Facebook

YouTube

Konačno useljenje Crvenog križa Dugo Selo u novi prostor

Konačno useljenje Crvenog križa Dugo Selo u novi prostor

Nakon desetljeća čekanja, te nakon brojnih problema i odugovlačenja, Crveni križ Dugo Selo upravo...

MLAĐI KADETI MRK DUGO SELO OBRANILI TITULU PRVAKA HRVATSKE

MLAĐI KADETI MRK DUGO SELO OBRANILI TITULU PRVAKA HRVATSKE

Momčad mlađih kadeta MRK Dugo Selo sinoć se pobjednički vratila u Dugo Selo iz Umaga gdje je,...

POU Dan uz JAGOdan i Crameraj

POU Dan uz JAGOdan i Crameraj

Uz Dan otvorenih vrata Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo te povodom skorašnjeg obilježavanja...

Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek osvojio svoj 7 mandat

Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek osvojio svoj 7 mandat

Na izbore u Općini Brckovljani izašlo je 32,57% ili 1.900 glasača od ukupno 5.834 birača s pravom...

Apsolutni pobjednik u Rugvici koalicija HDZ-HSU-HSLS

Apsolutni pobjednik u Rugvici koalicija HDZ-HSU-HSLS

U Rugvici je na izbore pristupilo 49,52% birača (3.464 od ukupno 6.995 birača s pravom glasa),...

 • Konačno useljenje Crvenog križa Dugo Selo u novi prostor

  Konačno useljenje Crvenog križa Dugo Selo u novi prostor

  Četvrtak, 25 Svibanj 2017 18:08
 • MLAĐI KADETI MRK DUGO SELO OBRANILI TITULU PRVAKA HRVATSKE

  MLAĐI KADETI MRK DUGO SELO OBRANILI TITULU PRVAKA HRVATSKE

  Utorak, 23 Svibanj 2017 12:56
 • POU Dan uz JAGOdan i Crameraj

  POU Dan uz JAGOdan i Crameraj

  Utorak, 23 Svibanj 2017 07:38
 • Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek osvojio svoj 7 mandat

  Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek osvojio svoj 7 mandat

  Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 12:46
 • Apsolutni pobjednik u Rugvici koalicija HDZ-HSU-HSLS

  Apsolutni pobjednik u Rugvici koalicija HDZ-HSU-HSLS

  Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 11:12
HomeDugoselska tekaUspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

Uspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

odrez bačaMarko Miroslav Bača, maturant Srednje škole Dugo Selo, postigao je još jedan uspjeh – izumio je sustav za kontrolu putnika u prijevozu koji će koristiti ponajviše djeci, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Bača je lani dobio nagradu Zagrebačke županije zbog iznimnog dostignuća u 2016. godini. 

 

 

Sigurniji školski izleti: Autobus ne kreće ako nisu svi na broju

 

bačanagrada2

Mladi innovator, uskoro s diplomom računalnog tehničara, rekao nam je nešto više o svom izumu zbog kojeg je zaslužio zlatnu medalju na 68. međunarodnom sajmu inovacija iENA 2016. u Nürnbergu. „Ideja je došla tako što je u proteklih par godina barem jednom mjesečno na nekom od portala ili u novinama osvanula vijest kako je neko dijete ostalo ili na odmaralištu ili sa svojom grupom nije krenulo kući“, kaže Marko Miroslav Bača o začecima svog inovativnog sustava. Sastoji se od tri dijela serverske aplikacije, uređaja koji se ugrađuje unutar autobusa i korisničkih narukvica/kartica. Narukvica je jednostavna za korištenje, laka za nošenje i otporna na sve.

Serverskoj aplikaciji moguće je pristupiti s osobnog računala, tableta ili mobitela neovisno o operacijskom sustavu ili pregledniku. Sučelje je jednostavno i intuitivno omogućuje brzo i jednostavno korištenje. Uređaj se putem nosača montira unutar samog vozila te spaja na njegovu strujnu mrežu, a posjeduje i ugrađenu bateriju na kojoj može raditi 48 sati. Ovaj uređaj svakako će dobro doći prilikom školskih izleta ili maturalca jer ukoliko nisu svi na svojim mjestima, autobus ne može krenuti. „Putem SD kartica ili WIFI-a moguć je unos većeg broja putnika ili ručnim unosom putem samog sustava. Korisnici prilikom ulaska dobivaju svoju RFID narukvicu koju zadržavaju do kraja putovanja te prilikom ulaska/izlaska iz vozila prislanjaju narukvicu na sustav. Sustav sve pamti neovisno o iznenadnom gubitku napajanja, te nudi mogućnost pregleda odsutnosti putnika prilikom pokretanja vozila. Šalje GPS podatke o lokaciji i stanju putnika automatski na neovisan server i nudi njihovo praćenje u stvarnom vremenu“, objasnio je tehničke karakteristike talentirani dugoselski srednjoškolac. 

