________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dan DDKHrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Otada Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi. Jedini izvor krvi kao lijeka jest čovjek - darivatelj krvi. Stoga je krv za svaku zemlju neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal.

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo također na svojem području redovno organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb. Posljednjih godina broj prikupljenih doza na našem području je ujednačen, tako da se prosječno organizira oko 12 akcije darivanja krvi, te se prikupi oko 800 doza krvi. U evidenciji Crvenog križa Dugo Selo trenutno je 962 aktivnih darivatelja krvi. Neki od njih krv daju povremeno, svaku godinu ili dvije, dok su neki redovni na svakoj akciji. Najveći postotak naših darivatelja su mladi, koji tek od nedavno daju krv, ali su oni zato svijetla budućnost darivanja na našem kraju.

Darivatelji sa većim brojem darivanja, kao i svake godine povodom Dana darivatelja krvi primaju priznanja. Tako će i ove godine na Županijskoj svečanosti  organiziranoj pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije mr.sc. Stjepana Kožića biti dodijeljena priznanja darivateljima za 35, 55 i 75 puta žene, te 50, 75, 100 i 125 puta darivanu krv (muškarci), obiteljske i završne zahvalnice.

Županijska svečanost održat će se danas u Ivanić Gradu i na njoj će priznanja primiti svi darivatelji sa visokim brojem davanja sa područja cijele Zagrebačke županije.

S područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice priznanja će ove godine dobiti:

Za 50 puta darovanu krv: Antoliš Branko, Šutej Srećko

Za 75 puta darovanu krv: Cimaš Lukec Miro, Horvatinović Mladen

Završna zahvalnica: Farago Andraš, Huf Mirko

Obiteljska zahvalnica: Grginec-Antoljak Marija i Antoljak Kruno, Baček Ivanka i Branko, Gorišek Milica i Ivan, Pakozdi Valentina i Nikola.

Crveni križ Dugo Selo proslavit će Dan dobrovoljnih darivatelja krvi kroz izlet u Tuheljske toplice, 05. studenog, na koji su pozvani svi darivatelji, kao i stalni aktivisti GDCK-a Dugo Selo. Tijekom ručka u toplicama, jubilarnim darivateljima krvi bit će uručena priznanja i zahvalnice. Povodom današnjeg dana, 28. listopada također će se održati prijem kod Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, gdje će zahvale primiti darivatelji sa više od 100 puta darovanu krv u protekle dvije godine. Sa našeg područja ove zahvale će primiti Farago Andrija i Mašić Dušan (posmrtno). Dragi darivatelji krvi - Crveni križ Dugo Selo upućuje Vam iskrene čestitke i zahvalu za svaku dozu krvi koju ste nesebično uputili bolesnima i ozlijeđenima. Želimo vam puno osobnog zadovoljstva i zdravlja. Zahvaljujemo što ste svoje obveze podredili spašavanju ljudskih života darivajući krv na akcijama koje organiziramo, te Vam čestitamo Vaš dan, 25 listopad.

GK