________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. rujna 2013. godine

DOBRA BERBA U GRADSKOM VINOGRADU

 

Da nam barem sve ide tako dobro kao vinogradarstvo - komentirali su berači grožđa u subotu 28. rujna prilikom berbe gradskog vinograda na Martin bregu. Naime, pod budnim okom predsjednika Udruge vinara i vinogradara "Terra sancti Martini" Ante Bauera i glavnog tehnologa Branimira Horvatičeka, gradski su vijećnici uz pomoć ekipe iz KUD-a "Preporod" ubrali preko 200 kg grožđa u mladom, prije godinu dana zasađenom vinogradu. Grad je tako samo jednu sezonu bio bez vlastitog vina koje se u pravilu toči na tradicionalnim gradskim manifestacijama. 
Berbu je otvorio gradonačelnik Stipo Velić uz pomoć "Preporodaša" koji su, kao i obično, berbu popratili pjesmom i svirkom.

 

 

 

N.H.M.


Sajam tradicijske baštine Zagrebačke županije posjetili slovenski turisti

 

U organizaciji web portala www.kamonaizlet.hr vlasnika Irineja Mucaka, dugogodišnjeg dugoselskog radijskog voditelja, ove subote 28. rujna u Perivoju grofa Drašković održan je Sajam tradicijske baštine Zagrebačke županije, drugi po redu. Ovogodišnji sajam, izložbeno-prodajnog karaktera, okupio 20-ak izlagača iz Ivanić Grada, Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline, Svete Nedelje, Velike Gorice, Vrbovca, Zaprešića te Dugog Sela i općine Brckovljani. Posjetiteljima su se predstavila obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa svojim proizvodima od buča, jabuka, crnog kima, konoplje i lavande, a bilo je tu i vinara, proizvođača domaćih likera, pčelara sa svojim raznovrsnih mednim proizvodima te izrađivači originalnih suvenira, dekorativnih ukrasa i drvenih uporabnih predmeta. Iako lošije i hladnije vrijeme te subote, nije obeshrabrilo posjetitelje da posjete sajam i razgledaju sve ponuđeno, no sve slabija kupovna moć građana spriječila ih je da kupuju sajmene proizvode. Situacija se malo promijenila kada je Sajam posjetila veća skupina slovenskih turista, otkrila nam je jedna od izlagačica, izrađivačica suvenira "Anđelek". "Nismo zaradili kune, ali zato eure jesmo!", šali se. Ovogodišnji Sajam tradicijske baštine organiziran je uz pomoć Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Općine Rugvica, Općine Brckovljani i Grada Dugog Sela. Sajam i izlagače tijekom popodneva posjetio je i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić. U ime organizatora Dijana Kopjar Mucak izrazila je zadovoljstvo održanim 2. Po redu Sajmom tradicijske baštine Zagrebačke županije, najavivši mogućnost sljedeće godine da Sajam postane "putujući", te bi bio organiziran u četiri županijska grada.

 

 

 

I.G.O.


Preporodov tamburaški orkestar najkvalitetniji na županijskoj smotri koreografiranog folklora

Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Velike Gorice i Zagrebačke županije organizirale su u velikogoričkom Pučkom otvorenom učilištu 22. rujna županijsku smotru koreografiranog folklora. Predstavnik dugoselskog područja bio je KUD "PREPOROD" Dugo Selo koreografijom "Lepo nas je pogledat sa strane" - Pjesme i plesovi Bratine, koreografa Ivice Ivankovića. Na smotri su još sudjelovali KUD "Kraluš" iz Stupnika (koreografija "Stoj nam polevce prelepo"), KUD "Graničar" iz Križa ("Kola iz Ražanca"), HKUD "Petar Zrinski" iz Vrbovca ("Jankić je dojahal"), KUD "Ban Josip Jelačić" iz Zaprešića ("Preko Drave grm'javica"), KUD Mičevec ("Prek Save ružica rumena"), KUD "Dučec" iz Mraclina ("Jelica kolce vodila"), KUD Bistra ("Djevojku za ruku ko rumenu jabuku"), KUD "Bratinečko srce" iz Bratine ("Ajd u kolo"), FA Šiljakovina ("Liko moja, tamburice stara") i FA "Mladost" iz Samobora (koreografija "Tičica popeva"). 
Stručni žiri u sastavu Tvrtko Zebec etnolog, Dražen Kurilovčan muzikolog i Margareta Biškupić etnolog izrazio je zadovoljstvo prikazanom kvalitetom folklorne izvedbe. Preporod je i ove godine dobio visoke ocjene za izvedbu, koreografiju i muzičku obradu, pri čemu je izdvojen kao najkvalitetniji tamburaški orkestar smotre. Nijanse su odlučivale između KUD-a "Preporod" i FA" Šiljakovine" koji je novopostavljenom koreografijom Like, koreografa Dubravka Radića izabran za predstavnika Zagrebačke županije na Državnim folklornim susretima u Čakovcu. Folklorni ansambl KUD-a "PREPOROD" još jednom je pokazao da pripada samom vrhu hrvatskog folklornog amaterizma sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.


Zagrebačka županija osigurala za stipendije 2,350 milijuna kuna

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2013./2014. za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 15. listopada 2013. godine. U ovoj školskoj godini Zagrebačka će županija dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te 174 starih, koji nastavljaju redovno školovanje u školskoj godini 2013./2014., Zagrebačka županija je osigurala 2,350 milijuna kuna. Od 30 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 10 stipendija, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 20 stipendija za učenike, od čega 10 za deficitarna zanimanja kao što su armirač, autolimar, fasader, konobar, krovopokrivač, limar, mesar, obućar, pediker, plinoinstalater, stolar, staklar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater, zaštitar-čuvar i zavarivač. Od 20 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 10 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 10 stipendija. Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500,00 kn za učenike i 1000,00 kn za studente. Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija objavit će se na oglasnim pločama svih gradova i općina u Zagrebačkoj županiji u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se do 15. listopada 2013. godine jave na natječaj. Prijave se dostavljaju u Zagrebačku županiju, poštom na adresu Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10001 Zagreb, u zatvorenim omotnicama s naznakom "Za natječaj za dodjelu stipendija". 
Prijave se mogu donijeti i osobno u Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije (Zagreb, Ulica Ivana Lučića 2a, soba 13, radnim danom od 8,00 do 13,00 sati). Tekst natječaja i prijavni obrazac nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije: www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-492.

I.G.O.


Sportski radni vikend Stolnoteniskog športskog kluba Dugo Selo

U subotu 28. rujna odigrana su prva kola u stolnoteniskim ligama. Poslije povratka u prvu Hrvatsku stolnotenisku ligu - Zapad naše djevojke su u prvom kolu nastupile u Jastrebarskom protiv STK Jaska. Susret je započeo vrlo dobro i Dugoselke su povele s 2:0 poslije pobjeda Ane Murat i Leone Šantek. Uslijedio je povratak domaćih igračica i izjednačenje na 2:2. Dugoselke su ponovo povele nakon druge pobjede Ane Murat, no na žalost to je bilo sve do kraja meča. Domaće igračice su izjednačile i u zadnjem odlučujućem meću izborile konačnu pobjedu od 4:3. Naše djevojke su 2000. godište i nedostaje im iskustvo igranja seniorske lige. Borba za opstanak u ligi će biti vrlo teška i neizvjesna do posljednjeg kola! 
U prvom kolu prve Hrvatske lige - Zapad za muškarce Dugoselci su ugostili igrače STK Jaska. I u ovom susretu je uslijedila prava drama. Gosti iz Jaske dolaze u vodstvo od 1:0 pa zatim 2:1. Nakon izjednačenja Dugoselci su poveli s 3:2 a zatim je usljedilo novo izjednačenje. Na kraju je domaći kapetan Krunoslav Belić izborio odlučujuću pobjedu za konačnu pobjedu od 4:3. Vidljivo je da forma igrača nije još na vrhuncu pa stoga sa strepnjom očekujemo sljedeći vikend kad u drugom kolu Dugoselci gostuju u Splitu i Zadru. 
U nedjelju 29. rujna u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu istovremeno su odigrani 1. Otvoreni turnir Zagrebačke županije za mlađe kategorije i ponovo nakon dvije godine pauze 5. Veteranski memorijal Zvonimir Turčinec - Ogi. Veteranski memorijal okupio je pedesetak igrača koji su se borili u četiri kategorije. U najmlađoj kategoriji do 40 godina Dražen Marić osvaja 3. mjesto. U kategoriji preko 40 godina Jeronim Matešić osvaja 2. mjesto baš kao i Davor Perković u kategoriji preko 50 godina. 
Na 1. Otvorenom turniru Zagrebačke županije nastupilo je oko 150 igračica i igrača iz 20 klubova naše županije i bliže okolice. Na turniru je nastupilo 22. naših mladih takmičara. U najmlađoj kategoriji klinaca dvojca naših igrača: Luka Zlatkov i Mihael Nagy podijelili su 3. mjesto i osvojili svoje prve službene športske trofeje baš kao i Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja. Treće mjesto osvaja i Luka Dragun u kategoriji najmlađih kadeta i Ana Murat u kategoriji kadetkinja. U kategoriji kadeta potpuna dominacija Dugoselaca, prvo mjesto pripalo je Luki Martinek a drugo njegovom bratu Mislavu. U juniorskoj konkurenciji Matej Murat je opravdao ulogu favorita i osvojio 1. mjesto Da uspjeh bude potpuniji pobrinuli su se Roman Budek i Tomislav Nagy koji su podijelili 3. mjesto u toj kategoriji.

Zvonko Pokas


29. rujna 2013. godine

 

Tiskovna konferencija Zvonka Novosela Dolnjaka:

 

IZRADITI STRATEGIJU IZLASKA DUKOMA IZ KRIZE

Nezavisni vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak održao je 27. rujna tiskovnu konferenciju na kojoj je govorio o projektima grada s kojima se namjerava aplicirati na EU fondove i o teškom stanju Dukoma d.o.o., a temeljem rasprave na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Dugog Sela. 
Novosel Dolnjak je upozorio da popis projekata koje su dobili vijećnici ne zadovoljavaju kriterijima za dobivanje sredstava iz EU fondova jer je, kaže, riječ o popisu želja, a ne o ozbiljnim projektima. Treba ići korak naprijed, dodaje, te smatra da gradska vlast, vezano uz projekte, treba definirati Procjenu troškova vezanu na projekt nazive programa i natječaja u okviru kojeg se namjerava kandidirati, opis aktivnosti u sklopu projekta, navesti partnere i izvore financiranja te ostale važne činjenice za pravilno, jasno i kvalitetno predstavljanje projekata. 
Vezano uz izvješće Dukoma d.o.o. Novosel Dolnjak ističe kako je to izvjeće stiglo na dnevni red nakon više od godinu dana od zadnjeg izvješća što je, prema njegovim riječima, kršenje Statuta Grada u kojem stoji da trgovačka društva i ustanove u vlasništvu Grada izvješća podnose dva puta godišnje. 
Također napominje da je da je gradonačelnik , kao član skupštine društva, trebao uz izvješće dodati svoje preporuke i mjere koje će se poduzimati radi saniranja postojećeg stanja u Dukomu. Reorganizaciji komunalnog sustava u Dugom Selu pristupilo se bez temeljne dugoročne analize, te su se umjesto donošenja strateških odluka preko koljena lomila rješenja koja nisu realna i gospodarski ostvariva a koja su Grad i Dukom doveli do financijskog kolapsa. Odgodom poreznih obveza u iznosu od 20 milijuna kuna i stvorenim obvezama prema bankama od 61.milijun kuna, dolazimo do vrtoglavih 81 milijun kuna dugoročnih obveza koje treba vratiti u sljedećih 12 godina, kaže Novosel Dolnjak te dodaje da je posebno zabrinjavajuće što kratkoročne obveze naglo rastu iako obim poslovanja pada te je očito da dolazi do pogoršanja u poslovanju tvrtke. 
Najviše, međutim, zabrinjava što se ne nude nikakva rješenja za izlazak iz ovakve situacije pa Novosel Dolnjak predlaže imenovanje nove višečlane uprave sa zaposlenjem na određeno vrijeme koja bi trebala izraditi buduću strategiju poslovanja i vlasnicima predočiti moguće alternative izlaza iz teške poslovne, financijske, organizacijske i kadrovske problematike.

N.H.M.


