VZO RUGVICA 2U Vatrogasnom domu u Sopu 2. travnja je održana 19. redovna izvještajna skupština VZO Rugvica kojom je predsjedao predsjednik Zajednice Krešo Kuzmec, a osim 35 izaslanika iz 11 DVD-a s područja Općine Rugvica, sjednici su nazočili i gosti iz susjednih vatrogasnih zajednica te Željko Kovač, potpredsjednik VZ Zagrebačke županije i Robert Munđer, u ime Općine Rugvice.

Tajnica Zajednice Martina Mihordin istaknula je u svom izvješću o radu za proteklu godinu kako Zajednica broji petstotinjak dobrovoljnih vatrogasaca te kako je veći dio lanjskog programa izvršen. Rekla je kako je prioritet bila nabava opreme, što će ostati i u ovoj godini, s obzirom da su i dalje tri DVD-a problematična u pogledu nabavke opreme. Radilo se lani i na osposobljavanju te su osposobljena 22 nova vatrogasna dočasnika, a 35 vatrogasaca osposobljeno je za rad na vodi. Usješno su odrađena i vatrogasna natjecanja, a kao posebna vrijednost istaknuta je ekipa djece iz DVD-a Ježevo koja su već treći puta osvojila prvo mjesto na županijskom vatrogasnom natjecanju. Obilježen je i mjesec zaštite od požara, a u sklopu njega i tradicionalni susret vatrogasaca s načelnikom Općine Rugvica. Na području Zajednice zabilježeno je 38 intervencija, a najviše sudjelovanja na njima bilježi stožerno društvo u Zajednici – DVD Rugvica. Mihordin je zaključila kako je prošla godina bila uspješna za dobrovoljne vatrogasce VZO Rugvica, unatoč tome što su na raspolaganju imali manje financijskih sredstava u odnosu na ranije godine. Lani su, naime, raspolagali s 321.000 kuna, najvećim dijelom pristiglih iz općinskog proračuna, dok u ovoj godini planiraju ostvariti 372.000 kuna.

Izvješća su jednoglasno usvojena, a plan rada i financijski plan za tekuću godinu, predsjednik Kuzmec je samo pročitao, s obzirom da su usvojeni na izvanrednoj skupštini lani u rujnu, prigodom zakonski nametnute izmjene statuta i usklađivanja s novim zakonom o udrugama.

Predstavnik Općine Robert Munđer podržao je rad vatrogasaca te dodao kako su vatrogasci lani dio sredstava dobili i izravno iz općinskog proračuna, mimo Zajednice, te predložio da se naprave programi ne bi li se racionalnije iskoristili vatrogasni domovi koji, kako je rekao, većinu vremena stoje neiskorišteni.

Predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak istaknuo je pak kako se svim zajednicama u kojima rade samo dobrovoljna društva smanjuju sredstva jer se smanjuju i proračuni jedinica lokalne samouprave koji su im gotovo jedini izvor prihoda. Novosel Dolnjak smatra da bi dobrovoljna društva koja su okosnica zaštite i spašavanja, a sada i civilne zaštite trebala dobiti i dio sredstava iz Državnog proračuna koja sada koriste isključivo javne vatrogasne postrojbe. S takvim mišljenjem složio se i Željko Kovač dodavši da bi vatrogasce, odnedavno ozakonjene i kao operativnu snagu civilne zaštite, trebalo adekvatno i opremiti od strane države.

VZO RUGVICA 1 VZO RUGVICA 2 VZO RUGVICA 3 VZO RUGVICA 4

                                                                                                                                                                                Nenad Haleuš Mali