________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

cm8U Dugom Selu je 28. svibnja, u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata „Crne mambe“, obilježena 25. godišnjica osnutka 1.pješačke bojne „Crne mambe“ i 2. gardijske brigade „Gromovi“.

 

 

„Bili smo vojnici, ostali smo ljudi. Zato vas molim sve da ostanemo i dalje časni i ponosni kakvi smo bili '91.“, obratio se okupljenima predsjednik Udruge Ivica Šafarić Ninja, za vrijeme Domovinskog rata jedan od zapovjednika „Crnih mambi“.

Bojnu su činili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, a ustrojena je 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom. Istoga dana je, odlukom tadašnjega vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, ustrojena i 2. gardijska brigada „Gromovi“. U početku su „Crne Mambe“ osiguravale vitalne objekte u gradu Zagrebu, a tijekom Domovinskog rata pripadnici ove postrojbe sudjelovali su na brojnim ratištima u Hrvatskoj te u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Među uzvanicima na obilježavanju 25. godišnjice u Dugom Selu, bili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Darko Katuša, zamjenici gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević i Vlado Kruhak, nekadašnji zapovjednici brigade, sadašnji i bivši pripadnici brigada te obitelji poginulih i stradalih kao i brojni građani Dugog Sela i šire. „Da je danas zajedništva kakvo je bilo u Domovinskom ratu svi naši problemi bi bili mali, lako bi ih riješili“, rekao je župan Kožić, dodavši da mladim generacijama treba vratiti sjećanje na Domovinski rat. Godišnjicu je braniteljima čestitao dogradonačelnik Jakovljević napomenuvši kako bez njihove spremnosti na žrtvu ne bi ni bilo slobodne i samostalne Hrvatske.

Prije svečanog postrojavanja kod Gradske sportske dvorane, u Župnoj crkvi sv. Martina biskupa održana je sveta misa te su položeni vijenci na spomen obilježju poginulim braniteljima. Dan 1. pb “Crne mambe” i 2. gbr  „Gromovi“ obilježen je i kulturno sportskim programom. Pjesme iz zbirke „Glasovi vječnosti“ branitelja Hrvoja Horvata te povjesnice 2. gardijske brigade i njezine 1. pješačke bojne čitali su glumci Mirta Zečević i Asim Ugljen, u glazbenom dijelu nastupila je Limena glazba KUD-a „Preporod“. Prikazani su dokumentarni video materijali o sudjelovanju postrojbe u Domovinskom ratu, mogla se razgledati izložba ratnih fotografija. Održan je polumaraton Trstenik – Dugo Selo. Od povijesne baze u Trsteniku do Dvorane, deset metara dugu stazu istrčali su sudionici Male škole trčanja, projekta Savjeta Mladih Grada Dugo Selo. Nastupili su još i članovi udruge „Kostelske pistole Keglevićeve straže Kostel“ ispalivši 25 pucnjeva iz kubura. Druženje branitelja i gostiju nastavljeno je domjenkom i druženjem uz humanitarni koncert Mate Bulića, „Najboljih hrvatskih tamburaša“, TS „Martinusa“ i Tomislava Šipeka.

amš

 

cm1 cm5 cm6 cm9 cm8 cm-zupan11 cm-pavo12 cm10 cm13 cm14 cm15 cm16 cm17 cm18 cm19 cm7 cm3 cm4 cm-mate bulić cm-najbolji tamburaši cm-ts martinus

 

Fotografije koncerta/Ilija Božić