27. rujna 2013. godine

Župan Kožić darivao djecu Dječjeg vrtića Dugo Selo igračkama

 

Djeci Dječjeg vrtića Dugo Selo danas je u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ kojeg provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj darovan komplet hrvatskih tradicijskih drvenih igračaka. Isto tako iz tvrtke Narodne novine d.d., kao partner projekta, dugoselskim vrtićanicima također su uručili poklon – drvene bojice i papire za crtanje, a na kraju razveselila ih je i predstava zagrebačkog „Laboratorija zabave“ pod nazivom “Vilko i dlakavi čovjek”. Tom prilikom vrijedne igračke, koje su inače uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnih dobara čovječanstva, djeci je simbolično uručio župan Stjepan Kožić, ispred Zagrebačke županije kao još jednog partnera projekta. Radi se o kompletu 30 igračaka koje izrađuju majstori iz Marije Bistrice, a ovim odgojno-obrazovnim projektom nastoje se ostvariti mnogostruki ciljevi. Osim očuvanja umijeća izrade tradicijskih igračaka za budućnost, kao i samog poticanja novih generacija za drvodjelstvo, nastoji se upoznati djecu vrtićke dobi s ovim tradicionalnim hrvatskim igračkama, s ekološkim aspektom proizvoda od drva te s korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka. 
Današnjom podjelom igračaka u Dugom Selu započeo je ciklus darivanja djece u vrtićima na području Zagrebačke županije, nakon što je projekt proveden na području Krapinsko-zagorske županije. Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić povezao je današnju donaciju sa završetkom radova na izgradnja dva dodatna paviljona vrtića. „Upisom djece u nove dvije odgojne skupine, ostat će neupisano oko 40-ero, koja mogu biti upisana u dva privatna vrtića čije odgojno-obrazovne programe sufinancira Grad. Sljedeće godine DV Dugo Selo očekuje rekonstrukcija kuhinje koja će u konačnici moći skrbiti o 430 djece, koliko će ih uskoro ovaj vrtić pohađati“, kazao je gradonačelnik. Ravnateljica DV Dugo Selo Draženka Sesan zahvalila se svima uključenima u projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, posebice u ime najmlađih. Predstavnici Zagrebačke županije i gosti potom su razgledali novoizgrađene smještajne kapacitete koji će uskoro biti i otvoreni.

 

 

 

I.G.O.


Komunalni doprinos 20 posto manji u postupku legalizacije

Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu koju su gradski vijećnici jednoglasno podržali smanjuju se jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za 20 posto za nezakonito izgrađene obiteljske kuće i stanove u višestambenoj zgradi koji se koriste za vlastite potrebe te građevine u funkciji poljoprivredne ili stočarske djelatnosti. I dalje vrijedi odredbe kojima se na zahtjev građana odobrava obročna otplata u mjesečnim ratama do pet godina. Mijenjaju se zone za obračun komunalnog doprinosa – I. zonu čini područje Detaljnog plana uređenja zone Centar naselja Dugo Selo koja je do sada činila dio II. zone. Područje zahvata Urbanističkog plana uređenja Zapadni ulaz briše se iz odluke. Iz II. zone izuzeto je područje DPU zone Centar koja sada I. zona, a III. zona nije mijenjana. Odlukom se određuju rokovi plaćanja komunalnog doprinosa i obveza plaćanja punog iznosa bez umanjenja. Ova izmjena odluke o komunalnom doprinosu predložena je od strane gradskog vijećnika Stjepana Novosela, a odobrena od strane gradonačelnika.

I.G.O.


6,6 milijuna kuna nenaplaćenih dugova prema Gradu

Iz izvješća o naplati potraživanja koje je napravljeno na bazi podataka i stanju na dan 10. rujna ove godine vidljivo je kako ukupni dug (s osnova komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za priključenje i koncesije) iznosi 6.626.390 kuna. Od toga najveći dio – 2,9 milijuna je duga komunalne naknade, zatim naknade za priključenje – 2,3 milijuna kuna, komunalnog doprinosa 1,2 milijun kuna te koncesije 65.954 kune. Najveći broj obveznika je s osnova nenaplaćenih potraživanja za komunalnu naknadu – ukupno 3 558, od toga oni koji duguju do 100 kuna je i najviše – 2 881, dok oni s dugom većim od 50.000 kuna je najmanje – 11-ero. Pročelnik Brezak istaknuo je na sjednici Gradskog vijeća kako su prema svim dužnicima pokrenuti postupci naplate – od slanja opomena, izdavanja rješenja o ovrsi do pokretanja sudskih postupaka. „Kod većine dužnika, a njih 255 pravnih osoba“, navodi Brezak, „naplata nije moguća budući su računi u blokadi, a vezano za izdana rješenja o ovrsi radi naplate komunalne naknade na plaću ili mirovinu fizičkih osoba, plaća ovršenika je nerijetko već maksimalno opterećena“. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak istaknuo je slučaj jedne tvrtke koja je također dužnik za naknadu za priključenje, nudi Gradu naplatu duga nekretninom iz njihova vlasništva. Radi se o staroj zgradi čija vrijednost, prema mišljenju gradonačelnika Stipe Velića je manja od ukupnog duga, a odluku, navodi gradonačelnik, o eventualnom takvom prebijanju duga potrebno je donijeti na Gradskom vijeću, s čime su se složili i ostali članovi Odbora. Na sjednici Odbora spomenut je i dug koncesionara Novi marker koji za koncesiju za postavljanje i održavanje reklamnih predmeta u 2012. godini nije podmirivao naknadu, tako ni u 2013. godini – stvorivši dug s ukupnim kamatama u iznosu od gotovo 66.000 kuna. Upravni odjel koncesionaru je poslao opomenu pred raskid ugovora, a ukoliko dugovanje neće biti podmireno u traženom roku ugovor o koncesiji će se raskinuti.

I.G.O.


Puštene u rad nove solarne elektrane

 

Ulaganje u obnovljive izvore energije je trend, ali i obveza koju je Hrvatske preuzela prilikom ulaska u Europsku uniju. Stoga ne čudi da se i na našem području javlja sve veći broj onih koji žele ulagati u ovakav vid proizvodnje energije. Najsvježiji slučaj su dvije solarne elektrane, na lokacijama Zelinska 14, odnosno Kopčevečka 51, u vlasništvu tvrtke "M-solar" Marka Majdandžića iz Dugog Sela. Elektrane su svečanu puštene u rad 26. rujna, uz nazočnost župnika župe Sv. Martina Dugo Selo vlč. Slavka Kresonje koji ih je ovom prigodom i blagoslovio, čelnih ljudi grada na čelu s gradonačelnikom Stipom Velićem te gostima iz HEP-a, HROTE i tvrtke Fotonapon koja je izvela radove prema izvedbenom projektu Ljube Majdandžića. 
Svaka elektrana pojedinačno daje snagu od 10 kW, odnosno očekivana godišnja proizvodnja električne energije je cca 11.000 kWh, što je dvostruko više od prosjećne potrošnje jedne četveročlane obitelji. Višak struje prodaje se HEP-u, a kao nusprodukt dobiva se i topla voda za domaćinstvo. Ukupno ulaganje tvrtke "M-solar" iznosi oko 400.000 kuna, a projekt bi se trebao isplatiti za šest godina. 
Gradonačelnik Stipo Velić izrazio je potopru ovakvim projektima naglasivši da je preuzeta obveza Hrvatske da do 2020. godine barem 20% energije dolazi iz obnovljivih izvora. Marko Majdandžić je naglasio da mu je želja da njegove elektrane, osim proizvodnje energije, imaju i ekukativnu funkciju na način da ih slobodno mogu razgledati i upoznati se s načinom rada svi koji to žele, a posebna mu je želja da ih dođu vidjeti djeca iz škola i dječjih vrtića.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Poštovani,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da nastupite na
8. DUGOSELSKOM SAJMU
OBRTNIŠTVA I PODUZETNIŠTVA

8. Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva održat će se i ove godine u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu, Đure Dubenika 2, te pod šatorom odgovarajuće veličine kao i dosadašnjih godina i na vanjskom otvorenom prostoru.

Sajam će se održavati od 08. do 10. studenog 2013. (petka - nedjelje),
u vrijeme proslave Martinja i Dana Grada Dugog Sela

Organizatori sajma su Grad Dugo Selo, Turistička zajednica Grada Dugog Sela i Udruženje obrtnika Dugo Selo

  • Sajam je namijenjen obrtnicima, poduzetnicima, te svim ostalim zainteresiranim sudionicima,
  • održat će se u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo u kojoj nudimo izlagački prostor dubine - 2,5m, 3m i 5m, a širinu izložbenog prostora izlagači imaju mogućnost sami odabrati prema potrebi,
  • cijena izložbenog prostora iznosi 30,00 kn po m2 ( za sva tri dana izlaganja ),
  • Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera,
  • radno vrijeme Sajma je od 10:00 – 21:00 sat ( nedjelja: 10,00 – 19,00 sati ),
  • izlagači sami uređuju svoj izložbeni prostor ( vlastita oprema – štandovi, stolovi, stolice, i sl. ),
  • izložbeni prostori izlagača, moraju biti opremljeni u četvrtak, 07.11.2013. (od 15:00 – 20:00 sati), a 
    raspremanje izložbenih prostora, može započeti nakon službenog završetka sajma u nedjelju ili u ponedjeljak, 11.11.2013. (od 08:00 - 10:00 sati ),
  • mogućnost priključka struje ( uračunato u cijenu izložbenog prostora ),
  • ulaz na Sajam za posjetitelje je slobodan,

Dugoselski sajam pruža mogućnost obrtnicima i poduzetnicama iz svih oblika djelatnosti da se predstave i promoviraju svoje ideje, proizvode i usluge. Vjerujemo kako ćete i u sadašnjoj složenoj gospodarskoj situaciji vidjeti priliku za proboj na tržište i zato iskoristite priliku za nove poslovne kontakte na Vašem i našem sajmu!


Prijave za izlaganje na Sajmu primamo do 25.10.2013. godine

Sve dodatne informacije o Sajmu možete zatražiti u Udruženju obrtnika Dugo Selo,
Osječka 2, Dugo Selo ili na broj Tel./ Mob. 01/ 2753 – 885 i 099/ 2753 – 885, Fax. 01/ 2751 – 815
e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
svakog radnog dana od 9:00 – 15:00 sati

Unaprijed se zahvaljujemo na Vašoj prijavi !

S poštovanjem,

Organizatori

Za obrtnike Udruženja obrtnika Dugo Selo (Grad Dugo Selo, Općina Brckovljani i Rugvica), te poduzetnike i udruge s područja Grada Dugog Sela, odlukom organizatora Sajma, oslobođeni su plaćanja zakupa izložbenog prostora do 10m2!

 


Proračunski manjak sa 3,7 smanjen na 2 milijuna kuna

Prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju gradskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, kojeg je obrazložio pročelnik za gospodarstvo i financije Miljenko Brezak, ukupni prihodi i primici iznose 18.515.670 kuna što je za 1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 20.922.901 kunu veći su za 15 posto, tako da razlika utrošenih rashoda i izdataka nad prihodima u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2.296.380 kuna, što zajedno s prenesenim manjkom iz prethodne godine iznosi 3.725.333 kune za pokriće u narednom razdoblju. Pročelnik Brezak dodao je kako prema izvješću za osam mjeseci proračuna Grada – ista razlika u proračunu (uključujući i preneseni manjak iz prethodne 2012. godine) smanjena je na 2 milijuna kuna. Ukupni prihodi tijekom 8 mjeseci iznose 26.010.080 kuna, što je 8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok ukupni rashodi iznose 26.582.064 kune i veći su za 7 posto, odnosno razlika rashoda nad prihodima u prvih osam mjeseci iznosi 571.984 kune. Ako se uzme manjak iz prethodnih tada ukupni pokriće za sljedeće razdoblje iznosi 2 milijuna kuna i 937 kuna, stoji u izvješću o izvršenju proračuna za 8 mjeseci ove godine. 
Loši proračunski pokazatelji u prvom polugodištu ovisili su povratima poreza koji se teško mogu predvidjeti, no već tijekom sljedeća dva mjeseca razlika u proračunu je smanjena za više od milijun i pol kuna, pojašnjeno je. Vijećnik Josip Sesan komentirao je kako je situacija u proračunu ozbiljna navodeći kako je potrebno primijeniti radikalnije mjere štednje, ubrzati rješavanje zahtjeva za legalizacije, a predlaže i da se gradski vijećnici odreknu jednog dijela svojih naknada. Vijećnik Zvonko Novosel drži da se u proračunu do kraja godine može realno očekivati 40 milijuna kuna prihoda, a iskazani manjak ukazuje na pretjeranu trošnju. Smatra hitnu potrebu ozbiljnih mjera za smanjenje minusa, kao što su smanjenje troškova za zaposlene, racionalizacija u materijalnim troškovima, naknadama te povećanje aktivnosti na dijelu ostvarivanja prihoda. Gradonačelnik Stipo Velić istaknuo je kako je situacija u gradskom proračunu pod kontrolom, a ukoliko će se proračun puniti dinamikom kojom se puni, što je rečeno i na prošloj sjednici prilikom rebalansa proračuna, tada će se primijeniti rezovi. Izvješća i za 6 i za 8 mjeseci vijećnici su usvojili većinom glasova.

I.G.O.


USPJEŠNA SEZONA BK DUGO SELO

Na utrci u Grožnjanu 1. rujna dugoselski biciklisti vozili su zadnju utrku sezone gdje su ostvarili sjajne rezultate s ni manje ni više i dva postolja na čemu im mogu zavidjeti i drugi klubovi iz lijepe naše, a te sjajne rezultate su postigli: u kategoriji kadeta Matej Žgalin 2. mjesto, i njegov kolega Mario Tašić u kategoriji elite U-23. 2 mjesto dok su preostala naša dva biciklista Tomislav Vukadin u juniorima i Andrej Žgalin u početnicima U-13 završili kao četvrti. Ujedno to je bila i zadnja utrka sezone koja je za BK Dugo Selo donjela do sada najveći uspjeh u dosadašnjim natjecanjima kupa tako da su od 32 kluba ukupno završili na odličnom 8 mjestu što s obzirom na veliku konkurenciji i visoke troškove u natjecanju, posebno predstavlja veliki uspjeh. Taj uspjeh na kraju je uvećan i dodjelama medalja za ukupni poredak kupa hrvatske tako da smo u Grožnjanu na postolju imali u kategoriji kadeta našega Mateja koji je sa svih 10 odvoženih utrka sezone završio na odličnom 3 mjestu, dok su njegovi kolege također postigli odlične rezultate i to u vrlo jakoj i naj jačoj kategoriji elite Mario Tašić na 8 mjestu, junior Tomislav Vukadin na 4 mjestu koji je osvojio najveći broj bodova za ukupni klupski plasman, Andrej Žgalin U-13 na 4. mjestu i Ivan Robić kadet na 8 mjestu, dok nam rezultati ostvareni u sezoni sa pravom daju nadati se da ćemo iduće godine po prvi puta imati jednog prvaka države u brdskom biciklizmu što naši biciklisti svojim radom i odricanjem svakako zaslužuju.

