji rezultat ostvarila je Ana Murat osvajanjem 1. mjesta u kategoriji kadetkinja. Treće mjesto izborila je Anamarija Tominac u kategoriji mlađih kadetkinja, Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja kao i Luka Zlatkov u kategoriji klinaca. Četvrta mjesta pripala su Nagy Tomislavu u kategoriji juniora, Luki Dragun u kategoriji najmlađih kadeta i Svenu Sahor u kategoriji klinaca.

 

 

 

Pripremio: Zvonko Pokas


TKD Rugvica na CROATIA OPEN-u
Brončani Šapina

 

Borci Taekwondo kluba Rugvica nastupili su na najjačem Hrvatskom taekwondo natjecanju CROATIA OPEN-u otvorenom prvenstvu Hrvatske rangiranom kao A turnir u Zagrebu u društvu 1275 natjecatelja iz cijelog svijeta. Poslije niza dobrih borbi predstavnika Taekwondo kluba Rugvica osvojena je jedna medalja i to u kadetskoj konkurenciji gdje je Ivan Šapina došao do brončanog odličja. Taekwondo klub Rugvica po prvi puta je imao i jednog suca na A turniru naime sudac iz našeg kluba Dario Hrdan odradio je obadva dana natjecanja.

 

Darko Hrdan


Festival mladih – pobjednici Anamarija Filipović i dugoselski bend „Poluapsolutni sluh“

 

Natjecanje za mlade glazbenike pod nazivom „Festival mladih“, već standardno održano tijekom Dugosleskog sajma obrtništva i poduzetništva, okupio je ove godine 10 natjecatelja, a stručna ocjenjivačka komisija odlučila je kako su pobjednici u kategoriji NAJ-bend – dugoselska grupa „Poluapsolutni sluh“ s pjesmom „Ona se budi“, dok je u kategoriji NAJ-vokal pobijedila Anamarija Filipović s izvedbom pjesme „Tuga dolazi kasnije“. Nagrade najboljim glazbenicima dodijelili su tom prilikom, 8. studenoga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Željko Ivaniček i predsjednik Savjeta mladih Grada Dugog 

Sela Daniel Bebek. Drugoplasirani, prema stručnom sudu, u kategoriji bendova je „Letterbomb“ s pjesmom „Radio“, a treći je dugoselski bend „Estomentum“ s izvedbom „Da li znaš“; u kategoriji solistica – druga je Dugoselka Marta Dakić koja je izvela pjesmu „Read all about it“, a treća je Jelena Jakšić s pjesmom „Korake ti znam“. Koncepcija natjecanja neograničava sudionike određenom žanru glazbe, tako da su se mogle čuti od popularnih do hard rock, metal izvedbi, a sve sudionike bodrila je malobrojna, ali glasna i vesela publika. Festival mladih, koji je inače nasljednik nekadašnjeg festivala pod nazivom Prvi glas Dugog Sela, organizirao je Grad Dugo Selo u suradnji s članovima Savjeta mladih. 
Nakon Festivala prema programu Dugoselskog sajma i obrtništva održan je koncert grupe „Rea“.

 

 

 

I.G.O.


Aleš Vokurka - novi predsjednik dugoselskog SDP-a

 

Članovi Gradske organizacije SDP-a Dugo Selo na izborima održanim u subotu, 9. studenog za predsjednika su izbrali Aleša Vokurku. Za izbor predsjednika Gradske organizacije vodila se žestoka borba a u prilog tome svjedoči i izlaznost članova koja je bila veća od 80 %. 
Minimalnom razlikom u glasovima, Aleš Vokurka je pobijedio dosadašnjeg predsjednika Stjepana Štefinovca. 
Aleš Vokurka je do subotnjih izbora obnašao dužnost tajnika Gradske organizacije, a program i način na koji će voditi Gradsku organizaciju predstaviti će na izbornoj Konvenciji koja će se održati u petak, 15. studenog. Na Konvenciji će se birati i ostali organi stranke; potpredsjednici, članovi Predsjedništva i Gradskog odbora

 

JKB


U petak godišnji koncert KUD-a "August Cesarec" u dvorani OŠ "S. Radić" u Božjakovini

Ovog petka 15. studenoga u 19 sati u sportskoj dvorani OŠ "Stjepana Radića" održava se godišnji koncert KUD-a "August Cesarec" iz Brckovljana. Koncert će se održati povodom proštenja Sv. Brcka, i neposredno nakon održanog Dana otvorenih vrata Osnovne škole Stjepana Radića. 
Na koncertu KUD „August Cesarec“ će prezentirati pjesme i plesove iz Posavine, Podravine i Valpova. Također će se predstaviti i starija vokalna grupa žena, osnovana prošle godine, pod vodstvom Srećka Žmaleca. Gosti na ovogodišnjem koncertu, ujedno i prvom, su KUD "Ogranak Seljačke Sloge" Lupoglav i Zagrebački klub livanjskih studenata. 
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da svojim dolaskom uveličaju večer folklora u Brckovljanima. Ulaz je slobodan.


