Facebook

YouTube

Home

Članci

Uspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

odrez bačaMarko Miroslav Bača, maturant Srednje škole Dugo Selo, postigao je još jedan uspjeh – izumio je sustav za kontrolu putnika u prijevozu koji će koristiti ponajviše djeci, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Bača je lani dobio nagradu Zagrebačke županije zbog iznimnog dostignuća u 2016. godini. 

Opširnije:Uspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

Književnik i Vrtlar: Panoptikum maskiranja u zemlji Hrvata

rogininiMili Bože, računaj na nas. Kada si se ono malo rasrdio na Evu i Adama i dao im pedalu u rajskom naselju pa su morali otići istočno od raja, buržuji se naseliše pa uvedu komunalnu naknadu, poreze i prireze, takse i ovrhe. Za nas ostale u raju više nije bilo mjesto, za nas koji smo rođeni s blatom među prstima (tako nam je rekao faraon dok smo crnčili gradeći piramide).

Opširnije:Književnik i Vrtlar: Panoptikum maskiranja u zemlji Hrvata

Uz Valentinovo: Valek - dan kad se vrapci žejne

crvenaDanas se obilježava blagdan sv. Valentina, nebeskog zaštitnika zaljubljenih. Neki kažu kako je slavljenje Valentinova novijeg datuma, no ono se obilježavalo u našim krajevima i puno prije kupovanja crvenih ruža i drugih što sitnijih što krupnijih poklona kao zaloga ljubavi. Dan zaljubljenih slavi se i u životinjskom svijetu i to ptičjem, još konkretnije vrapčjem.

Opširnije:Uz Valentinovo: Valek - dan kad se vrapci žejne

Kratka povijest kinematografa u Dugom Selu: Prva predstava kinematografa „Preporod“ davne 1952. godine

 

kino24Nakon podužeg vremenskog razdoblja, u dvorani „Preporod“ sutra, 11. veljače, održat će se dvije filmske projekcije, u sklopu projekta Savjeta mladih Grada Dugog Sela „Valentinovo je u gradu“. Prvi koraci za revitalizaciju dugoselskog kina su napravljeni – kinoprojektor i platno dio su inventara koji je nabavio KUD „Preporod“ u sklopu V. faze obnove dvorane. „Preporod“ je i nositelj projekta osmišljenog kao filmska večer.

Opširnije:Kratka povijest kinematografa u Dugom Selu: Prva predstava kinematografa „Preporod“ davne 1952....

Književnik i Vrtlar: Svijet se prebrzo mijenja, a ja presporo pišem

roginSvijet se prebrzo mijenja, a ja presporo pišem. Dok meni zatreperi literarna žica dotle mine godinica dana. Proslavile se sve obljetnice, zaledio se Dunav, a sjednica Vlade i Sabora dosadne ko kineska uniforma. Puno se priča o INI, a nitko se ne sjeti pozvati duha Bana Pepeka Jelačića, možda bi on znao kako s Mađarima.

Opširnije:Književnik i Vrtlar: Svijet se prebrzo mijenja, a ja presporo pišem

Kak se je negda obirala kukuriza na Posavine

kuruza13Zanimljivo je u nedjelju, 9. listopada, bilo u Posavini, točnije u Jalševcu Nartskom gdje se KUD „Tančec“ na kratko prisjetio kako su nekada naši stari, a i neki naši članovi brali kukuruz.  Skupilo se u to nedjeljno popodne  i mlado i staro kako bi prikazalo “kak se je negda obirala kukuriza na Posavine”, ali i kako se je taj kukuruz prevozio, kako se skladištio,  a sve to uz nezaobilaznu pjesmu.

Opširnije:Kak se je negda obirala kukuriza na Posavine

Vremenska prognoza

Go to top