Dalibor Žgalin


26. rujna 2013. godine

 

Održana akcija „Poštujte naše znakove“

 

Dugoselci savjesni vozači

 

Kao i svake godine, u rujnu se provodi akcija policije "Poštujte naše znakove" kako bi se podigla svijest vozača u prometu. Tako je danas Policijska postaja Dugo Selo predvođena Školskom prometnom jedinicom Osnovne škole „Ivan Benković“ organizirala akciju na županijskoj cesti u naselju Kopčevec. Nakon što je radar kod trgovačkog centra Kaufland zabilježio eventualno odstupanje od dopuštene brzine u zoni osnovne škole, vozači auta i prometnih vozila zaustavljani su kod semafora u Kopčevcu. Takvih vozača danas je bilo u manjem broju – svega sedam opomena je izdano, od toga tri vozača su prekoračili dopuštenu brzinu, jedan nije bio vezan pojasom, a dvoje nisu imali vozačku dozvolu kod sebe. No, zato je pohvaljeno 24 vozača, što je vrlo dobar rezultat, kazao nam je policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa Ilija Filipović. „Vozači uglavnom poštuju prometne propise i znakove, samo oko 10 posto njih je danas opomenuto, a i prekoračenje brzine nije bilo veliko – svi su vozili manje od 60 km/h“, navodi Filipović, potvrđujući kako su Dugoselci savjesni vozači. 
Sve vozače koji su danas pohvaljeni članovi Školske prometne jedinice, inače učenici 8. b razreda, darovali su prigodnim magnetićima, dok su opomenuti vozači dobili edukativnu knjižicu „Bonton za vozače“. Tom prilikom posjetio ih je i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić pruživši podršku ovoj akciji. Inače, akcija Ministarstva unutarnjih poslova „Poštujete naše znakove“ organizira se diljem zemlje od 1995. godine, i to uvijek u rujnu početkom školske godine, s ciljem zaštite najugroženije skupine sudionika u prometu – djece. Kontinuirano provođenje akcije svoju opravdanost dokazala je činjenicom da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od početka njenog provođenja znatno smanjio. Tako je 1994. godine u prometu poginulo 57 djece, godinu dana kasnije njih 52, dok je prošle godine na našim prometnicama smrtno stradalo desetero mališana. Unatoč ovim pozitivnim pomacima, na hrvatskim je prometnicama unazad deset godina poginulo 216 mališana, a ozlijeđeno ih je 20 727.

 

 

 

I.G.O.


Novi prošireni kapaciteti Dječjeg vrtića Dugo Selo za 431 dijete

Odlukom o davanju suglasnosti za proširenje kapaciteta Dječjeg vrtića Dugo Selo, kao i donošenjem zaključka o davanju suglasnosti Dječjem vrtiću Dugo Selo za zapošljavanje voditelja Programa predškole gradski vijećnici omogućili su sve uvjete za što skoro funkcioniranje dva novosagrađena paviljona dugoselskog Dječjeg vrtića kapaciteta za 60-ero djece. U dva paviljona bit će smještene dvije odgojne skupine, a sredstva za realizaciju odgojno-obrazovanog programa predškolskog odgoja su osigurana u proračunu za ovu godinu. Dječji vrtić Dugo Selo s novih 60 djece ukupno bi pohađalo 431 dijete, dok na području grada u sva tri vrtića (privatni vrtići DIDI i Buba-Biba čije programe sufinancira Grad) ukupno je smješteno 644 djece. Pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak dodao je podatak s kojim raspolažu gradske službe – tijekom proteklih osam godina (otkako se iz gradskog proračuna roditeljima omogućuje jednokratna novčana pomoć za novorođenčad s prebivalištem na području grada) rođeno je ukupno 1 822 djece – od toga 879 djevojčica i 943 dječaka. Tijekom ove godine (do 24. rujna) jednokratnu novčanu pomoć ostvarili su roditelji 149 beba (75 djevojčica i 74 dječaka). Ovim podacima već nekoliko godina prema Statističkom ljetopisu Državnog zavoda za statistiku držimo visoko 2. mjesto vitalnog indeksa (živorođeni na broj umrlih). Naime, grad Dugo Selo za proteklu godinu ima visoki vitalni indeks 183,3, što znači da je rođeno je 242 Dugoselaca, dok ih je umrlo 132, tako da je registriran prirodni prirast od 110 osoba.

I.G.O.


Izabran novi izvođač zimske službe

Također na jučerašnjoj sjednici donijeta je odluka o izmjenama i dopunama Odluke o imenovanju Stožera zaštite i spašavanja Grada Dugog Sela po kojoj je u Stožer imenovan član – predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Zagreb sukladno Zakonu o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja te je sukladno tome odlučeno da Grad Dugo Selo od sljedeće godine uplaćuje HGSS-u, koja je dobrovoljna i neprofitna humanitarna služba javnog karaktera, godišnji paušalni iznos od 5.000 kuna. 
Gradski vijećnici donijeli su i odluku o odabiru osobe za obavljanje poslova čišćenja nerazvrstanih cesta i ulica, pješačkih staza, autobusnih stajališta i parkirališta u zimskim uvjetima na području grada. Nakon provedenog natječaja pristigle su dvije ponude, od kojih jedna nije prihvatljiva te je izabran „Prigorac – građenje“ d.o.o. iz Sesveta s ponudom od 580.387 kuna koja je u okviru osiguranih sredstava. Ugovor s novim izvođačem zimske službe bit će sklopljen na dvije godine. Donijeta je također odluka o odabiru osobe za obavljanje poslova zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica na području grada, a izabrana Veterinarska ambulanta Dugo Selo d.o.o. čija je ponuda u iznosu od 149.625 kuna u okviru osiguranih sredstava. Ugovor s izabranom Veterinarskom ambulantom bit će sklopljen na period od godinu dana. Pojedini vijećnici komentirali visoke troškove te činjenicu kako uz materijale nije priložen ugovor o izvršenju poslova. 
Gradski vijećnici donijeli odluku o priključenju na komunalne vodne građevine koja je usklađena sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, a po kojem se brišu odredbe koje se odnose na naknadu za priključenje, odnosno građani, stranke su ubuduće oslobođene plaćanja naknade za priključenje

I.G.O.


DUKOM PLIN d.o.o. u dobiti 529.882 kune

Trgovačko društvo Dukom plin d.o.o. proteklu godinu, za razliku od Dukoma, ostvario je dobit koja nakon oporezivanja iznosi 529.882 kune, navodi direktor Mladen Vrabec u izvješću sa sjednice Gradskog vijeća. Društvo je u 2012. godini ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 39.850.339 kuna koji bilježe povećanje od 4 posto u odnosu na 2011. godinu te ukupne rashode od 39.268.615 koji bilježe povećanje od 7 posto u odnosu na 2011. godinu. Prihodi od prodaje plina iznose 37.740.358 kuna, od čega na području grada Dugog Sela je ostvareno 855.461 kuna prihoda, na području općine Brckovljani 179.242 kune te na području općine Rugvica 349.729 kuna. Sedamdeset posto ukupne prodaje plina ostvareno prema domaćinstvima, a 20 posto potpada na tvrtke, napomenuo je direktor. Trenutno u firmi intenzivno rade na baždarenju plinomjera kojih je dosada obrađeno 1125, a do kraja godine planirano je još 800 čime bi svi plinomjeri na njihovom distributivnom području bili provjereni i testirani. 
Direktor Vrabec ističe da se tvrtka bavi dvjema osnovnim stvarima – distribucijom i opskrbom, manjim postotkom izgradnjom plinske mreže, i mogu dogovoriti na sve izazove i konkurente na tržištu opskrbe plinom. Na pitanje predsjednika Gradskog vijeća Željka Ivaničeka o mogućnosti izgradnje ili kupnje nekretnine s obzirom na visoku stavku zakupa i najma (godišnje 248.000 kuna). „Planirana je bila kupnja zemljišta i izgradnja objekta u Sportskoj ulici, preko puta NK Dugo Selo, no još nismo postigli dogovor s vlasnicima zemljišta“, kazao je Vrabec. Gradonačelnik Velić nadovezao se kako je zahtjev Dukom plina za darovanjem zemljišta od strane Grada na toj lokaciji odbijen s obzirom da se radi o suvlasništvu triju stranaka. Vijećnik Zvonko Novosel i ovaj puta ponovio je da se krši Statutarna odluka podnošenja izvješća dva puta godišnje Gradskome vijeću, što nije učinjeno.

I.G.O.


DUKOM zaključio 2012. godinu s gubitkom od 3,1 milijun kuna

Prema godišnjem izvješću Društva „Dukom“ d.o.o. za 2012. godinu koje je na sjednici Gradskog vijeća Grada Dugog Sela održanoj 25. rujna u Gradskoj vijećnici prezentirao direktor Društva Ivan Funtek, rezultat poslovanja je negativan na računu. Ukupan minus iznosi 3.139.808 kuna što je 37,64 posto više od gubitka iskazanog u 2011. godini. Kako navodi direktor najveći uzrok u odnosu na prethodnu godinu je zakašnjenje usklađivanja cijena vodnih usluga od devet koje je Skupština odobrila tek krajem godine, s primjenom od početka ove godine, tako da će pozitivni pomak tog usklađenja biti iskazano u 2013. godini, navodi. Ukupni prihodi iznose 19.863.345 kuna te 23.003.153 kune rashoda. U protekloj godini iz djelatnosti Dukoma izdvojen je segment poslovanja koji objedinjuje komunalne djelatnosti, a već 2011. godine izdvajanjem djelatnosti plina uvidjelo se da se djelatnost vodoopskrbe i odvodnje financijski pokrivala iz drugih djelatnosti, a na poslovni rezultat na kraju godine zasigurno je utjecala i promjena na poziciji direktora poduzeća koja se dogodila u srpnju prošle godine. Jedan od najvažnijih projekata Dukoma izgradnja regionalnog sustava odvodnje Dugo Selo – Rugvica u protekloj godini nastojala se privesti kraju, tako se izvješća navodi kako je većina potprojekata u samom finišu, dok je izgradnja kolektora Hruščica-Rugvica na području grada Dugog Sela, te nadzori nad izgradnjom pojedinih dionica te samog uređaja za pročistač isplaćeni u protekloj godini. Najmanji postotak realiziranosti navodi se uz potprojekt izgradnje kolektora Obedišće Ježevsko – Velika Ostrna na području grada Dugog Sela – 47 posto. 
U raspravi vijećnika koja je uslijedila potom vijećnik Zvonko Novosel-Dolnjak istaknuo je kako je prekršena Statutarna odluka Društva o podnošenju izvješća o radu dva puta godišnje Gradskome vijeću, a prozvao je i gradonačelnika kao člana Skupštine Dukoma da podnese izvješće o poduzetim mjerama za saniranje loših poslovnih rezultata. Novosel Dolnjak navodi podatak o 20 milijuna odgođenih obveza što prema njegovom mišljenju se može pridodati ukupnom realnom gubitku firme. Predlaže imenovanje višečlane Uprave koja će izraditi buduću strategiju poslovanja. Gradonačelnik Stipo Velić potvrđuje da stanje nije „bajno, no nije ni katastrofalno“. Kako je istaknuto u izvješću neke aktivnosti su već poduzete koje će u budućem periodu pokazati pozitivnije poslovanje, navodi gradonačelnik, no smatra kako je potrebno pokrenuti i druge mjere koje će u potpunosti izvući firmu iz minusa. Na pitanje vijećnika Stjepana Štefinovca o broju zaposlenih i broju novozaposlenih, direktor Funtek je naveo 37 zaposlenih, od čega je jedan raskid ugovora, odlazak tehničkog direktora i dolazak novog tehničkog kadra ali na nižu poziciju, zamjena za porodiljini dopust te jedan novozaposleni, struke vodoinstalater.

I.G.O.


Vatrogasci DVD a Prečec u radnoj posjeti JVP Grada Zagreba

Operativni vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prečec posjetili su u subotu, 21.rujna Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba, postaju centar Savska te pod nadzorom instruktora postrojbe Mate Frančeševića prošli edukaciju upotrebe dišnih aparata i zaštitne opreme te provjeru fizičke sposobnosti u vježbalištu postrojbe. Operativci su isprobali snalaženje u prostoru labirinta i osjetili dio zahtjevnih zadataka koje se postavljaju pred vatrogasce i uvjete u kojima se provode. Također su se članovi društva upoznali s opremom i vozilima te tehnikom koja je na raspolaganju vatrogascima JVP Grada Zagreba. O opremi i funkcionalnosti te o nizu informacija o djelovanju postrojbe iznio je u svom predavanju voditelj grupe II smjene postrojbe Denis Bartol. DVD Prečec ovim putem se zahvaljuje svim djelatnicima JVP Grada Zagreba na pomoći i gostoprimstvu.