9. studenog 2013. godine

Otvorena izložba slika o sv. Martinu

 

U listopadu ove 2013. godine održani su 13. susreti likovnih umjetnika tijekom kojih je 13 slikara stvorilo 13 novih likovnih ostvarenja. Ovaj broj ponekad želimo preskočiti kako bismo izbjegli ono nešto čega se ljudi pribojavaju. No 13 novih slika s motivima sv. Martina donijelo je radost dugoselskoj likovnoj javnosti tako i organizatoru – Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo, čija je zbirka umjetničkih djela obogaćena novim eksponatima. Najveći dio te zbirke posvećen je baštini sv. Martina koja je tako putem likovne umjetnosti implementirana u kulturni život. Tome su pridonijeli slikari: Andrea Robić iz Velike Gorice, Lidija Lovreković iz Ivanić Grada, Mateo Bajić iz Vrbovca, Denis

Krašković i Martina Gracin iz Zagreba. Bili su tu i umjetnici iz zaprešićkoga kruga: Irena Škrinjar, Gabrijela Rukelj, Helena Ohnjec, Tomislav Tomić, Ivan Čačić i Silvio Balija. Predstavnici Dugog Sela bili su Robert Samardžić i Ivo Ostojić. 
Izložba novih slika posvećena svecu zaštitniku postavljena je u prostoru Srednje škole Dugo Selo i može se posjećivati do kraja studenoga radnim danom do 19 sati. Nakon uvodne riječi ravnatelja Učilišta Nenada Haleuša-Malog i voditeljice za kulturu Nadice Kozić, posjetitelji su čuli stručni sud o izložbenoj postavi od povjesničara umjetnosti Vanje Babića. Podaci o umjetničkim djelima i njihovim autorima objavljeni su u izložbenom katalogu zajedno sa stručnim osvrtom likovnoga kritičara Babića. Predsjednik Gradskoga vijeća Dugoga Sela Željko Ivaniček proglasio je izložbu otvorenom u nazočnosti gostujućih i domaćih slikara te posjetitelja izložbe. Gudački Kvartet Cadenza glazbenim je programom uljepšao večer otvorenja izložbe 7. studenog posebice dojmljivom izvedbom Dvorakovih Slavenskih plesova i djela drugih kompozitora.

 

 

 

Nadica Kozić


8. studenog 2013. godine

Otvoren 8. dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva

 

U Gradskoj sportskoj dvorani danas je u podne otvoren 8. dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva. Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici iz svih sfera društvenog života. Među njima bili su župan zagrebačke županije Stjepan Kožić, Zlatko Herček ravnatelj Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, Ivica Bošnjak pročelnik županijskog Upravnog odjela za financije, jaskanski dogradonačelnik Stipe Bučar, ivanićgradska dogradonačelnica Gordana Brcković, Ivan Obad predsjednik Obrtničke komore Zagreb, predsjednici komora Osječko-baranjske i Bjelovarsko-bilogorske Dragutin Grabrović i Franjo Pal, uz domaćine gradonačelnika Stipu Velića sa suradnicima te Stjepana Valjka predsjednika dugoselskog Udruženja obrtnika. Pozdravljajući okupljene u ime organizatora Stjepan Valjak kazao je kako je ovaj osmi po redu Sajam okupio više od 100 izlagača iz regije i šire. Gradonačelnik Velić je kazao kako se po ovogodišnjem odazivu izlagača nazire izlazak iz recesije. Naglasio je kako je Sajam dio 

aktivnosti koje Grad organizira u sklopu obilježavanja Dana Grada i Martinskih dana - turističko-kulturne gradske manifestacije. Kako obrtnici imaju što za pokazati unatoč brojnim problemima s kojima se susreću obrtnici, govorio je predsjednik OKZ-a Ivan Obad. Neki od njih su nelojalna konkurencija, predugo trajanje sudskih sporova, a osvrnuo se i na prijedlog Zakona o obrtu koji se radio bez uvažavanja prijedloga samih obrtnika. O pozitivnim trendovima govorio je župan Kožić. "Iz godine u godinu sve je veći broj izlagača bez obzira na gospodarsko stanje. Bilo bi dobro kad bi teškoće s kojima se susreću obrtnici prepoznala i državna razina", kazao je Kožić. Podsjetio je i kako je Dugo Selo ovih dana domaćin mnogih svečanosti u organizaciji županije te čestitao Dugoselcima Dan Grada i blagdan zaštitnika Sv.Martina. Otvorenje su pjesmom uveličali članovi VA "Duga". U sklopu trodnevnih Sajmenih dana do 10. studenoga, od 9 do 21 sati, održat će se bogati program - Festival mladih, 14. smotra narodnog stvaralaštva, 4. festival pčelarstva Zagrebačke županije, 8.izložba sira Zagrebačke županije, prezentacije udruga, predavanja, modne revije, itd. Organizatori sajma su Grad Dugo Selo, Udruženje obrtnika Dugo Selo i Turistička zajednica Grada Dugog Sela, a pokrovitelji su Ministarstvo poduzetništva i obrta, Zagrebačka županija, Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Zagreb.

 

 

 

AMŠ


Benkovići osvojili prvu nagradu i glazbenu opremu
vrijednu 50.000 kuna!

 

Opće oduševljenje vladalo je danas u Osnovnoj školi Ivana Benkovića nakon što su u poslijepodnevnim satima u finalnom susretu članovi zbora i orkestra Osnovne škole Ivana Benkovića osvojili prvo mjesto u akciji Stop maltretiranju u organizaciji Radio Atene Zagreb! Ujedno, Benkovići su osvojili nagradu u vrijednosti 50.000 kuna – osvojivši vrijednu glazbenu, profesionalnu opremu koja se sastoji od razglasa, seta bubnjeva, klavijatura te električne i bas gitare. 
Članovi Zbora i orkestra Škole pod vodstvom Sandre Frančišković, prof. glazbene kulture sa svojom izvedbom pjesme Viva la vida od Coldplaya oduševili su Stručnu komisiju (Martina Tomčić Moskaljov, Ivana Husar Mlinac, Saša Lozar, predstavnica PBZ-a Sanja Muršić Novak te gradski pročelnik za kulturu,

