sdp press1Dugoselski SDP održao je jutros konferenciju za novinare na kojoj je izraženo nezadovoljstvo II. rebalansom proračuna za tekuću te donošenjem proračuna za 2016.godinu.

„Tehnologija oko proračuna unazad nekoliko godina je ista, otkada je na vlasti koalicija HDZ-a i HSS-a. Oni proračun napušu, prikažu ga kao razvojni, a tijekom dva rebalansa on se smanjuje i oko 20 posto je manji“, rekao je predsjednik Aleš Vokurka. SDP navodi kako je od 2010. godine pa do danas, osnovni problem proračuna Grada Dugog Sela loše, nerealno, nestručno, voluntarističko planiranje prihoda. Tako je za 2016. godinu planirano gotovo 70 milijuna kuna prihoda, a sve procjene pokazuju kako će biti realizirano 45 milijuna kuna. Iz godine u godinu se planira prihodovati znatno više sredstava od realnih mogućnosti. Rebalansom se krajem godine smanje prihodi, konstatira se da se programi komunalne izgradnje za gospodarski razvoj nisu realizirali jer nije bilo novaca, smanje se sredstva za važne društvene potrebe kulturu, sport, socijalu. Jedino što se ne smanjuje su troškovi za zaposlene koji iz godine u godinu zauzimaju sve veći dio ukupnog proračuna, a u 2016.godini povećani su za 17 posto, konsternirani su SDP-ovci. Dugo Selo zaostaje u odnosu na druge gradove i općine iz okruženja, istakao je Vokurka. Što se izglasavanja proračuna tiče, kazao je kako oporba uopće ne funkcionira odnosno da je uopće ni nema. Protiv je glasala samo jedna SDP-ova vijećnica dok se od ponašanja drugog člana svoje stranke, koji je glasao za, ograđuju. Što se pak tiče projekata i programa usmjerenih na Ministarstva te EU fondove, smatraju kako stručne službe grada ne obavljaju svoj posao s obzirom da su za 2015. godinu, od predviđenih 10 mil. kuna, dobivena 3 milijuna kuna. Kako je naveo potpredsjednik stranke Boris Mahač, rebalansom su investicije smanjene za 37 posto, a masa za plaće svega 2,4 posto. Osim toga, kažu iz dugoselskog SDP-a, u donošenje ovako važnog dokumenta potrebno je uključiti što veći broj ljudi. Prijedlog proračuna nije prezentiran predsjednicima Vijeća Mjesnih odbora iako je to bio zaključak sastanka iz rujna o.g., na kojem su gradski čelnici obećali da će uključiti VMO-e u dogovore oko njegove izrade, napomenuo je Željko Pintar, inače predsjednik MO Istok. Izostanak rasprave na sjednici Gradskog vijeća opisuju kao netransparentnost i nezainteresiranost vijećnika za temeljni dokument grada što im je „neprihvatljivo i opasno, jer dovodi do stagnacije u razvoju Grada, a proračun se kreira i donosi u uskom krugu politički odabranih osoba.“

Na kraju, predsjednik Vokurka čestitao je svim građanima božićne i novogodišnje blagdane te pozvao na zajedničko druženja na Badnjak, 24.prosinca u 10 sati kada će u centru grada tradicionalno dijeliti jabuke božićnice.

amš