Marijan Đurinec


25. rujna 2013. godine

 

Obljetnice:

 

60 GODINA DVD-a ANDRILOVEC

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Andrilovec obilježilo je 22. rujna šezdesetu obljetnicu rada. Svečanost je započela Svetom misom, na mjesnom trgu u Andrilovcu, koju je služio župnik Župe Uzvišenja svetog križa vlč. Josip Kuzel. Potom je održana svečana skupština DVD-a u porodu značajne obljetnice. Uvodni tekst o povijesti društva čitala je Ivana Radomilović podsjetivši da je osnivačka skupština DVD Andrilovec održana 31. Listopada 1953. godine u prisutnosti sedamdesetak mještana, a u prvo predsjedništvo izabrani su Tomo Krištof - predsjednik, Drago Đurak - komandir, Imbro Horvat - tajnik, Stjepan Đunđuš - ađutant, Tomo Tomaško - blagajnik, Slavko Kos - pročelnik za kulturu i prosvjetu te odjelni vođe Drago Klarić i Zlatko Krištof. Godine 1957. Započela je izgradnja vatrogasnog doma, a već iduće godine održana je svečanost otvorenja praćena zabavom i brzinskom vježbom. Društvo od samih početaka krasi zavidan broj aktivnosti i dobra ekipa za natjecanja, ali i vodeća uloga u organizaciji drugih akcija u mjestu. DVD Andrilovec je, kako se čulo, već u to vrijeme bio i dobro opremljen te je uz vatrogasni agregat marke Rosenbauer imao i vatrogsno kombi vozilo. Početkom osamdesetih započinje izgradnja velike sale koja je danas jedna od najvećih na dugoselskom području. Tijekom Domovinskog rata aktivnosti društva padaju na minimum, a 1996. godine društvo faktički počinje rad ispočetka. Međutim, ubrzo, uz potporu, općine slijedi obnova doma, izgradnja sanitarnih čvorova i završetak izgradnje garaža te obnova opreme i intenzivno osposobljavanje članstva. Već 1998. godine DVD Andrilovec postaje najaktivnije društvo na području VZG Dugo Selo, a taj status zadržava godimana. Kao kruna svega bilježi se uspjeh vatrogasnog odjeljenja djece od 6 do 12 godina, koja 2006. godine postaju prvaci Zagrebačke županije u vatrogasnim natjecanjima, a još nekoliko godina ostaju u samom županijskom vrhu. 

Društvo je danas jedno od najbolje opremljenih i osposobljenih u VZG Dugo Selo, a posjeduje i jedan od najatraktivnijih domova te trenutačno broji 127 članova - čulo su u izlaganju. 
Sjednici koju je vodio aktualni predsjednik Ivica Klarić prisustvovao je član predsjedništva VZZŽ Željko Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček, zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević te predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel. 
Svečana sjednica bila je prigoda da se podijele priznanja za aktivan rad u dobrovoljnom vatrogastvu. Srebrenu plamenicu koju dodjeljuje VZ Zagrebačke županije primili su Milivoj Poturiček, Mario Jančec, Željko Remenar i Milan Radomilović, a srebrnu županijsku medalju Krunoslav Ban. 
Brončane medalje koje dodjeljuje VZG Dugo Selo primili su Ivana Radomilović, Marina Remenar, Kristijan Balog, Anđelko Štrac, Darinko Jančec i Danijel Poturiček, a brončane plamenice Stjepan Kirin, Dejan Klarić, Ivan Karaba, Milan Jančec i Marijan Đurak. 
DVD Andrilovec dobio je i posebno priznanje VZZŽ u povodu jubiljeja koje im je predao Željko Kovač, a predsjednik DVD-a Andrilovec Ivica Klarić i zapovjednik Željko Remenar podijelili su brojna priznanja članovima DVD-a, gostima i sponzorima. 
Posebni gosti svečane skupštine bili su članovi Limene glazbe KUD-a Preporod koji su svirali državnu i vatrogasnu himnu.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Ove subote 2. Sajam tradicijske baštine Zagrebačke županije u Parku grofa Draškovića

 

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinari, male obiteljske sirane, proizvođači domaćih likera, izrađivači originalnih suvenira, predstavnici seoskih turizama - svi oni i mnogi drugi okupit će se ove subote, 28. rujna, u Dugom Selu u Perivoju grofova Drašković na 2. Sajmu tradicijske baštine Zagrebačke županije, kojeg organizira portal www.kamonaizlet.hr. Na štandovima će izlagači tijekom cijeloga dana, počevši od 09 sati, nuditi svoje proizvode po prigodnim sajamskim cijenama, pa ako ste se zaželjeli domaćeg meda ili medice, kozjeg sira ili pak želite probati kozje mlijeko - svakako navratite. Iz gradova Zagrebačke županije dolaze nam ovi izlagači: Centar za rehabilitaciju Stančić, Domaća radinost Davorin Ivak, IT - izrada sveg neobičnog, Izrada suvenira Anđelek, OPG Borac, Vinarija Zaleznik, Obrt za eko igračke iz Ivanić Grada, Domaća radinost Medur iz Jastrebarskog, OPG Ladašić, OPG Rundek, Domaća radinost Bujeci iz Sv. Ivana Zeline, OPG Patrčević, Domaća radinost Lilidar iz Svete Nedelje, Nigella Sativa d.o.o. iz Velike Gorice, Medar Jozo Bejić, OPG Dobošić, OPG Lisjak, Udruga „Žena zna“ iz Zaprešića, OPG Klobučar iz Sesveta. 
Na sajmu će biti omogućena i ugostiteljska ponuda za koju je zaduženo Seosko domaćinstvo i izletište Matezović, a moći ćete i razgledati te kupiti razne ručno rađene predmete i unikatne suvenire. Za najmlađe posjetitelje tu su i poniji J.K.Western Rancha iz Prozorja. A uživat ćete i u instalacijama i radovima mladog, osebujnog umjetnika koji će privući vašu pažnju. Ulaz je besplatan. Sajam podupiru Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Grad Dugo Selo, općina Rugvica i općina Brckovljani.

 


24. rujna 2013. godine

Odbor za financije i proračun usvojio polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za ovu godinu

 

Odbor za financije i proračun pod predsjedavanjem Ivice Bošnjaka na današnjoj sjednici razmotrio je polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine prema kojem, naveo je pročelnik za gospodarstvo i financije Miljenko Brezak u uvodnom obrazloženju, ukupni prihodi i primici iznose 18.515.670 kuna što je za 1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 20.922.901 kunu veći su za 15 posto, tako da razlika utrošenih rashoda i izdataka nad prihodima u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2.296.380 kuna, što zajedno s prenesenim manjkom iz prethodne godine iznosi 3.725.333 kune za pokriće u narednom razdoblju. Pročelnik Brezak dodao je kako prema izvješću za osam mjeseci proračuna Grada – ista razlika u proračunu (uključujući i preneseni manjak iz prethodne 2012. godine) smanjena je na 2 milijuna kuna. Loši proračunski pokazatelji u prvom polugodištu ovisili su povratima poreza koji se teško mogu predvidjeti, dodala je voditeljica računovodstva Marica Knezić. „Protekle godine veći broj građana ostao je bez posla koji su podnijeli zahtjeve za povrat poreza, što je u prvom polugodištu ove godine opteretilo proračun“, navela je Knezić, usporedivši ovaj trend s prije nekoliko godina. 
U strukturi ukupnih prihoda i primitaka u prvom polugodištu prihodi poslovanja iznose 18,5 milijuna kuna, stoji u izvješću. Prihodi od nefinancijske imovine 110.695 kuna. Od većih prihoda poslovanja na prihode od poreza i prireza na dohodak odnosi se 12.427.137 kuna, što je 1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne 2012. godine, porez na imovinu iznosom od 913.747 kuna veći je za 28 posto, prihod od komunalne naknade iznosi 1.467.324 kune i manji je za 8 posto, ukupni ostvareni prihodi od komunalnog doprinosa iznose 650.431 kunu što je 35 posto manje, a namjenske dotacije iz proračuna iznosom od 570.289 kuna više su nego udvostručene u odnosu na iste prihode u prvom polugodištu 2012. godine. Od ukupno ostvarenih rashoda i izdataka u iznosu od 20.922.901 kunu na rashode poslovanja odnosi se 18.241.646 kuna, rashodi za nabavu nefinancijske imovine iznose 1.844.827 kuna, a izdaci za financijsku imovinu i otplatu zajmova 930.698 kuna. 
Nakon usvajanja polugodišnjeg izvješća o izvršenju gradskog proračuna, članovi Odbora razmotrili su i izvješće o naplati potraživanja koje je napravljeno na bazi podataka i stanju na dan 10. rujna ove godine, a po kojem ukupni dug (s osnova komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za priključenje i koncesije) iznosi 6.626.390 kuna. Od toga najveći dio – 2,9 milijuna je duga komunalne naknade, zatim naknade za priključenje – 2,3 milijuna kuna, komunalnog doprinosa 1,2 milijun kuna te koncesije 65.954 kune. Najveći broj obveznika je s osnova nenaplaćenih potraživanja za komunalnu naknadu – ukupno 3 558, od toga oni koji duguju do 100 kuna je i najviše – 2 881, dok oni s dugom većim od 50.000 kuna je najmanje – 11-ero. Pročelnik Brezak ističe kako su prema svim dužnicima pokrenuti postupci naplate – od slanja opomena, izdavanja rješenja o ovrsi do pokretanja sudskih postupaka. „Kod većine dužnika, a njih 255 pravnih osoba“, navodi Brezak, „naplata nije moguća budući su računi u blokadi, a vezano za izdana rješenja o ovrsi radi naplate komunalne naknade na plaću ili mirovinu fizičkih osoba, plaća ovršenika je nerijetko već maksimalno opterećena“. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak istaknuo je slučaj jedne tvrtke koja je također dužnik za naknadu za priključenje, nudi Gradu naplatu duga nekretninom iz njihova vlasništva. Radi se o staroj zgradi čija vrijednost, prema mišljenju gradonačelnika Stipe Velića je manja od ukupnog duga, a odluku, navodi gradonačelnik, o eventualnom takvom prebijanju duga potrebno je donijeti na Gradskom vijeću, s čime su se složili i ostali članovi Odbora. Na sjednici Odbora spomenut je i dug koncesionara Novi marker koji za koncesiju za postavljanje i održavanje reklamnih predmeta u 2012. Godini nije podmirivao naknadu, tako ni u 2013. Godini – stvorivši dug s ukupnim kamatama u iznosu od gotovo 66.000 kuna. Upravni odjel koncesionaru je poslao opomenu pred raskid ugovora, a ukoliko dugovanje neće biti podmireno u traženom roku ugovor o koncesiji će se raskinuti.

 

I.G.O.


Pokazna vježba u dugoselskom pogonu HEP-a

 

Uz zvuk vatrogasne sirene, vatrogasno vozilo uz pratnju policijskog kombija sjurili su se jutros uz Domobransku ulicu, a odmah za njima ih je pratilo vozilo Hitne pomoći, zbunivši slučajne prolaznike i susjedne vojne djelatnike u Vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ koji su znatiželjno pogledavali prema zgradi dugoselskog HEP-a. 
Naime, u organizaciji HEP-ODS d.o.o. Elektra Zagreb, Pogon Dugo Selo danas je u jutarnjim satima u njihovim poslovnim prostorima u Domobranskoj ulici održana redovna godišnja pokazna vježba pod nazivom „Spašavanje i evakuacija dijela zaposlenih i stranaka“, a u kojoj su zajedničkim snagama sudjelovali djelatnici dugoselskog pogona HEP-a, Policijske postaje Dugo Selo, DVD-a Dugo Selo i hitne medicinske pomoći Dugo Selo. Vježbom se nastojalo provjeriti kvaliteta i stupanja funkcionalnosti operativnog plana evakuacije i plana u slučaju pružanja prve pomoći, osposobljenost zaposlenika za spašavanje, pružanje prve pomoći i evakuacije, kao i osposobljenost rukovoditelja i voditelja evakuacije u slučaju izvanredne situacije. U analizi vježbe istaknuta je dobra pripremljenost i organiziranost vježbe, te je istaknuto zadovoljstvo organiziranošću operativnih snaga za djelovanje u ovakvim situacijama. Sama vježba bila je i medijski popraćena.

 

 

 

I.G.O.


Najmlađa skupina Teniskog kluba Dugo Selo osvaja medalje u zlatnoj skupini

Drugu godinu za redom Teniski klub Dugo Selo u suradnji s ravnateljem Osnovne škole Ivana Benkovića Brankom Golešom organiziramo prezentaciju i malu školu tenisa za učenike ove škole. Tom prilikom djeca se upoznaju s osnovama teniskog sporta, a ujedno se svi ugodno se podruže s najmlađim učenicima uz puno zabave i igre. Ovim putem Teniski klub želi se posebno zahvaliti ravnatelju Golešu koji im je ukazao povjerenje te na odličnoj suradnji koja je omogućila da dugoselska mala teniska obitelj ponovno okuplja nove članove. 
Iz Teniskog kluba Dugo Selo stižu također odlične sportske vijesti sa turnira za djecu do 8 godina. Teniski Savez Zagrebačke županije okupio je najmlađe tenisače iz naše regije na proljetnom turniru za najmlađe koji se održao u Dugom Selu. Na turniru su nastupila djeca iz Teniskog kluba Dugo Selo i osvojila medalje u zlatnoj skupini. Slijedeći turnir na programu je početkom listopada ponovno na adresi kluba Zagrebačka 29, Dugo Selo.