sport i obrazovanje Ivica Lovrić) i u današnjem finalu održanom u Zagrebu u Vintage Industrial Baru pobijedili konkurenciju dva školska benda. Njihov nastup u četvrtoj po redu akciji radija Antena Zagreb i partnera "Glazbom reci stop maltretiranju!" pratile su i zvijezde kao što su Tony Cetinski, Massimo Savić i Davor Gobac, hokejaš Medveščaka Marko Šakić, vaterpolisti Mladosti Ante Vukičević, Luka Bukić i Marko Martinić te rukometaši RK Zagreb CO. 
Ravnatelje Škole Branko Goleš izrazio je veliko zadovoljstvo postignutim uspjehom čestitavši svim članovima, dok je voditeljica Zbora Sandra Frančišković naglasila kako se ponosi svojim učenicima koji će, vjeruje, uz nove instrumente pokazati još veću kvalitetu. Ujedno, predstavlja njihov sljedeći projekt – mjuzikl Briljantin u koji je uključeno 28 učenika, a realizira se u zajedništvu s članovima Zbora i orkestra, a s ciljem prijave na Međunarodni festival školske kreativnosti u Sanremu koji će se održati sljedeće godine.

 

 

 

I.G.O.


Večeras Festival mladih!

U sklopu 8. Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva u šatoru pokraj Gradske sportske dvorane večeras u 19 sati počet će glazbeno natjecanje Festival mladih. U natjecanju za izbor Naj-vokala i Naj-banda Dugog Sela natjecat će s nekoliko glazbenih sastava i solista s područja našeg grada. Festival mladih organizira Grad Dugo Selo u suradnji s članovima Savjeta mladih. Nakon Festivala uslijedit će koncert Rea banda.


7. studenog 2013. godine

Otvorena izložba fotografija Dugoselski motivi u Zagrebu

 

U prostoru TZ Zagrebačke županije u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dugoselski motivi". Uz glavni simbol Grada, staromartinsku crkvu, na fotografijama prevladavaju motivi vezani za vinogradarsku i vinarsku tradiciju dugoselskog kraja kao i proslavu Martinja. Autori fotografija su članovi dugoselskog FK Pozitiv. Ova je izložba, u organizaciji dugoselske Turističke zajednice, uvertira u Martinske dane, u sklopu kojih Dugoselce i njihove goste očekuju brojna događanja, a o čemu su okupljenima govorili predsjednik TZ ZŽ-a Vlado Horina, dugoselski dogradonačelnik Vlado Kruhak te stručna suradnica za gospodarstvo grada Dugog Sela Zvjezdana Budor Klarić. Predstavljajući bogat program Dugoselskog Martinja, dogradonačelnik Kruhak izdvojio je 8. sajam obrtništva i poduzetništva, proslavu Dana Grada i centralnu svečanost krštenja mošta. Otvorenje izložbe pjesmom je popratio Mario Bokun iz VA "Duga" uz klavirsku pratnju Darjane Blaće Šojat. Fotografije se mogu razgledati u Preradovićevoj 42 do 4.prosinca.

 

 

 

AMŠ


Benkovići u finalu "Glazbom reci stop maltretiranju"

 

OŠ Ivan Benković među tri je škole koje su u finalu akcije radija Antene "Glazbom reci stop maltretiranju". Orkestar i zbor škole Benkovići probili su se u finale pjesmom Coldplaya Viva La Vida, a sutra 8. studenog će nastupiti u Vintage Industrial baru i pjevati za glazbenu opremu vrijednu 50 000 kuna. Njih, 18. gimnaziju i Gimnaziju Lucijana Vranjanina odabrala je komisija sastavljena od Martine Tomčić, Ivane Husar i Saše Lozara, prenosimo s web-a radio Antene. Stoga dođite i navijajte sutra za Benkoviće, koncert u Vintage baru, u Savskoj 160 u Zagrebu počinje u 13 sati. 
http://www.antenazagreb.hr/vijesti/stop-maltretiranju/imamo-finaliste/n11489/

 

AMŠ



6. studenog 2013. godine

„Došel bu došel Sveti Martin v Dugo Selo!“

 

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo te u suradnji s Hrvatskom udrugom stipendista Francuske Vlade sinoć je u prostoru Knjižnice „Bogdan Ogrizović“ predstavljen prikaz tradicionalnog dugoselskoga Martinja - obreda krštenja mošta, a u izvedbi članova Kulturno umjetničkog društva „Preporod“. Uz martinske vinske popevke i plesni korak u koreografiji koju potpisuje Mladen Januš, sudjelovao je i nezaobilazni vinski biškup kojeg je pak utjelovio Kristijan Vinojčić. Šaljivi ceremonijal krštanja mošta odrađen je prema starim „štatutima“, a uz mlado vino mogli su nazdraviti i svi nazočni sinoć u prostoru Knjižnice. Martinje kao stari narodni običaj koji se njeguje u dugoselskom kraju kroz stoljeća uz jelo, piće i pjesmu nastojimo očuvati i danas, poručila je ispred organizatora Nada Kozić, voditeljica Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. „Iako se matrinski običaji obilježavaju u mnogim gradovima i krajevima, mi u Dugom Selu držimo kako su kod nas posebni – jer nisu komercijalni, već tradicionalni, poštujući nasljeđe Sv. Martina, našeg sveca zaštitnika, grada i župe – sveca koji je postao europski simbol dijeljenja“, poručila je Kozić. Uz ponuđenu vinsku kapljicu mladog martinskog, dugoselskog vina, posjetiteljima su ponuđeni i Templarski kolači, a organizatori su pozvali sve na predstojeću izložbu slika nastalih na XIII. susretima likovnih umjetnika Zagrebačke županije koje će se otvoriti u sutra, 7. studenoga, kao i na brojna događanja koja se održavaju tijekom održavanja 8. Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva od 8. do 10. studenoga. U sklopu istog Sajma, u nedjelju 10. studenoga, u večernjim satima održat će se u cijelosti ceremonijal krštenja mošta kojeg su, jedan dio, sinoć predstavili članovi KUD-a Preporod. 
Ispred Grada Dugog Sela, prezentaciju su pratili predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček, zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević te gradski vijećnici, dok je na kraju tajnica Hrvatske udruge stipendista Francuske Vlade Irena Stopfer predstavnicima KUD-a Preporod uz riječi zahvale uručila i prigodne poklone.

