________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

kanteDugo Selo je jedan od malobrojnih gradova koji nastoji riješiti problem prikupljanja metalnog otpada, inače obvezujući prema Zakonu o gospodarenju otpadom, tako su ovih dana na šest lokacija na užem području grada postavljene kante za metal, o čemu nas je informirao direktor Dugoselskog poduzetničkog centra Tadija Penić. Spremnici se nalaze na postojećim zelenim otocima – i to u Osječkoj – Nazorevoj, Starčevićevoj kod Plodina, Sajmišnoj, Starčevićevoj – Kozinskoj, u Ulici hrvatskog preporoda te u Kažotićevoj ulici.

U iste spremnike dozvoljeno je odlagati prazne konzerve alkoholnih i bezalkoholnih pića, prazne konzerve prehrambenih proizvoda, metalne cijevi, alat, čelične trake, metalne zatvarače, itd., dok je zabranjeno - doze raznih vrsta sprejeva kao što su lak za kosu, boje u spreju i slično, te iskorištene baterije.

Ovim putem se apeliraju građani da metalni, kao i bilo koji drugi reciklažni otpad ne odlažu izvan spremnika već za to namijenjena mjesta, s obzirom da je na zelenim otocima primijećen otpad koji se svrstava u kategoriju glomaznog otpada.

„Na žalost evidentiramo kako se i kod ostalih reciklažnih spremnika ostavlja otpad izvan za to predviđena mjesta što nije u skladu s odlukom o komunalnom redu. Sav otpad koji nije moguće odložiti u spremnike građani mogu odvesti na reciklažno dvorište u Andrilovec, uz predočenje potvrde komunalnih redara, ili osobne iskaznice i dokaza o urednom plaćanju računa za odvoz komunalnog otpada“, pojašnjava direktor Penić. Na reciklažnom dvorištu razvrstava se 20-tak kategorija otpada, dok zeleni otoci obuhvaćaju kontejnere za četiri kategorije otpada (za otpadno ambalažno staklo, za otpadnu plastičnu ambalažu koja nije u sustavu povratne ambalaže od pića i napitaka, za otpadni tekstil i obuću te od sada i za metal). „Grad je trenutno u postupku uređenja reciklažnog dvorišta sukladno zakonskim odredbama, a projekt je u fazi projektiranja. Financiranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta u potpunosti će pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost, dok će nabavu opreme (kao što su spremnici, rolokontejneri, nadstrešnice, itd.) Fond sufinancirati sa 80 posto.

Direktor Penić na kraju dodaje, te ujedno najavljuje kako bi do kraja godine na području grada bilo provedeno skupljanje PET amablaže „od vrata do vrata“, odnosno svako domaćinstvo, uz vreće papir, dobit će i vreće za PET ambalažu. Za stanare zgrada osigurat će se zasebni kontejneri, procjenjuje oko 60-tak za cijelo područje grada.