Andre Joureau TK DS


23. rujna 2013. godine

Počeo remont željezničke pruge Borongaj - Dugo Selo - na snazi posebna regulacija prometa

 

Danas je u 4.30 sata počeo kapitalni remont željezničke dionice Zagreb-Borongaj-Dugo Selo radi kojeg će od danas, pa nadalje vrijediti posebna regulacija prometa, stoji u priopćenju Hrvatskih željeznica. 
U prvoj fazi radova koja će trajati do 18. listopada u 23.59 sati, svi vlakovi gradsko-prigradskog prijevoza vozit će po voznome redu od Harmice, Savskog Marofa, Zaprešića i Zagreb GK do Sesveta i obratno. Vozni red vlakova tijekom posebne regulacije prometa možete pogledatiovdje. Na dionici od Sesveta do Dugog Sela i obratno putnici koji koriste gradsko-prigradske vlakove moći će koristiti daljinske vlakove (IC, brzi i putnički vlakovi zaustavljat će se i u kolodvoru Dugo Selo i stajalištu Sesvetski Kraljevec) ili autobuse koji će na relaciji Dugo Selo - Sesvetski Kraljevec - Sesvete i obratno voziti prema voznom redu koji možete pogledatiovdje. U autobusima vrijede HŽ-ove karte za vlak. Stajališta autobusa će se nalaziti kod željezničkih kolodvora Dugo Selo i Sesvete te u Sesvetskom Kraljevcu na autobusnom ugibalištu ZET-a na križanju Dugoselske i Ulice Ive Politea u oba smjera. 
Tijekom prve faze radova neki će vlakovi voziti na skraćenim relacijama: 
- vlak koji iz Zagreb GK-a kreće u 15.50 sati, a u Vinkovce stiže u 20.47 sati (br. 2019) radnim danima neće voziti na relaciji Zagreb GK - Novska, dok će subotom voziti na cijeloj relaciji od Zagreb GK do Vinkovaca, ali će kasniti u polasku iz Zagreb GK, odnosno kreće u 16.20 sati 
- vlak koji iz Zagreb GK-a kreće u 4.27 sati, a u Novoselec stiže u 5.35 sati (br. 2171) neće voziti na relaciji Zagreb GK - Dugo Selo 
- vlak koji iz Savskog Marofa kreće u 9.36 sati, a u Novoselec stiže u 11.24 sati (br. 2173), neće voziti na relaciji Sesvete - Dugo Selo 
- vlak koji iz Bjelovara kreće u 9.20 sati, a u Zagreb GK stiže u 11.17 sati (br. 2302) neće voziti na relaciji Dugo Selo - Zagreb GK 
- vlak koji iz Zagreb GK-a kreće u 17.19, a u Bjelovar stiže u 19.08 sati (br. 2305) neće voziti na relaciji Zagreb GK - Dugo Selo 
- vlak koji iz Novoselca kreće u 11.36 sati (br. 2172) u smjeru Zaprešića, u Zagreb GK mijenja garnituru te će putnici morati presjedati 
- vlak koji iz Križevaca kreće u 7.53 sati, a u Zagreb GK stiže u 8.45 sati (br. 984) neće voziti na relaciji Dugo Selo - Zagreb GK radnim danom i subotom. Nedjeljom vozi do Zagreb GK. 
- vlak koji iz Zagreb GK kreće u 9.04 sati, a u Dugo Selo stiže u 9.32 sati (br. 2301) neće voziti na relaciji Zagreb GK - Dugo Selo. 
Također, HŽ moli putnike da obrate pozornost na to da će se na relaciji Zagreb GK - Dugo Selo neki vlakovi spajati u jedan vlak te će polaziti prema voznome redu vlaka koji polazi kasnije, a potom će od Dugog Sela nastavljati put zasebno i prema uobičajenim rutama. 
Spajaju se sljedeći vlakovi: 
- vlak br. 2101, koji iz Zagreb GK-a polazi u 5.05 a u Dugo Selo stiže u 5.32 sati, te br. 2201, koji iz Zagreb GK-a polazi u 5.10 sati a u Koprivnicu stiže u 6.43 sati 
- vlak br. 741, koji iz Zagreb GK-a polazi u 6.43 sati a u Vinkovce stiže u 10.16 sati te vlak br. 783, koji iz Zagreb GK-a polazi u 7.04 sati a u Osijek stiže u 11.30 sati 
- vlak br. 2011, koji iz Zagreb GK-a polazi u 7.45 sati a u Vinkovce stiže u 12.30 sati te vlak br. 2203, koji iz Zagreb GK-a polazi u 7.56 sati a u Koprivnicu stiže u 9.26 sati 
- vlak br. 981, koji iz Zagreb GK-a polazi u 12.53 sati a u Dugo Selo stiže u 13.18 sati te vlak br. 743, koji iz Zagreb GK-a polazi u 13.05 sati a u Vinkovce stiže u 16.43 sati 
- vlak br. 2017, koji iz Zagreb GK-a polazi u 14.24 sati a u Vinkovce stiže u 19.28 sati te vlak br. 2207, koji iz Zagreb GK-a polazi u 14.37 sati a u Koprivnicu stiže u 16.03 sati 
- vlak br. 2211, koji iz Zagreb GK-a polazi u 20.20 sati a u Koprivnicu stiže u 21.55 sati te vlak br. 2109, koji iz Zagreb GK-a polazi u 20.28 sati a u Novsku stiže u 22.41 sati 
- vlak br. 2209 koji iz Zagreb GK-a polazi u 16.40 sati i vlak br. 581 koji polazi iz Zagreb GK-a u 17.02 sati, zajedno polaze iz Zagreb GK u 17.02 sati i imaju zaustavljanje na svim stajalištima do Koprivnice kao vlak 2209. 
Na vagonima spojenih vlakova bit će naznačena relacija vlaka. Prilikom ulaska u vlakove koji se u Zagreb GK-u spajaju u jedan vlak mole se putnici da obrate pozornost na to u koje vagone ulaze ili informaciju potraže kod konduktera! Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici će moći dobiti na internetskoj stranici www.hzinfra.hr, na broj telefona 060 333 444 i na kolodvorima. 
Inače, kapitalni remont obuhvaća dionicu Zagreb-Borongaj-Dugo Selo dugu 16 km na kojoj se križaju glavni međunarodni i unutarnji prometni koridori i kojom teče intenzivan prigradski željeznički prijevoz (na dionici pruge Zaprešić - Zagreb Glavni kolodvor - Dugo Selo). Vrijednost radova iznosi 230 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u ljeto 2014. godine. Nakon remonta maksimalna brzina vlakova na toj dionici iznosit će 140 km/h. 
Radovi će se izvoditi u nekoliko faza i za svaku je utvrđena posebna organizacija prijevoza putnika. U svakoj od faza bit će zatvoren po jedan kolosijek na toj dvokolosiječnoj pruzi, zbog čega će biti ograničen protok vlakova i promet će teći otežano, s određenim kašnjenjima.

 


Asfaltira se cesta u Ostrni – nova prometna regulacija

U tijeku su radovi na asfaltiranju županijske ceste u Ostrni, radi kojih je stupila na snagu posebna prometna regulacija. Naime, kako doznajemo od voditelja gradskog Odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davora Miljanovića – zbog radova na dionici županijske ceste u Ostrni promet svim vozilima, osim školskog autobusa, bit će zabranjen svaki dan od 8:00 do 16:00 sati, do 4. listopada ove godine. Stanovnici Velike i Male Ostrne te Leporvice mole se za strpljenje tijekom tog razdoblja te da koriste alternativne pravce Puhovo – Črnec Dugoselski – Leprovica i obrnuto, te obilaznice preko Andrilovca i preko Črnca. 
Radove na asfaltiranju izvodi tvrtka Swietelsky, a sufinanciraju se sredstvima gradskog proračuna Grada Dugog Sela. Dosada je asfaltirana ulica Žumberački put, te je u makadam izveden spoj Radničke i Zagrebačke ulice u naselju Kopčevec. U industrijskoj zoni također su u makadamu izvedene dvije ulice koje vode prema tvornici bučinog Pa-Vita d.o.o.. U tijeku sljedećeg tjedna slijedi rekonstrukcija i asfaltiranje ulica u Puhovu – Gredice, Puhovec, Lužec te dio ulice Savski put koji će biti izveden frezanim asfaltom, najavljuje Miljanović.

I.G.O.


TRADICIONALNO DRUŽENJE SLIKARA NA JEZERU CIGLANA

Članovi Likovne udruge Dugo Selo okupili su se 21. rujna na tradicionalnom jesenskom druženju na jezeru Ciglana. Kako je istaknuo predsjednik Udruge Ivo Ostojić druženje je osmišljeno kao jednodnevna likovna radionica u vrijeme kad krajolik oko Ciglane počinje dobivati jesenske boje, ali i kao svojevrsni team building jer članice društva tom prigodom pripremaju i kulinarske specijalitete za cijelu ekipu. Vrijedna blagajnica Udruge Vera Tomić bila je i ove godine šef kulinarske ekipe, a za ručak je spremila vojnički grah.

 

 

N.H.M.


Pola stoljeća DVD-a Sop-Hrušćica

 

Članovi DVD-a Sop-Hrušćica u krugu s gostujućim vatrogascima s područja rugvičke općine i dijela Zagreba, svečano su obilježili pedesetu obljetnicu svog djelovanja. Tom su prigodom riječima i fotografijama prikazali dugogodišnji put vatrogastva na ovom području. Ovu su obljetnicu vezali uz osamostaljenje Društva 1963. godine kada su se odvojili od vatrogasaca iz Svibovskoga Otoka. 
No podaci govore kako početak vatrogasne aktivnosti seže još dalje u prošlost, u 1933. godinu od kada su vatrogasci ovih naselja djelovali u sastavu Vatrogasnoga društva Ivanja Reka. 

No malo Vatrogasno društvo velikoga srca, kako je istaknuto u izviješću, slavilo je pola stoljeća svoje samostalnosti. Danas okupljaju 42 aktivna člana, djeluju na protupožarnoj preventivi, sudjeluju u intervencijama od kojih ističu zaštitu od poplave, uređuju dom i okoliš. Svečanom sjednicom predsjedao je predsjednik DVD-a Josip Šulj. 
Kum Tomislav Šafran predao je DVD-u svečanu zastavu koju je potom blagoslovio župnik Josip Horvat, uz riječi potpore najavivši prikupljanje novca unutar Župe Ivanja Reka za pomoć Društvu. Čestitke i podršku ovim su vatrogascima uputili predstavnik Županijske vatrogasne zajednice Dražen Kutica i tajnica VZO Rugvica Martina Mihordin. Svečani vatrogasni skup bio je prigoda za dodjelu sedam odličja s brončanim zracima članovima Društva te niz zahvalnica za potpore i doprinose suradnicima.

 

Nadica Kozić


Glazbom i pričom o prometu

Umjesto uputa i zabrana djecu je moguće podučiti ponašanju u prometu na zabavan način s pozornice. Predstava "Prometna priča" i ovog je puta privukla djecu u Dvoranu Preporod. Scena je prikazivala križanje ulica, kolnike i nogostupe , pješački prijelaz, prometne znakove, semafor. Prometna pravila bila su otpjevana uz glazbu. Simpatične lutke dobile su glavne uloge: policajca koji upozorava, djece koja neoprezno jure. Sve je podsjećalo na igru, no bila je to sasvim ozbiljna tema o obvezama u poštivanu prometnih pravila s naglaskom na opasnosti koje se kriju u prometu. 
Edukativnu scensko-glazbenu predstavu izveli su glumci Produkcije Z iz Splita, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. 
Sljedeća predstava u organizaciji Učilišta bit će "Baltazar" 26. listopada 2013.

 

 


Luka Martinek osvojio 1. mjesto na stolnoteniskom 5. Kupu grada Bjelovara

Peti Kup grada Bjelovara! U subotu i nedjelju 21. i 22. rujna u Bjelovaru je odigran 5 Kup Grada Bjelovara u stolnom tenisu. Na turniru je nastupilo preko 350 igračica i igrača koji su se natjecali u osam kategorija. Na turniru je nastupilo dvanaest natjecatelja članova STŠK ”Dugo Selo”. U subotu prvog dana u kategoriji najmlađih kadeta Luka Zlatkov nije uspio proći prvi dio natjecanja po grupama a Luka Dragun ispada u osmini finala. U kategoriji najmlađih kadetkinja Antonela Papak ispada u četvrtfinalu. Ana Murat u kategoriji kadetkinja osvaja 3. mjesto. Na kraju u kategoriji kadeta i najbolji rezultat, Luka Martinek osvaja 1. mjesto, Mislav Martinek osvaja 3. mjesto dok Ivan Matić, Luka Iviš i Filip Pehar ne prolaze prvi dio natjecanja po grupama. U nedjelju nešto slabiji rezultati! Anamarija Tominac u kategoriji mlađih kadetkinja ispada u četvrtfinalu, Luka Dragun u kategoriji mlađih kadeta ispada u prvom kolu razigravanja. Ana Murat u kategoriji juniorki ispada u četvrtfinalu baš kao i Luka Martinek u kategoriji juniora. Kod juniora Mislav Martinek i Tomislav Nagy ispadaju u prvom kolu razigravanja a Roman Budek nije uspio proći prvi dio natjecanja po grupama.