 

 

 

I.G.O.


Izložba fotografija FK Pozitiv u Zagrebu

 

”Dugoselsko Martinje”, naziv je izložbe fotografija članova dugoselskog Foto kluba „Pozitiv“ koja će sutra biti svečano otvorena u Zagrebu. Naime, izložba će biti otvorena u uredu TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb sutra, 7. studenoga u 11 sati, a fotografijama će Pozitivci nastojati podsjetiti sve na dugu i bogatu tradiciju obilježavanja Martinje u Dugom Selu. Izložba je, stoji u pozivu TZ Zagrebačke županije, ujedno uvertira u Martinske dane, u sklopu kojih Dugoselce i njihove goste očekuju brojna događanja. U sklopu otvorenja izložbe bit će predstavljen ovogodišnji program manifestacije “Dugoselsko Martinje”, program 8. sajma obrtništva i poduzetništva, proslava Dana Grada, te centralna proslava Martinja uz krštenje mošta. Svečano otvorenje izložbe glazbenim će predahom upotpuniti članovi Vokalnog ansambla “Duga” iz Dugog Sela. Izložba je otvorena do 4. prosinca 2013. godine.

 


Krunidba Vinske kraljice u Dugom Selu

Krunidba 12. Vinske kraljice Zagrebačke županije za 2014. godinu održat će se u petak, 8. studenog 2013. godine na Imanju obitelji Bunčić (dvorana Vinoteka, Šaškovečka bb, Dugo Selo) s početkom u 19:00 sati. 
Novom vinskom kraljicom bit će okrunjena Helena Čegec iz Svetog Ivana Zeline.


Pojačane aktivnosti za martinje - PP Dugo Selo


5. studenog 2013. godine

Od subote treća faza remonta željezničke pruge

 

Nakon završene druge faze radova na južnom kolosijeku dionice Dugo Selo - Sesvete, u subotu, 9. studenog, počet će treća faza radova, na dionici Sesvete - Čulinec. Iz ovoga će razloga od 9. do 16. studenog te 28. i 29. studenog prijevoz putnika biti organiziran na poseban način, javljaju iz HŽ-a. U tom će periodu željeznički promet između kolodvora Sesvete i stajališta Čulinec teći samo jednim kolosijekom te su moguća odstupanja od voznog reda u zagrebačkom željezničkom čvorištu. U toj fazi remonta neće voziti vlakovi u gradsko-prigradskome prijevozu između zagrebačkoga Glavnoga kolodvora i kolodvora Sesvete. Umjesto prigradskih vlakova vozit će posebna ZET-ova autobusna linija broj 610 na relaciji Sesvete - Borongaj. Od Borongaja putnici će moći nastaviti putovanje redovitim tramvajskim linijama. Za vrijeme posebne regulacije prometa, željezničke prijevozne karte vrijedit će na autobusnoj liniji 610 kao i na tramvajskim linijama 1, 9 i 17, koje kreću s okretišta Borongaj. U prometnim 'špicama' radnim danom autobusi na relaciji Sesvete - Borongaj vozit će svakih deset minuta, a svakih 20 minuta vozit će preostali dio dana. Subotom i nedjeljom linija će voziti svakih 20 minuta u periodu od 6.00 do 9.00 sati te od 15.00 do 18.00 sati te svakih 40 minuta u ostatku dana. Na ovoj posebnoj liniji vozit će zglobni autobusi s po 155 mjesta koji će se zaustavljati na autobusnim stajalištima u Branimirovoj ulici, uz željeznička stajališta Čulinec, Trnava i Maksimir. Brzi i putnički vlakovi u daljinskome prijevozu vozit će prema voznom redu na čitavoj relaciji do Glavnoga kolodvora, ali će se zaustavljati i na stajalištima Čulinec, Trnava i Maksimir. Po tom će režimu voziti svi daljinski vlakovi ,osim vlakova 741 (Zagreb - Vinkovci), 783 (Zagreb - Osijek) i 703 (Rijeka - Osijek) koji će voziti zaobilaznim prijevoznim putem preko Ranžirnog kolodvora. 
Od 17. do 22. studenoga na dionici od Sesveta do Dugog Sela izvodit će se brza zamjena kolosiječne rešetke (pragova i tračnica). Svi vlakovi gradsko-prigradskog prijevoza vozit će po voznome redu od Harmice, Savskog Marofa, Zaprešića ili Zagreb Glavnog kolodvora do Sesveta i obratno. 
Na dionici od Sesveta do Dugog Sela i obratno putnici koji inače koriste gradsko-prigradske vlakove moći će koristiti InterCity vlakove, brze i putničke vlakove ili autobuse koji će na toj relaciji voziti prema posebnome voznom redu koji će biti objavljen naknadno. Autobusi će se zaustavljati kod željezničkih kolodvora Dugo Selo i Sesvete te na autobusnome ugibalištu ZET-a na križanju Dugoselske ulice i Ulice Ivana Politea u Sesvetskome Kraljevcu. Određeni vlakovi spajat će se u Glavnome kolodvoru u jedan vlak te će polaziti prema voznome redu vlaka koji polazi kasnije, a potom će od Dugog Sela nastavljati put zasebno i prema uobičajenim rutama. 
Od 23. do 27. studenoga planirana je brza zamjena kolosiječne rešetke (pragova i tračnica) na dionici od Sesveta do Dugoga Sela. U toj fazi remonta svi vlakovi u gradsko-prigradskom prijevozu vozit će prema voznome redu od Harmice, Savskog Marofa, Zaprešića ili Zagreb Glavnog kolodvora do Sesveta i obratno, a između kolodvora Sesvete i Dugo Selo putnici će moći koristiti InterCity vlakove, brze i putničke vlakove ili autobuse koji će na toj relaciji voziti prema posebnome voznom redu koji će biti objavljen naknadno. Određeni vlakovi bit će ukinuti, a neki će se u Dugome Selu spajati kako bi kao jedna kompozicija prešli tu dionicu (iz smjera Vinkovaca, Osijeka i Koprivnice). HŽ moli putnike da obrate pozornost na te izmjene voznog reda.

