________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ivan Makovica je rođen 10. svibnja 1924. u Sesvetskom Kraljevcu. Osnovnu je školu završio u Dugom Selu te izučio stolarski zanat. Sudionik je antifašističke borbe i rat završava kao komesar čete.

Nastavlja raditi u vojsci, završava potrebne škole i obnaša dužnost komesara Baze flote u Zadru u činu kapetana I. klase. Vraća se u Dugo Selo i zapošljava kao voditelj u komunalnoj stolarskoj radionici. Sudionik je osnivanja dugoselskog Građevinskog poduzeća „Radnik“. Uz rad završava Ekonomski fakultet u Zagrebu. Izborom za direktora Ugostiteljskog poduzeća Dugo Selo pokreće se udruživanje dugoselskih poduzeća, trgovačkog i ugostiteljskog, u jedinstveno TUP „Budućnost“ te postaje komercijalni direktor. Tu ostaje do 1976., kada postaje direktor Poduzeća za preradu žitarica „Elektromlin“ iz Dugog Sela. Uspješan je rukovoditelj i organizator razvoja poslovanja sve do umirovljenja 1981. Umro je u Dugom Selu 7. prosinca 2011. godine.