Zvonko Pokas


19. rujna 2013. godine

OBILJEŽENA SEDAMDESETA OBLJETNICA OSNIVANJA ZAGREBAČKOG PARTIZANSKOG ODREDA

 

U organizaciji Antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica u Preseki je 19. rujna obilježena sedamdeseta obljetnica osnivanja Zagrebačkog partizanskog odreda. 
U ime domaćina iz Preseke nazočnima se obratio Tomo Kolar rekavši da je među starijim mještanima još uvijek živo sjećanje na ovaj događaj iz 1943. godine. 
Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica Marijan Krivec podsjetio je detaljnije na sam događaj rekavši da Preseka i Posavina nisu slučajno izabrane kao mjesto formiranja Odreda jer je narodnooslobodilački pokret imao potporu u narodu ovoga kraja. Zagrebački partizanski odred brojio je u tom trenutku 272 borca, a čak 140 boraca s područja Kotara Dugo Selo prošlo je, tijekom njegovog postojanja, kroz taj odred, rekao je Krivec koji je podsjetio i na ratni put Odreda te zaključio da je ova partizanska postrojba imala veliko povijesno značenje. 
Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Vinko Šušnjara, koji je obiljležavanju nazočio i kao osobni izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, naglasio je značaj Grada Zagreba u antifašističkoj borbi, ali i cijele Hrvatske čiji su građani činili udarnu snagu NOP-a. Narodno oslobodilački pokret bio je najhrvatskiji pokret tijekom Drugog svjetskog rata, zaključio je Šušnjara, odgovarajući na napade onih koji mu danas spočitavaju da nije bio hrvatski. Bez NOP-a i hrvatskih partizana bi sudbina Hrvatske bila upitna, dodao je Šušnjara i zaključio da njegove tradicije treba njegovati i prenositi na mlade. 
Tijekom obilježavanja objetnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Preseki.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


18. rujna 2013. godine

 

Održana tribina HDZ-a o popisu stanovništva u BiH:

 

VAŽNO JE ODAZVATI SE POPISU

 

Koordinacijski tim HDZ BiH i HDZ RH održao je 17. rujna u dvorani Preporod u Dugom Selu tribinu s tematikom popisa stanovništva u BiH koji će biti proveden od 1. do 15. listopada. Tribinu je otvorio predsjednik GO HDZ Dugo Selo Zdravko Šuker pojasnivši značaj ove teme za Hrvate u BiH, ali i za Hrvate koji vuku korijene iz BiH, a kojih velik broj danas živi na dugoselskom području. Ne smijemo zaboraviti naše korijene, rekao je Šuker, kao što moramo biti otvoreni i za sredinu u kojoj živimo. 
Predsjednik Odbora HDZ-a za Hrvate u BiH Milan Kovač istaknuo je kako je popis stanovništva u BiH za sve Hrvate nadstranačka tema od nacionalnog interesa za koji aktualna hrvatska vlast nije pokazala interes. Bitno je stoga, dodao je Kovač, da se svi Hrvati koji su rođeni u BiH, čime stiču pravo na popis sukladno BiH zakonima, doista i odazovu popisu. Od posljednjeg popisa stanovništva u BiH polovica Hrvata je nestala, konstatirao je Kovač, te je stoga potrebno iskoristiti zakonske mogućnosti i pokazati da Hrvati u BiH doista jesu jedan od tri konstitutivna naroda. 

Potpredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto konstatirala je da je BiH nepravedna tvorevina u kojoj je hrvatski narod obespravljen, a nacionalno pitanje je neriješeno. Zbog toga, rekla je Borjana Krišto, popis stanovništva u BiH je političko pitanje. Popisu se stoga trebaju odazvati svi koji na to imaju pravo, a povoljnost je što, da netko bude popisan, nije potrebno imati nikakve dokumente već će se kao vjerodostojni uzimati podaci temeljeni na izjavi svake popisane osobe. Ključni podaci, dodala je, su jedinstveni matični broj građana i mjesto rođenja. Po njenoj procjeni broj Hrvata je sa 780.000, prema popisu od prije dvadeset godina, realno pao na 430.000. Odaziv popisu stoga je povijesni trenutak za Hrvate u BiH, zaključila je Borjana Krišto. 
Potpredsjednik HDZ RH Drago Prgomet rekao je da je situacija u BiH bitna za Republiku Hrvatsku jer je stabilna granica preduvjet demokracije u obje zemlje. Položaj Hrvata je jedan od preduvjeta za tu stabilizaciju. Stoga, dodao je, s BiH treba njegovati partnerski odnos, a BiH je prioritet hrvatske vanjske politike. HDZ je stranka kojoj je stalo do Hrvata u BiH i stoga se ova stranka aktivno uključila u kampanju poziva svim Hrvatima s korijenima u BiH da se odazovu popisu stanovništva u susjednoj državi- zaključio je Prgomet. 
Zamjenik predsjednika HDZ BiH Nikola Lovrinović naglasio je dobru suradnju HDZ-a RH i HDZ-a BiH te dodao kako su za odaziv što većeg broja Hrvata na popis stvoreni koordinacijski timovi koji će pomagati svima koji se popisu žele odazvati. Detaljne upute o popisu građani mogu dobiti kod organizacije HDZ-a u Hrvatskoj, a ne bi li popis obavili u što kraćem roku, prilikom dolaska u BiH, naše građane će tamo dočekivati koordinatori iz HDZ-a BiH. Kordinacijski timovi će posebna pomoć biti onim Hrvatima koji su živjeli na području Republike Srpske, a koji su ostali bez svojih kuća, što međutim nije zapreka da se uključe u popis, rekao je Lovrinović. 
Gosti su odgovarali i na konkretna pitanja prisutnih, a među inima tribini su nazočili i načelnik Općine Livno Luka Čelan, načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin te gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

3. redovna sjednica Općinskog vijeća Brckovljani:

 

NA DNEVNOM REDU ŽUPANIJSKE CESTE

 

Treća redovita sjednica u novom sazivu Općinskog vijeća Općine Brckovljani započela je polaganjem prisege novog vijećnika Tomislava Grujice koji je u vijeće ušao s liste HDZ-a, a kao zamjena Miroslavu Ivošu koji je mandat stavio u mirovanje. Ovom popunom, rekao je predsjednik vijeća Božo Graberec, stekli su se uvjeti da HDZ predloži i svog kandidata za potpredsjednika vijeća iz redova oporbe, na mjesto koje je još uvijek nepopunjeno. 
Najveći dio rasprave na sjednici posvećen je problematici vezanoj uz izgradnju i održavanje županijskih cesta na području općine, a tim povodom gost na sjednici bio je i ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Ivan Mikulčić koji je odgovarao na pitana vijećnika. 
Prema riječima načelnika Općine Brckovljani Željka Funteka glavni razlog poziva Mikulčiću za dolazan na sjednicu su problemi s izvođačima radova koje je angažirao ŽUC na prometnicama na području Općine, a posebice kad su u pitanju nekvalitetno izvedeni radovi, a potom i isto tako izvedena sanacija, na nedavno završenoj dionici ceste kroz Lupoglav. Funtek je posebno naglasio da se dosta stvari u ŽUC-u obavlja neodgovorno, a da građani odgovornost u pravilu traže od Općine. 
Vijećnike su zanimala brojna pitanja poput oštećenih mostova na ulazu u Hrebinec od strane Banja Sela i mosta u Gračecu prema Štakorovcu, uništena signalizacija koja se ne obnavlja, ali i nedopustivi propusti u nadzoru prilikom izvođenja radova, kao i kriterij za raspodjelu sredstava ŽUC-a po jedinicama lokalne samouprave. 
Mikulčić je rekao da ŽUC radi u izuzetno teškim financijskim uvjetima te da je zbog povećanih troškova zimskog održavanja cesta u prvoj polovini godine, pojave klizišta te smanjene dotacije od strane države trenutačno u minusu oko 8,5 milijuna kuna. Ipak obečao je da će se sanacija ceste u Lupoglavu obaviti o trošku izvođača, a na krizne prometne točke pored osnovnih škola u Božjakovini i Lupoglavu, te na križanju u Gračecu postaviti vibrotrake radi usporavanja i sigurnosti prometa. 
Općina je s druge strane odbila potpisati sporazum kojim bi i ona trebala spomenute radove sufinancirati s 200 000 kuna, sve dok se sporni nedostaci na izvedenim radovima ne otklone. 
Vijeće je potom prihvatilo izvješća o radu Gradskog društva Crvenog križa Dugo Seli i Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo za 2012. godinu te polugodišnje izvješće o radu općinskog načelnika za prvu polovicu ove godine. 
Usvojen je i novi Poslovnik o radu Općinskog vijeća Brckovljani koji je, kako se čulo, usklađen s novim zakonskim propisima te točno definira koliko puta vijećnici mogu postavljati pitanja i javljati se za riječ na sjednici, što u dosadašnjem poslovniku nije bilo precizno definirano. 
Načelnik Funtek je vijeću prezentirao i ponudu tvrtke za otkup i preradu sekundarnih sirovina "Metalprodukt" koja je uputila općini pismo namjere za zakup, ili kupnju zemljišta u poslovnoj zoni u Brckovljanima. S obzirom da ponuda nije do kraja definirana, odlučeno je da se formira radno tijelo u koje će ući načelnik i predstavnici svih stranaka, a koje će pregovarati s ponuditeljem i izvidjeti ozbiljnost ponude. 
Premda je bilo rasprave o problemima s dimnjačarskom službom, rečeno je da će se odluka o zahtjevu tvrtke "Dimorad" za raskid koncesije, donijeti na slijedećoj sjednici vijeća.

 

Nenad Haleuš Mali


17. rujna 2013. godine

Komunalna pitanja i funkcioniranje općinske uprave na meti rugvičkih vijećnika

 

Treća sjednica Općinskog vijeća Rugvica pod predsjedanjem Branka Galenića započela je nizom vijećničkih pitanja s prevladavajućom komunalnom tematikom. Prethodno tome Predsjenik Galenić spomenuo je kako za 13. rujna najavljena svečana sjednica prigodom Dana općine nije održana te je predložio bolju pripremu i obilježavanje ove prigode sljedeće godine. No nakon zamjerke vijećnika zbog nepodijeljenih nagrada najboljim učenicima i studentima te uspješnim poduzetnicima, najavljena je objava natječaja uz odabir i dodjelu nagrada najzaslužnijima. 
Na brojne upite o nesaniran županijskim cestama uslijed komunalnih radova odgovarali su Stanko Slišković iz Dukoma, koji izvodi radove na odvodnji te Zdenko Majzec iz Županijske uprave za ceste. Cesta Rugvica - Hruščica bit će uređena nakon sanacije oštećenja nastalih tijekom gradnje sustava odvodnje, a prema planu i mogućnostima ŽUC-a. Tako će biti i uređena cesta Ježevo - Obedišće u suradnji s investitorom radova. Tražena signalizacija o ograničenju prometa u nadležnosti je Hrvatskih cesta, ŽUC ne može graditi nogostupe ali će označiti pješačke prijelaze. U postupku rješavanja su problemi na spoju u Dugoselskoj ulici. Ukazano je na šikarom obrasle kanale uzduž prometnice Rugvica - Oborovo, koje bi trebale održavati Županijske ceste, a to rade prema raspoloživim sredstvima koja su nedostatna za sve potrebe. 
Nadalje je istaknuta potreba asfaltiranja ceste u Čistoj Mlaki, gradnja javne rasvjete u dijelu Oborovskih Novaka i Dragošički što je u planovima te se realizaira prema mogućnostima, kazao je načelnik Remanar. Općina je kompletirala dokumentaciju za uređenje stare nartske škole za namjenu smještaja predškolske djece, no zahtjev stoji u županijskom uredu čekajući mogućnost financiranja iz sredstava EU. U tijeku je uređenje dječjih igrališta u naseljima, postavljanje novih i popravak oštećenih autobusnih stajališta te uređenje staza na groblju, kazao je načelnik Remenar vijećnicima. 
Niz dodatnih informacija tražili su vijećnici na ovoj sjednici. Vijećnik B. Mihalj zatražio je pregled o sistematizaciji radnih mjesta, neto i bruto iznose isplaćenih plaća općinskih službenika unatrag tri godine, zatim svu dokumentaciju i pregled troškova na izgradnji doma u Jalševcu Nartskom. Vijećnica Đ. Artić (SDP) tražila je pregled dugovanja općinskih vijećnika zbog neizvršenih obveza prema Općini Rugvica.

 

Prihvaćena izvješća sportske i vatrogasne zajednice te umirovljenika

 

Većina vijećnika prihvatila je izvješće o radu Zajednice sportskih udruga u 2012. godini koje je obrazložila tajnica Mirjana Kirin. Unutar zajednice djeluje deset klubova kojima se raspoređuje nešto više od 800 tisuća kuna prema utvrđenim kriterijima, a u cilju razvoja i omasovljenja sporta. Vijećnika S. Koledića (HSS) zanimala su posebna izvješća klubova i nadzornog odbora koja su dostavljena Zajednici, smatrajući kako bi ih i vijećnici trebali dobiti u materijalima za raspravu. 
Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu Vatrogasne zajednice unutar koje je 11 vatrogasnih društava za koje je iz proračuna izdvojeno 450.000 kuna. Spomenut je gubitak od oko 360.000 kuna iz 2011. godine zbog čega je pokrenut postupak sa sumnjom u nezakonito poslovanje, no još uvijek nema informacije o njegovom ishodu. I rugvički umirovljenici izvijestili su Vijeće o svojim prošlogodišnjim aktivnosti koje Općina podupire s 30.000 kuna. Izvješće je prihvaćeno uz informaciju kako Udruga čuva dio novca dobivenog od Županije za kupnju namještaja dok ne riješe prostorne uvjete.