 

AMŠ


Izložba slika "Sv. Martin" i koncert Kvarteta Cadenza

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo postavlja izložbu slika nastalih na XIII. susretima likovnih umjetnika Zagrebačke županije. Trinaest umjetnika dalo je nova umjetnička ostvarenja na temu "Sv. Martin zaštitnik". Time je zbirka umjetničkih djela pri Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo obogaćena novim slikama. Pozivamo na otvorenje izložbe 
7. studenog 2013. u 19 sati prostor Srednje škole Dugo Selo 
Izlažu: Denis Krašković, Tomislav Tomić, Helena Ohnjec, Martina Gracin, Silvio Balija, Robert Samardžić, Lidija Lovreković, Mateo Bajić, Ivo Ostojić, Gabrijela Rukelj, Ivan Čačić, Andrea Robić i Irena Škrinjar. 
Nakon otvorenja izložbe glazbene trenutke ispunit će koncert Gudačkog kvarteta CADENZA. Članovi Kvarteta su: Krešimir Marmilić i Gorjana Jurilj violine ,Terezija Grilec, viola i Vinko Grubešić, violončelo. Na programu su djela A. Dvoraka, A. Parta, F. Lhotke, R. Lovlanda i C. Gardela.

 


U petak nastup KUD-a Vera Jocik iz Makedonije

U petak 8. studenog s početkom u 20 sati u dvorani KUD-a "PREPOROD" cjelovečernji koncert održati će članovi KUD "VERA JOCIK" iz Makedonske Kamenice iz Makedonije, koji su gosti ovogodišnje 14. Smotre narodnog stvaralaštva. Program koji će izvesti prijatelji iz Makedonije obuhvaća: Izvorne pjesme i plesove Makedonske Kamenice, Pjesme i plesovi Pirinske Makedonije, Splet pjesama i plesova istočne Makedonije, ženska igra "Vodarki" i nekoliko tradicionalnih makedonskih pjesama. Ulaz na koncert je besplatan.

 

 


4. studenog 2013. godine

 

4. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA DUGOG SELA

 

IZVJEŠĆE REVIZIJE POBUDILO RASPRAVU

 

Dosta rasprave pobudila je točka o izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Dugog Sela za 2012. godinu. Grad je uvijek do sada, kako se čulo, dobivao bezuvjetna mišljenja revizije, no ovaj put dobiveno je uvjetno mišljenje revizije uz opasku da podaci o ostvarenim rashodima iskazani u financijskim izvještajima nisu istovjetni podacima evidentiranim u poslovnim knjigama te da program održavanja komunalne infrastrukture ne sadrži opseg poslova održavanja s procjenom pojedinih troškova. Voditeljica odsjeka za financije Marica Knezić pojasnila je da je Grad prihvatio nalaz Državnog ureda za reviziju te da je došlo do tehničke greške zbog instaliranja nove verzije informatičkog programa, odnosno do greške kod prijenosa podataka na nove obrasce. U očitovanju Grada navedeno je da su sastavljeni novi financijski izvještaj koji su usklađeni s poslovnim knjigama, a poduzete su i mjere za usklađivanje informacijskog sustava. Otklonjena je, kako se čulo, i greška vezana uz donošenje programa održavanja komunalne infrastrukture koja je proizašla iz pogrešne odluke vijeća. 
Vijećnik Novosel Dolnjak nije se složio s obrazloženjem te ustvrdio da revizija nije prihvatila takvo obrazloženje, no izvješće je na koncu prihvaćeno većinom glasova vijećnika. 
Dosta rasprave bilo je i oko Zaključka o dodjeli Godišnje nagrede Grada Dugog Sela, odnosno zahvalnice gradonačelnika. Vijećnik Stjepan Štefinovec nije bio zadovoljan obrazloženjem zbog kojeg nije prihvaćen njegov prijedlog nagrade za životno djelo, ali je prihvaćen njegov amandman da, umjesto zahvalnice gradonačelnika, godišnju nagradu prime DVD Dugo Selo i DVD Andrilovec, kao i amandman Stjepana Valjka da godišnju nagradu primi NK Dugo Selo. Ostali prijedlozi usvojeni su prema prijedlogu Odbora za dodjelu nagrada i priznanja.

