U Kusanovcu na OPG-u Romine Zadravec otvorena je novoizgrađena kušaonica sira. Uz vlasnicu Rominu Zadravec, kušaonicu su svečano otvorili župan Stjepan Kožić i državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Za izgradnju ove kušaonice OPG Zadravec povukao je iz mjere 6.2 Ruralnog fonda 50.000 eura, a kasnije su se javili i na javni poziv Zagrebačke županije za opremanje iste.

Proizvodnja od polja do stola
-Kako su naši djedovi i bake proizvodili mlijeko i prodavali sir na zagrebačkom Dolcu, tako smo mi 2008. pokrenuli novu farmu s 24 krave te godinu kasnije izgradili mini siranu. Zagrebačka županija nas cijelo to vrijeme prati u svim našim projektima, javljamo se svake godine na nešto iz njihovih mjera što nama koristiti i tako napredujemo malo po malo- rekla je nositeljica OPG-a Romina Zadravec otkrivši kako proizvode dvadesetak vrsti sireva.
-Najviše proizvodimo svježe sireve i vrhnje. To je tradicionalan proizvod našega kraja. Uz to, tu je i proizvodnja jogurta, maslaca, kuhanih sireva, dimljenih sireva, skute, škripavca, fete i polutvrdog sira- kazala je Romina, koja vjeruje kako će se u kušaonici uskoro odvijati razni seminari, ali i dolaziti gosti kako bi isprobali te proizvode.

Zagrebačka županija hrvatski predvodnik po broju OPG-ova
Zagrebačka županija je bespovratnim sredstvima sufinancirala ovu investiciju putem Mjere 4. Ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području.
-Ovdje se odigrala jedna krasna priča koja traje više od stoljeća uz obiteljsku farmu i mislim da je u posljednje vrijeme ista jako uznapredovala te da je upornost koja se u ovoj obitelji i ranije pojavljivala jasno ovdje pokazana i prisutna te da će s ovom kušaonicom moći boriti bolje na tržištu- poručio je župan Stjepan Kožić te dodao da su kao županija niz godina pomagali obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kojih je trenutno na području županije više od 14 500.
-Prvi smo u Hrvatskoj po broju OPG-a te drugi po nositeljima istih mlađima od 40 godina. Kroz pet prošlih godina smo osigurali 34,3 milijuna kuna bespovratnih potpora za ovakva gospodarstva– naglasio je župan, dok je državni tajnik Tugomir Majdak kazao kako je ova kušaonica primjer kako mlada poljoprivredna gospodarstva ulažu u svoju proizvodnju i napreduju.
-Ovo je jedan od primjera kako Hrvatska kao članica EU baštini sva ona sredstva koja su nam na raspolaganju– pojasnio je Majdak otkrivši kako je za naredno razdoblje za poljoprivredu iznosi preko 5 milijardi eura.

Jedna obitelj ostala je ovdje
Načelnik Općine Brckovljani, Tihomir Đuras nije krio zadovoljstvo otvaranjem kušaonice.
-Ovo ovdje su dvije velike obitelji, koje su sve svoje snage upregnuli kako bi postigli ovako dobre rezultate. Već je ovaj objekt temelj da ćemo još jednu obitelj zadržati ovdje te da će ona živjeti od proizvodnje i prodaje sira na svome kućnom pragu- istaknuo je načelnik Đuras.
Kako je otkrila vlasnica, planova je napretek, pa se tako uskoro planira izgraditi smještajni kapaciteti kroz dva apartmana, kao i dječje igralište. (IĐ)

  • DSC_7682DSC_7682
  • DSC_7688DSC_7688
  • DSC_7700DSC_7700
  • DSC_7708DSC_7708
  • DSC_7711DSC_7711
  • DSC_7714DSC_7714
  • DSC_7729DSC_7729