 

Analizirani polugodišnji prihodi u proračunu

Govoreći o ostvarenju proračuna za prvo polugodište načelnik I. Remenar najavio je moguće uravnoteženje stavki zbog odstupanja od plana u ostvarenju tijekom prvog polugodišta. Analizirajući prihode i rashode vodi se računa o različitosti u dinamici tijekom godine. Od sveukupno planiranih prihoda u visini 38,1 milijun kuna za 2013. godinu, tijekom šest mjeseci ostvareno je gotovo 15,8 milijuna. Naglašeno je odstupanje kod prihoda od poreza na dohodak gdje je od planiranih 8,6 milijuna kuna za cijelu godinu, ostvareno nešto više od četiri milijuna u prvom polugodištu. Razlog tome nalazi se u neočekivano velikom iznosu povrata poreza koji je dosegao 700.000 kuna. 
Vijećnici su raspravljali o Odluci za osnivanje Odbora za financije i proračun unutar koje je Klub vijećnika HDZ-A HSS predložio 5 članova i to dvoje iz redova vijećnika a troje ekonomsko-financijskih stručnjaka izvan sastava Vijeća. Oporbeni vijećnici predlagali su većinu članova Odbora iz redova Vijeća no prvotni je prijedlog izglasan većinom od 8 članova Vijeća, uz protivljenje oporbe.

Prijevoz i potpore učenicima i studentima

Općina sufinancira učenicima i studentima mjesečne karte za prijevoz. U tom su smislu donesene odluke kojima se sufinancira 25 posto od cijene mjesečne karte prema cjeniku prijevoznika Čazmatransa od 25. 1. 2013. godine. Dio cijene njihovih karata sufinancira se iz državnog proračuna, no nakon te odluke prijevoznik "Čazmatrans" smanjio je tzv. popust, što za korisnike znači veća izdavanja za prijevoz u odnosu na prethodnu školsku godinu. 
U općinskom proračunu osigurano je 30.000 kuna za potpore nadarenim učenicima i studentima. Utrošeno je 9.000 kuna za dodjelu tih potpora petorici korisnika. 
Sukladno usvojenom anexu ugovora sklopljenom između Općine i tvrtke IKEA, Općina neće podizati komunalni doprinos najmanje dvije godine dulje nego što je utvrđeno prvotnim ugovorom. Takvo je rješenje predložila IKEA budući da je izgradnja objekata za trgovački centar odgođena do 2017. godine tj. u drugoj etapi. U prvoj etapi gradit će se objekti za robnu kuću IKEA te je najavljena potreba za oko 300 zaposlenika.

Nadica Kozić


16. rujna 2013. godine

 

ODRŽANI FIŠIJADA I POLITIČKO PECANJE:

 

PENZIĆI NAJBOLJI U PECANJU, SAMOBORCI U KUHANJU FIŠA

 

Trinaesto izdanje Političkog pecanja i fišijade, koji se već tradicionalno događaju u okviru Dugoselskih jeseni, održano je 14. rujna na jezerima ŠRD Dugo Selo kod ciglane. Lijepo vrijeme izmamilo je i ove godine brojne majstore u kuhanju fiš paprikaša. Ove je godine sudjelovalo čak dvadeset kulinarskih ekipa. S druge strane, izgleda da su se političari pomalo zasitili lova u mutnim vodama bajera na ciglani pa je jedini kandidat u političkom pecanju, 

u kategoriji gradonačelnika i načelnika, Vlado Kruhak odustao, dok su stranački čelnici ipak izveli svoje najbolje ribiče u lov ribe na plovak. Osim natjecatelja, bili su tu i brojni navijači te ljubitelji fiš paprikaša kojeg je ove godine za degustaciju zaista bilo u izobilju. 
Najboljim natjecateljima nagrade je podijelio gradonačelnik Stipo Velić. U političkom pecanju to su bile Antun Tomić i Stjepan Novosel iz Gradske udruge umirovljenika s postignutih 2254 bodova, drugi je bio Robert Gorupec koji je lovio za ŠRD Dugo Selo s 386 bodova, a i treće mjesto zauzeli su umirovljenici, odnosno Ante Novaković i Josip Sesan koji su se natjecali za Hrvatsku stranku umirovljenika s 269 bodova. 
U pripremi fiša nagrade su otišle gostima. Najbolji fiš, prema ocjeni stručnog žirija u sastavu Željko Ivaniček, Pavo Jakovljević, Zlatko Lasan i Irinej Mucak, pripremila je kulinarska ekipa ŠRD-a "Som" iz Kerestinca, druga je bila ekipa ŠRU "Udica" iz Sesveta, a treća ekipa "DiV Usluge" iz Svete Nedelje.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


ODRŽANE 2. RIBARSKO LAĐARSKE VEČERI

 

Udruga ljubitelja Save "Savski lađari" organizirala je 14. rujna 2. "Ribarsko lađarske večeri" koje su ove godine održane na sportskim terenima pored Osnovne škole Rugvica. Manifestacija je obuhvatila cijeli niz različitih događanja, a u njenom sklopu ove je godine održana i 6. smotra folklora KUD-a Tančec pod nazivom "Posavino gdje su ti starine". 
Program je započeo već u rano poslijepodne otvaranjem izložbe starih fotografija i etnografske izložbe "Posavska svadba" koju je postavio etnolog Marko Klak. Održana je i video prezentacija "Ljepota Save iz perspektive čamca". Istovremeno započele su i radionice starih zanata pa su posjetitelji mogli vidjeti kako se radi posavski čamac, plete mreža za ribolov, kako melje starinski mlin, ili pak kako se peče domaća rakija. 

Bogata je bila i gastro ponuda, od šarana na rašljama i fiš paprikaša do domaćih kolača koji su se mogli besplatno degustirati,a tijekom dana posjetitelji su se mogli provozati čamcem i kočijom. 
Članovi Udruge priredili su i demonstraciju starog športa - tradicijske skotarske igre "prasičkanja". 
Uoči smotre folklora, koja je održana u školskoj športskoj dvorani, a na kojoj je sudjelovalo deset društava, među inima i tradicionalni prijatelji "Savskih lađara" KUD "Matija Antun Relković" iz Davora. Svi sudionici smotre te domaćini i posjetitelji koji su na manifestaciju stigli u svojim narodnim nošnjama koje su izvukli iz bakinih škrinja, sudjelovali su u promenadi narodnih nošnji. 
Zanimljivo je bilo vidjeti cijele obitelji obučene u narodne nošnje. 
Proveden je i izbor najljepše odjevene sudionice manifestacije u narodnoj nošnji. U kategoriji djece titulu je ponijela Lara Hladnik, a u kategoriji seniorki veteranka iz Novaka Oborovskih Vesna Štaba. 
Zabavni dio programa vodio je popularni Vid Balog, uz pratnju tamburaškog sastava "Trenk".

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


11. rujna 2013. godine

 

PREDSJEDNIK RH IVO JOSIPOVIĆ POSJETIO DUGO SELO:

 

Obilježavanje 22. Obljetnice vojne policije OS RH

 

Povodom obilježavanja 22. obljetnice Vojne policije Oružanih snaga RH predsjednik republike Ivo Josipović posjetio je 11. rujna vojarnu "Pukovnik Milivoj Halar" i tamošnji Obučni centar vodiča i službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević". Josipovića su dočekali ministar obrane RH Ante Kotromanović i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, a nakon obilaska počasne postrojbe i kraćeg govora o značaju i današnjoj ulozi Vojne policije koji je održao predsjednik, priređena je atraktivna metodsko-pokazna vježbe pripadnika Vojne policije, te prikaz sposobnosti službenih pasa.

 

 

 

Susret s građanima i posjet Gradu

 

Nakon sudjelovanja na proslavi 22. Obljetnice Vojne policije predsjednik RH Ivo Josipović održao je susret s građanima u Restoranu "Dioniz" kojem su većinom prisustvovali gradski vijećnici i ravnatelji ustanova s područja Grada. 
Potom je predsjednik posjetio i gradsku upravu, gdje je održao kraći radni sastanak s gradonačelnikom Stipom Velićem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Ivaničekom i njihovim suradnicima. 
Po završetku sastanka predsjednik Josipović je izjavio da je zadovoljan posjetom Dugom Selu te da je prigodom posjete čuo puno 

lijepih stvari. Dodao je da ga posebno raduje što je Dugo Selo grad mladih i grad suživota i zajedništva starosjedioca i ljudi koji su se ovamo doselili u velikom broju tijekom rata iz BiH. Također je izjavio da su ga gradski čelnici upoznali s razvojnim projektima Grada i naporima koji se čine ne bi li Dugo Selo bilo uspješan grad. 
Gradonačelnik Stipo Veli također je izrazio zadovoljstvo posjetom te rekao da su on i njegovi suradnici predsjednika Josipovića upoznali s uspjesima, ali i problemima s kojima se Grad suočava te ga zamolili za pomoć u njihovom rješavanju, a predsjednik je, kaže Velić, obećao da će i pomoći.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


10. rujna 2013. godine

 

Poštujte naše znakove:

 

POLICIJA I OVE GODINE PROVODI PROGRAM ZAŠTITE DJECE U PROMETU

 

Službenici Policijske postaje Dugo Selo i ove su godine s prvim danima nove školske godine krenuli u sve četiri osnovne škole na našem području u cilju provođenja programa "Poštujte naše znakove" kojim se, u prvom redu prvašiće, želi obučiti kako postati što sigurnijim sudionicima u prometu. 
Premda ih i učiteljice poučavaju u istoj temi, dolazak policijskih službenika i razgovor s njima je uvijek pravi događaj za prvašiće. 
Osim edukacije u školama namijenjene učenicima, Policijska postaja Dugo Selo i ove godine planira provesti dio akcije na samim prometnicama oko škola kada će se, uz suradnju školskih prometnih patrola, educirati vozače i upozoravati ih da oprezno voze.

 

N.H.M.


 

VZO BRCKOVLJANI UGOSTIO PREKO TISUĆU MLADIH VATROGASACA

 

U BOŽJAKOVINI ODRŽANO ŽUPANIJSKO NATJECANJE VATROGASNOG PODMLATKA I MLADEŽI

 

Na nogometnom igralištu u Božjakovini, uz domaćinstvo VZO Brckovljani, a u organizaciji Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, 7. rujna je održano županijsko natjecanje vatrogasnog podmlatka i mladeži. 
Na natjecanju je nastupilo 111 vatrogasnih odjeljenja i to 48 ekipa muške djece, 26 ekipa ženske djece, 21 ekipa muške mladeži te 16 ekipa ženske mladeži. 
U kategoriji ženskog podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Velika Buna, druga je bila ekipa DVD Mraclin a treće mjesto osvojile su članice DVD-a Novo Čiče. S dugoselskog područja među prvih deset plasirala se ekipa DVD-a Leprovica koja je zauzela deveto mjesto. 

Kategorija muškog podmlatka bila je najbrojnija a nastupilo je 48 ekipa. Prvo mjesto pripalo je DVD-u Ribnica, drugi su bili članovi DVD-a Veliki Brezovec a treće mjesto pripalo je DVD-u Lijevo Sredičko. Ekipa DVD-a Ježevo osvojila je peto, a DVD-a Ostrne deseto mjesto u ovoj konkurenciji, dok je DVD Lupoglav bio četrnaesti. 
DVD Deanovec osvojio je prvo mjesto u kategoriji ženske mladeži dok su drugo mjesto osvojile pripadnice DVD-a Buševec a treće mjesto ekipa DVD-a Ribnica. Ekipa DVD-a Ostrna osvojila je osmo mjesto. 
Kategoriju muške mladeži sačinjavale je 21 ekipa a kao u ženskoj kategoriji prvo mjesto otišlo je također DVD-u Deanovec, drugo mjesto zauzela je ekipa DVD-a Mraclin a treće DVD Markuševec Turopoljski. Najbolja ekipa s dugoselskog područja, s osvojenim jedanaestim mjestom bila je Ostrna, a DVD Dugo Selo osvojio je petnaesto mjesto. 
Zaslužene nagrade dodijelili su predsjednik vatrogasne zajednice županije Stjepan Ptiček i županijski zapovjednik Josip Novosel, u ime Zagrebačke županije natjecanju je prisustvovao Branko Herček, a u ime Općine Brckovljani načelnik Željko Funtek i predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec.

 

Nenad Haleuš Mali

9. rujna 2013. godine

 

120. godina DVD-a Dugo Selo:

 

ZNAČAJNA OBLJETNICA OBILJEŽENA NIZOM DOGAĐANJA

 

Značajnu obljetnicu, 120. godina DVD-a Dugo Selo, čime je ujedno proslavljeno isto toliko godina vatrogastva u dugoselskom kraju, obilježili su dobrovoljni vatrogasci iz matičnog društva, ali i svi dobrovoljni vatrogasci s pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela te Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela. 
Cijeli program započeo je 6. Rujna kada su u Dugo Selo došli vatrogasci iz francuske pokrajine Sant Simone predvođeni Jaen Mary Gondriem predsjednikom odbora za prijateljstvo s Gradom Dugim Selom, koje je tom prigodom primio gradonačelnik Stipo Velić sa suradnicima. 