 

N.H.M.


Posjetite 8. Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva ovog vikenda!

U organizaciji Grada Dugog Sela, Udruženja obrtnika Dugo Selo i Turističke zajednica Grada Dugog Sela Hrvatske, a u okviru manifestacije Dugoselskih jeseni i predstojećih Martinskih dana, od 8. do 10. studenoga održat će se 8. Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva. Sajam će se održati u prostoru Gradske sportske dvorane te u šatoru uz dvoranu, a očekuje se dolazak oko stotinjak izlagača (obrtnika, poduzetnika, poduzeća, institucija, udruga) iz regije i šire. Svečano otvorenje planirano je u petak, 8. studenoga u 12:00 sati uz nazočnost državnih, županijskih i gradskih predstavnika te brojnih gostiju, gospodarstvenika i izlagača. Ovogodišnji sajam organizira se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, Zagrebačke županije, Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Zagreb. 
Tijekom trodnevnih Sajmenih dana do 11. studenoga, od 9 do 21 sati, održat će se i bogati kulturni program – Festival mladih, 4. Festival pčelarstva Zagrebačke županije, 14. SMOTRA NARODNOG STVARALAŠTVA, DUGOSELSKO MARTINJE – tradicionalni obred krštenja mošta u izvođenju KUD-a „Preporod“ i Kristijana Vinojčića te prezentacije udruga, revije frizura i modne revije, edukativne radionice uz broje nastupe i koncerte u večernjim satima. 
Dan grada i blagdan župe sv. Martina, sveca zaštitnika grada Dugog Sela obilježit će se u ponedjeljak, 11. Studenoga, tradicionalno uz polaganje vijenaca poginulim braniteljima kod Hrvatske pošte, a predstavnici Grada Dugog Sela, Gradskog vijeća Grada Dugog Sela nazočit će svetoj misi u Župnoj crkvi sv. Martina. Svečana sjednica Gradskog vijeća uz nazočnost visokih dužnosnika održat će se u prostorima Srednje škole Dugo Selo, tijekom koje će biti dodijeljene Godišnje nagrade i priznanja Grada Dugog Sela za 2013. godinu.

PROGRAM 8. DUGOSELSKOG SAJNA OBRTNIŠTVA I PODUZETNIŠTVA

PETAK 08.11.2013.

11.00 h Nastup djece Dječjeg vrtića Dugo Selo 
12.00 h SVEČANO OTVARANJE SAJMA 
14.00 h Program za osme razrede Osnovnih škola iz Brckovljana, Rugvice i Dugog Sela 
Predavanje predstavnika Obrtničke komore Zagreb 
Prezentacija učenika Srednje škole Dugo Selo 
15.00 h Nastup Plesnog kluba „Lana“ 
15.15 h Modna revija 
Organizator: Obrt „Svijet krpica“ iz Sesveta i Obrt „Anđelek“ iz Dugog Sela 
19.00 h FESTIVAL MLADIH (natjecanje za izbor „Naj- vokal“ i „Naj- bend“ Dugog Sela) 
Koncert rea benda

SUBOTA, 09.11.2013.

11.00 h Nastup Gimnastičkog kluba Nika 
13.00 h Predavanje prim.dr. Josip Lončar 
„Pčelinji proizvodi u zaštiti i unapređenju zdravlja“ mag.ing. Gordana Hrgić 
„Primjene pčelinjih proizvoda u kozmetici – njega kože“ 
15.00 h Otvorenje „4. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije“ 
Dodjela priznanja najuspješnijim pčelarima 
Nastup Dječjeg vrtića Dugo Selo 
16.00 h Otvaranje „8. Izložbe sira Zagrebačke županije s ocjenjivanjem“ 
Dodjela priznanja najuspješnijim proizvođačima sira 
16.00 h Edukativna radionica „Upravljanje osobnim financijama“ 
Organizator: Zagrebačka banka 
17.30 h Prezentacije udruga ( na njihovim štandovima) sa prigodnim degustacijama 
Udruga vinogradara i vinara Općine Brckovljani 
17.00 – 21.00 h „14. SMOTRA NARODNOG STVARALAŠTVA“ 
Organizator: KUD „Preporod“ 
21.00 h Koncert tamburaškog sastava „Ni pet ni šest“

NEDJELJA, 10.11.2013.

16.30 h Modna revija obrta Anđelek 
17.00 h Revija frizura dugoselskih frizera 
17.30 h Nastup Plesnog kluba Lana 
17.30 h Prezentacije udruga ( na njihovim štandovima) sa prigodnim degustacijama 
Vinogradarsko-vinarska udruga Terra Sancti Martini Dugo Selo 
Športsko ribolovno društvo Dugo Selo 
18.00 h Modna revija Mirsade Jureša i Salona ljepote „Tanja“ 
18.30 h Dodjela priznanja i zahvalnica za sudjelovanje na sajmu i sponzorstvo sajma 
19.00 h DUGOSELSKO MARTINJE – tradicionalni obred krštenja mošta u izvođenju KUD-a „Preporod“ i Kristijana Vinojčića 
KONCERT TAMBURAŠKOG SASTAVA BEGINI

 

Produkcija dugoselskog Pogleda naprijed

 

Predsjednik Josipović dao potporu "Legendi o lopudskoj sirotici"