 

Plan A: Proizvod za hrvatsko tržište

 

bača1

Interesenata ima, plan je distribuirati uređaj kao gotovo rješenje odnosno implementirati i proizvoditi ga na području Dugog Sela. „Nadamo se da će Županija kao i grad prepoznati ovaj projekt i uključiti se u njegovu implementaciju. Usmjereni smo na europske fondove kako bi ovaj sustav prvo zaživio u Zagrebačkoj županiji i tu se nadamo da će jedinice lokalne samouprave kao i država odazvati i pripomoći kako bi baš prvo zaživio u Hrvatskoj. Trenutno sređujemo tehničku dokumentaciju kako bi u što kraćem vremenu mogli krenuti na tržište“, kaže Bača o „planu A“. Što se tiče plana B, postoji interes i iz drugih zemalja. Pomoć je imao, pomogli su grad Dugo Selo, Zagrebačka županija i Srednja škola Dugo Selo, uglavnom financijski kako bi mu subvencionirali troškove odlaska na Međunarodnu izložbu inovacija iENA 2016. Također, i Udruga inovatora Hrvatske koja je predvodila hrvatske inovatore na tu izložbu. Svaki inovator susreo se s poteškoćama prilikom izbacivanja proizvoda na tržište, no ovdje odustajanja nema. „Odustati – nikada! Jer ako odustanem onda  bih bio primoran zatvoriti sve postojeće poslove i napustiti  Hrvatsku trbuhom za kruhom, a to ne želim. Konstantno se radi na novim proizvodima i prototipovima i u zadnje vrijeme dosta često za domaće naručitelje, kako bi inovatorima s idejom mogli proizvesti gotov proizvod“.

 

Fotografija – druga ljubav

 

bača3

Put od ideje do inovacije je uvijek težak, postoji puno toga što treba zadovoljiti te ujedno i izmisliti. Kako se on time bavi, nešto je jednostavnije jer ima iskustva. Odličan je učenik, broji sitno u srednjoškolskoj klupi. Ima vremena i za svoju drugu ljubav – fotografiju kojoj pristupa s jednakom ozbiljnošću. „Fotografija je moja velika ljubav, toliko sam se zaljubio u nju da sam odlučio i školovati za fotografa što sam i završio prošle godine. Najviše me privlače svakodnevni motivi iz drugačije perspektive posebno macro fotografija. Inovacijski duh spojio sam s fotografijom u potpuno dvije suprotnosti. Kod inovacija zanima me kako nešto unaprijediti učiniti boljim i kvalitetnijim dok kod fotografije izrazito cijenim tu mogućnost “zamrzavanja“ vremena. Vizualizacija stvari je vrlo važna za oba područja i inovacije i fotografiju, bilo to vizualizacija krajnjeg proizvoda ili vizualizacija kadra“, govori Marko Miroslav. Planova za daljnje školovanje ima i smatra kako su fakulteti u Hrvatskoj kvalitetni iako postoje određeni problemi između odabira fakulteta i stvarnih potreba tržišta. Ne vidi razloge zašto bi današnji maturanti po svoje znanje išli izvan domovine. „Put do uspjeha je trnovit u Hrvatskoj kao i u Europi, osobno mladima savjetujem da pokušaju pronaći posao koji vole ovdje, a ako u tome ne uspiju neka pokušaju negdje vani. Ja sam imao sreće što sam rano pronašao ono što volim raditi, nadam se da će mi grad, županija kao i ostale institucije pomoći kako bih svoju sreću nastavio graditi ovdje“, poručio je na kraju nadareni mladi Dugoselac o čijim ćemo uspjesima zasigurno opet pisati.

                                                                                                                                                                                                                                    Ana-Marija Šprihal

 

 

bača0 bača4 bačanagrada2 bača1

 

bača3

Dugoselska teka

IMG 0703

Tiskana izdanja

dugoselska kronika

Vremenska prognoza

ŠPORTSKI PORTAL
GRADA DUGOG SELA,
OPĆINA BRCKOVLJANI I RUGVICA

Trenutni broj posjetitelja

Imamo 165 gostiju i nema članova online

Najave događanja

Svibanj 2017
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Tečajevi POU Dugo Selo

Fotografija dana

Vremeplov

dkcp

Obrazovanje

Događanja

Go to top