Uslijedilo je predstavljanje monografije "120 godina DVD-a Dugo Selo i vatrogastva dugoselskog kraja" koju je pred gostima iz Francuske, gradskim čelnicima te predsjednicima DVD-a s područja Grada i predstavnicima VZO Brckovljani i Rugvica predstavio glavni urednik Stjepan Bertek. Bertek je naglasio da se već dvadesetak godina pokušava napraviti monografija o vatrogastvu u dugoselskom kraju, kao značajnom segmentu života na ovim prostorima jer su vatrogasci, osim svoje primarne funkcije - obrane od elementarnih nepogoda, od samog utemeljenja imali i značajnu ulogu u cjelokupnom društvenom životu. 
Osim toga Bertek je istaknuo da je ovom monografijom koja donosi obilje pisanog i foto materijala i temelj je za daljnja istraživanja dugoselske povijesti, konačno razbijena dilema te je definitivno utvrđeno da je DVD Dugo Selo, kao prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na ovom području, osnovano 1893. godine, što je potvrdila i Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Drugi dan proslave u cijelosti je posvećen gostima iz Francuske koji su s predstavnicima domaćina obišli ostalih pet društava s područja VZG Dugo Selo, a u većernjim satima u njihovu je čast večeru u svom vinogradu priredio predsjednik VZG Zvonko Novosel Dolnjak. 
Središnji dio proslave dogodio se u nedjelju 8. rujna. Na platou ispred vatrogasnog doma u Dugom Selu, pred svečanim vodom u kojem su osim članova DVD-a slavljenika bili i brojni gosti iz prijateljskih vatrogasnih društava, predvođeni svojim zastavama, predstavnici županijske i gradske vlasti, na čelu s predsjednikom skupštine Zagrebačke županije Draženom Bošnjakovićem i gradonačelnikom Dugog Sela Stipom Velićem, potonji, koji je ujedno kum zastave, je zapovjedniku DVD-a Dugo Selo Nikoli Rnjaku predao novu svečanu zastavu društva izrađenu u čast sto dvadesete obljetnice društva. 
Ovom prigodom gošća iz Francuske Marie-Line Beshonez, poručnica i zapovjednica vatrogasnog centra u FLAVY-LE-MARTEL uručila je dugoselskim vatrogascima i ključeve vatrogasnog vozila koje je stiglo kao poklon francuskih vatrogasaca, a u kojem se nalazio i dodatni poklon više kompleta navalnih uniformi. 

Po završetku ceremonije primopredaje zastave svečani vod, predvođen barjaktarima, gostima te limenom glazbom KUD-a Preporod u stroju je otišao u župnu crkvu sv. Martina, na Svetu misu koju je služio vlč. Slavko Kresonja, a potom u Dvoranu Preporod gdje je održana svečana sjednica povodom stotinu i dvadesete obljetnice društva. 
Na bogatu povijest DVD-a Dugo Selo podsjetio je aktualni predsjednik društva Tomislav Šarić koji je rekao da se osnivačem društva smatra Franjo pl. Seitz, vlasnik prve ljekarne u Dugom Selu, a osim njega u arihvi se bilježi inicijalni odbor od šesnaest članova, dok je upravni odbor brojio 12 članova. Među osnivačima su i tadašnje udruge, tvrtke i obrtnici. Društvo je bilo ustrojeno u tri odjela; štrcari, penjači i čuvari, a kao prva oprema navodi se jednoručna štrcaljka. 
Nakon Prvog svjetskog rata društvo dobiva prvi barjak koji nažalost nije sačuvan. Prva motorna štrcaljka kupljena je 1933. godine, iste godine započinje s radom i limena glazba, a dvije godine ranije završen je, na mjestu današnjega, stari vatrogasni dom. 
Tijekom cijelog razdoblja do Drugog svjetskog rata, rekao je Šarić, vatrogasci, osim na zaštiti i spašavanju, sudjeluju i u organizaciji mnogobrojnih društvenih, kulturnih pa i religijskim manifestacija. 
Nakon Drugog svjetskog rata nabavljena je autocisterna, 1960. godine je izgrađen novi vatrogasni dom, a 1972. Godine kupljeno je vozilo TAM 5500. Za devedesetu obljetnicu 1983. godine Vatrogasni savez općine društvu kupuje novo vozilo tam 170 s autocisternom za vodu i pjenilo te topom. 
U DVD-u Dugo Selo posebno su ponosni na Domovinski rat u kojem sudjeluju i brojni njihovi članovi dok je samo društvo u stalnoj pripravnosti. 
Nakon Domovinskog rata društvo organizacijski, operativni o tehički napreduje pa tako 2002. godine nabavlja navalno vozilo SIDES, a 2009. godine VZG iVZŽ kupuju za društvo autocisternu Ziegler. Na isti način lani je nabavljeno još jedno vozilo za tehničke intervencije. 
Društvo je sada zavidno opremljeno, a članovi dobro obučeni te je stožerno društvo VZG Dugo Selo i u zadnjih nekoliko godina sudjeluje na, prosječno, osamdesetak intervencija godišnje. Trenutačno broji 137 članova, od čega su 42 operativna, 50 je članova mladeži, a 45 veterana i pomažućih članova. 
Uoči značajne obljetnice obnovljene su i društvene prostorije. 
U nastavku sjednice, nakon obraćanja gradonačelnika Stipe Velića, predsjednika VZG Dugo Selo Zvonka Novosela, predstavnika VZŽ Dražena Kutice, načelnika HVZ-a Željka Popovića te prve savjetnice francuske veleposlanice Michelle Boccoz u RH, gospođe Clelie Chevrier, dodijeljena su priznanja i izmijenjeni pokloni s vatrogascima iz Francuske. 
Osim gostiju priznanja društva primili su i bivši predsjednici Matej Halar i Marijan Krivec te bivši zapovjednici društva Dražen Buljić i Vinko Kašnar. 
Vatrogasna zajednica Grada Dugog Sela dodijelila je brončane vatrogasne medalje Davoru Josipoviću, Željku Međugorcu, Robertu Raosavcu i Tomislavu Šariću; brončanu vatrogasu plamenicu Darku Debeljaku, Josipu Hrgu, Tomislavu Marjanoviću, Draženki Pečina, Josipu Pilariću, Slavenu Škoriću, Bojanu Šoli i Martinu Terziću. 
Brončanu vatrogasnu medalju primili su i gosti iz Francuske Marie-Line Besonhez, poručnica i zapovjednica vatrogasnog centra u Flavy-Le-Martelu, Didier Besonhez, Jimmy Lenoir, Kévin Besonhez, a dodijeljena je i specijalna plaketa Vatrogasnoj zajednici departmana Aisne. 
Vatrogasna zajednica županije Zagrebačke dodijelila je srebrnu vatrogasnu medalju Zvonku Novoselu - Dolnjaku i Ivici Sikri, a srebrnu plamenicu Nikoli Rnjaku. 
Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila je vatrogasnu spomenicu za 50 godina staža u vatrogastvu Mirku Ščančaru i Vinku Kašnaru. 
Svečanu sjednicu su dodatno uveličani članovi KUD-a Preporod koji su izveli kraći kulturno umjetnički program.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


ODRŽANA OSMA DUGOSELSKA BICIKLIJADA

Biciklistički klub Dugo Selo održao je i ove godine, osmi puta za redom, Dugoselsku biciklijadu koja je, kao i ranijih godina, dio programa Dugoselskih jeseni. 
Stotinjak biciklista krenulo je 8. rujna već tradicionalnom rutom iz Parka grofova Drašković, preko Martin brega, do cilja u Kleti obitelji Bunčić gdje su održana natjecanja spretnosti i okrepa za sve sudionike.

 

 

N.H.M.


Stolni tenis: LUKA DRAGUN DRUGI U ZADRU

U Zadru je 7. rujna odigran 10. stolnoteniski Memorijal "Barba Tomo Amižić". Na turniru je nastupilo četvero najmlađih natjecatelja iz STŠK Dugo Selo. U kategoriji mlađih kadeta Marin Mamut nije uspio proći prvi dio natjecanja po skupinama. U kategoriji najmlađih kadetkinja Antonela Papak ispala je u četvrtfinalu, a u kategoriji najmlađih kadeta Luka Zlatkov je izborio svoju prvu pobjedu na službenom natjecanju, no to nije bilo dovoljno za prolaz u drugi dio natjecanja. Luka Dragun je u toj istoj kategoriji dospio do u finala, ali se na kraju morao zadovoljiti osvajanjem 2. mjesta.

Zvonko Pokas


5. rujna 2013. godine

Izložba dugoselskih skulptura u Zagrebu

 

U Zagrebu je 4. rujna otvorena izložba skulptura koje su nastale tijekom lanjskih susreta kipara u Dugom Selu. U prostoru Turističkog ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije, smještenom u Ulici P. Preradovića 42 izložba će biti postavljena do 24.rujna tako se može razgledati radnim danom do 16 sati. 
O izloženim djelima 11 autora, među kojima su i skulpture dugoselskih umjetnika Roberta Samardžića i Slavimira Slavičeka Šumskoga, govorila je voditeljica Centra za kulturu Učilišta Dugo Selo Nadica Kozić. Izložena su djela u različitim materijalima s prevladavajućim drvom, od keramike, metala, stakla te kombinacijama tih materijala. Zajednička tema izložbene postave jest integracija naše zajednice u europsku te prodor naših kulturnih i tradicijskih vrijednosti u europske okvire s naglasnom na očuvanje nacionalnog identiteta. U glazbenom programu nastupila je dugoselska talentirana flautistica Marta Sesar koja je izvela djelo C. Chaminade za flautu. Otvorenje izložbe pratilo je više predstavnika medija te posjetitelji. Među njima bili predstavnici Grada Dugog Sela, Zagrebačke županije te Sylviane i Jean-Marie Gondry iz francuskog Kantona Saint-Simon s kojim Dugo Selo ostvaruje uzajamnu suradnju i razmjenu temeljem potpisane povelje o bratimljenju.

 

 

 


2. rujna 2013. godine

 

Prvi dan nove školske godine:

 

NA DUGOSELSKOM PODRUČJU 3200 OSNOVNOŠKOLACA

 

U Republici Hrvatskoj danas je počela nova školska godina. U četiri osnovne škole na dugoselskom području u školu je krenulo čak 3200 učenika, a prvi je dan već uobičajeno prošao svečano uz priredbe koje su stariji učenici održali za prvašiće. U dvije dugoselske osnovne škole koje sada broje 1700 učenika, uz ravnatelje i učitelje, prvašićima je dobrodošlicu zaželio i gradonačelnik Stipo Velić. 
Ukupno je upisano 399 novih prvašića, odnosno 16 novih razrednih odjeljenja. 
U OŠ Josipa Zorića upisano je 119 prvašića, svrstanih u četir razredna odjeljenja, a u OŠ Ivana Benkovića još 112, s istim brojem odjeljenja, od kojih će jedno razredno odjeljenje biti na dnevnom boravku. Dio prvašića s područja Grada Dugog Sela pohađa OŠ Stjepana Radića u Božjakovini u kojoj je ove godine neznatno smanjen broj učenika. Upisano je ukupno 77 prvašića; tri odjeljenja u matičnoj školi i jedno odjeljenje u Područnim razrednim odjelima u Lupoglavu. 
U OŠ Rugvica krenuo je 91 prvašić i formirana su četiri razredna odjela.

 

 

 

N.H.M.


Dugoselski taekwondoisti srebrni u Poljskoj

Marin Orlović i Ivica Jelušić, kadeti dugoselskog taekwondo kluba postigli su izvanredan međunarodni uspjeh. Na jakom A turniru - Otvoreno prvenstvo Poljske, koji se je ovaj vikend održao u Warsazawi, dugoselski kadeti pod stručnim vodstvom trenera Seung Ki Honga osvojili su srebrne medalje. 
Marin Orlović je nakon naporne četiri borbe i pobjede, u samom finalu izgubio sa malom razlikom, dok naš kadet Ivica Jelušić finalnu borbu izgubio na zlatni bod. 
To su prvi značajni međunarodni rezultati dugoselskih kadeta, a kako je sezona tek započela , za očekivati je još niz dobrih rezultata.

JKB


Luka Martinek drugi, a Ana Murat treća u Poreču

 

Tijekom proteklog vikenda u Poreču je odigran 1. Turnir Hrvatskog stolnoteniskog saveza "Reno Vinek" na kojem je nastupilo I šestoro natjecatelja članova STSK Dugo Selo. 
Prvog dana turnira Luka Dragun je nastupio u kategoriji mlađih kadeta, ali nije uspio proći prvi dio natjecanja, a isto se dogodilo i Ani Murat u kategoriji juniorki. 
Juniori Tomislav Nagy I Matej Murat bili su nešto uspješniji: prvi ispada u osmini finala, a drugi u četvrtfinalu. 
Drugi Dan natjecanja bio je uspješniji za dugoselske natjecatelje. Ana Murat nastupa u svojoj kategoriji, kao kadetkinja, te osvaja treće mjesto. 
U kategoriji kadeta Mislav Martinek dolazi do četvrtfinala gdje završava natjecanje, a njegov brat Luka osvaja drugo mjesto u toj kategoriji.

 

Z.P.



- Prijavnica za tečajeve

Popunjenu prijavnicu pošaljite e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ili predajte osobno u Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, Josipa Zorića 21a


- Prijavnica za tečajeve

Popunjenu prijavnicu pošaljite e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ili predajte osobno u Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, Josipa Zorića 21a


5. Sajam rabljene dječje robice