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je vodstvo produkcijskog tima dugometražnog animiranog filma "Legenda o lopudskoj sirotici" na čelu s autorom Rolandom Peharcem. Tijekom prijema 2. studenog predsjedniku je predstavljen filmski projekt dugoselskog Pogleda naprijed kojim se želi očuvati i široj javnosti popularizirati istinski biser hrvatske povijesne i kulturne baštine. 
Predsjednik Josipović ekipi produkcije uručio je pismo potpore. "Nedavno sam u Dubrovniku prisustvovao obljetnici obilježavanja UNESCO-ve Konvencije o nematerijalnoj baštini gdje se raspravljalo upravo o tome kako očuvati i upravljati nematerijalnom baštinom na suvremen način. Predstavljanje legende animiranim filmom upravo je jedan od takvih primjera, način da se suvremenim medijem i jezikom ispripovijeda priča i njome u mladim ljudima probudi želja za upoznavanjem vlastitog nasljeđa. Vjerujem da će ovaj film naći put do ne samo domaće publike, nego i izvan granica naše zemlje, a time ujedno postati i ambasador hrvatske kulturne baštine", poručio je predsjednik. 

Animirani film "Legenda o lopudskoj sirotici" priča je o tragičnim ljubavnicima koja ima nedvojbenu potvrdu u arhivima grada Dubrovnika u dokumentu iz 1483. godine. Neovisno o činjenici da se motiv temelji na stvarnom događaju, priča o Lopuđanki Mari ili lopudskoj sirotici tijekom vremena postala je narodnom predajom, a potom prerasla u legendu, čiju su ljepotu prepoznali velikani riječi poput Gundulića, Preradovića, Botića, Šegvića i Ročića. 
"Legendom o lopudskoj sirotici" želi se upozoriti na činjenicu kako u hrvatskoj kulturnoj baštini postoji mnoštvo takvih priča kojima prijeti istinska opasnost od padanja u potpuni zaborav prije nego što budu na pravi način ispričane i predstavljene široj javnosti. Osim toga, bilo bi dobro kad bi Lopudska sirotica (kao i ostale priče) postala dio školske lektire jer je jača i realnija od drugih slične tematike koje čitaju naši školarci, kazao nam je autor Rolando Peharec. 
"Završena je predprodukcija odnosno knjiga snimanja od 200 stranica, scenarij od 80 gusto pisanih stranica, napravljeno je 600 crteža. Slijedi animiranje - najveći dio posla", opisao je Peharec ogroman posao koji traje mjesecima. Službeni početak produkcije bit će za 15 do 20 dana kada će javnosti biti prezentiran spot u kojem će biti kadrova snimljenih u Dugom Selu, točnije kod staromartinske crkve. Sama produkcija će trajati 30 mjeseci, a finalni proizvod bit će u rangu zapadnih produkcija. Što se tiče financijske strane, prikupljaju se dodatna sredstva. "Aplicirali smo na natječaj za kulturu Grada Zagreba, obavili inicijalne razgovore s gradom Dugim Selom, a probat ćemo i s fondovima EU. Kucat ćemo na sva vrata," kaže Peharec dodavši kako bi ovaj projekt zasigurno vratio i više od uloženog. Posebnu pozornost autori filma, u kojem je nositelj glavnog muškog lika Nikša Kušelj, posvetit će vjernoj rekonstrukciji vremena u kojem se odvija priča o lopudskoj sirotici, uz puno poštovanje faktografije, povijesne i arhivske građe u tretmanu arhitekture, mizanscena, folklora, kostimografije, jezika (govora) i ostalih autentičnih karakteristika toga razdoblja. Za glavnu žensku ulogu kasting je u tijeku, za sada se prijavilo 300 kandidatkinja za lik nesretne Mare. 
Više o projektu možete saznati na službenom web-u filma http://lopudska-sirotica.wix.com/lopudska-sirotica

 

AMŠ


Dugoselsko martinje u Zagrebu

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizira prikaz tradicionalnog dugoselskoga Martinja - obreda krštenja mošta u Zagrebu na Cvjetnom trgu. Program će izvesti KUD PREPOROD u utorak 5. studenog 2013. godine u 19 sati u prostoru Knjižnice Bogdan Ogrizović, Preradovićeva ulica 5. Želite li vidjeti tradicionalne martinske običaje dugoselkoga kraja pridružite se organizatorima i izvođačima u naznačeno vrijeme na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

 


U subotu 14.smotra narodnog stvaralaštva

 

U subotu 9. studenog održat će se 14. Smotra narodnog stvaralaštva. Manifestacija će početi u 17 sati u Velikom šatoru pokraj Srednje škole Dugo Selo, Ferenčakova bb. Na smotri će nastupiti KUD" PREPOROD" DUGO SELO, KUD "VERA JOCIK" MAKEDONIJA, SKUD" IVAN GORAN KOVAČIĆ" ZAGREB , FA "SESVETSKA SELA" SESVETE , ZFA "dr. IVANA IVANČANA" ZAGREB, FA "ZAGREB-MARKOVAC" ZAGREB, KUD "RODNA GRUDA" DUGO SELO. 
Organizator smotre folklora je KUD "PREPOROD" DUGO SELO, uz supokroviteljstvo grada Dugog Sela, Ministarstva kulture RH i ZAGREBAČKE ŽUPANIJE. 
Smotra narodnog stvaralaštva tradicionalna je kulturna manifestacija Grada Dugog Sela koja se održava u sklopu blagdana Sv. Martina, zaštitnika Grada. Organiziranjem smotre folklora nastoji se poboljšati i povećati dio folklornog programa Zagrebačke županije i šire. Osnovni cilj smotre je prikazati autentičnu sliku narodne umjetnosti Hrvatske. 
Nakon smotre slijedi nastup tamburaškog sastava " Ni 5 , Ni 6". 
Smotra se održava u sklopu 8. Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva koji traje od 8. do 10.sudenoga. 
Ujedno Vas pozivamo na tradicionalno Martinsko krštenje mošta "MARTINJE U DUGOM SELU" , koje će se održati u nedjelju 10. studenog s početkom u 19 sati, na istome mjestu kao i smotra. Obred krštenja mošta izvesti će KUD "PREPOROD" DUGO SELO i martinski "biškup" Kristijan Vinojčić. Nakon obreda slijedi nastup tamburaškog sastava "Begini". 
Program 14.smotra narodnog stvaralaštva

 


Gosti iz Kurdistana posjetili Dugo Selo

KUD Rodna gruda ugostila je prijatelje iz Kurdistana u subotu 26.listopada, a u nedjelju je organizirano druženje i ručak na kojem je počasni gost bio gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić. Uz brojne poklone uručene gradu i samom KUD-u nedjelju je obilježilo i druženje do kasnih sati s televizijom, glumcima i redateljima iz Kurdistana. Ne zaboravimo napomenuti da je tu bio i naš veliki prijatelj SAFIN SALEH koji je postao dio obitelji našeg KUD-a. Također se zahvaljujemo našem prijatelju Kalibu Jabiru poznatijem kao GALEB koji je sve to omogućio i organizirao. 
Dana 31.listopada u Hotelu Antunović, Špansko, održana je prezentacija kreacija najvećeg modnog kreatora u Aziji te prezentacija filma koji je osvojio brojne nagrade. Naši članovi: Dragana Dajaković, Antonija Gavran, Katica Burazer, Ivana Antunović, Mijo Blažević, Stjepan Đordić i Stipo Dajaković nosili su njegove kreacije koje su iznimno skupe i cijenjene. Na kraju je u znak zahvalnosti Asaad poklonio svoja remek djela našim članovima. Jako mu se zahvaljujemo na tom poklon koji je izuzetno vrijedan. Sutradan su članovi našeg KUD-a odveli svoje goste na Plitvička jezera kako bi im dodatno pokazali ljepotu naše zemlje. 
Naši prijatelji su iznimno zahvalni i iznenađeni našim i gradonačelnikovim gostoprimstvom. Riječi hvale su stalno pristizale te su nas pozvali da 11.ožujka 2014. putujemo u Kurdistan, u grad Erbil na 6 dana, a s nama i naš gradonačelnik Stipo Velić. Zahvalili smo se na pozivu te se radujemo daljnjoj suradnji i druženju s našim prijateljima. 
Zahvaljujemo se i našem gradonačelniku koji je sve podržao i bio dio nas sve ove dane. Također se zahvaljujemo dr.stom. Nenadu Panianu, gradskom vijećniku grada Dugog Sela, što je došao podržati skup. Zahvaljujemo se i svima onima koji su sudjelovali ovih dana u svemu navedenome.

UZ KULTURNU I GOSPODARSKA SURADNJA

Kurdistan će za par godina biti izgrađen do neprepoznatljivosti zbog velikog bogatstva. Primat će zaposlenike, posebno iz Hrvatske, a posrednik će biti naš KUD "Rodna gruda". Smatramo da je to izuzetan uspjeh za našu zemlju, naš KUD i naš narod. Također su već dogovoreni brojni poslovi te će se otvoriti još veliki broj firmi u Hrvatskoj, a i u gradu Dugom Selu, za što smo također zaslužni i ponosni. Nastavit ćemo raditi punom parom kako bismo svijetu pokazali tko su Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

Stipo Dajaković


Rezultati STŠK Dugo Selo

 

U subotu 2. studenog odigrano je 5. kolo stolnoteniskih liga. Prva ekipa gostovala je u Samoboru i Velikoj Gorici s polovičnim uspjehom, na žalost bez svog prvog reketa Tomislava Marakovića koji zbog povrede zgloba stopala lijeve noge nije mogao nastupiti. U prvoj utakmici protiv STK Samobor Dugoselci su izborili pobjedu od 4:3. Popodne u Velikoj Gorici Dugoselci su pretrpjeli neočekivano visok, drugi ovosezonski poraz rezultatom 4:1. Ekipa je nastupila u sastavu: Krunoslav Belić, Luka Martinek i Matej Murat. 
Druga i treća ekipa na gostovanju su odigrale utakmice protiv STK Klek iz Ogulina i STK Sveta Nedelja - Novaki. Druga ekipa koja je nastupila u sastavu: Tomislav Ščanćar, Augustin Papak i Filip Prgomet pretrpila je dva poraza, od STK Klek 4:2 a od STK Sveta Nedelja 4:0. Treća ekipa nastupila je u sastavu: Tomislav Nagy, Mislav Martinek i Roman Budek. Protiv ekipe STK Klek izborena je pobjeda rezultatom 4:3 a od ekipe STK Sveta Nedelja poraz rezultatom 4:1. 
Četvrta ekipa koja nastupa u trećoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi ugostila je u Dugom Selu ekipe STK Sveta Nedelja II i ekipu HASTK Mladost - Iskon iz Zagreba. Na žalost gosti su slavili u oba susreta. STK Sveta Nedelja pobjedila je rezultatom 4:0 a HASTK Mladost - Iskon rezultatom 4:3. Dugoselci su nastupili u sastavu: Gabrijel Petrović, Ivan Matić i Luka Dragun.

 

Zvonko Pokas