________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Kako pčele žive i rade, što sve proizvode i zašto nas znaju piknuti – sve su to pitanja, ali i puno više od toga, na koja su danas klinci Dječjeg vrtića Dugo Selo dobili odgovore.

Predsjednik dugoselske udruge pčelara „Maslačak“ Milan Jergović održao je više nego interesantno predavanje pod nazivom „Život s pčelama“ za djecu grupa Balončići i Mišići, koje su podjednako sa zanimanjem pratile njihove odgojiteljice Zlatica Brus, Antonija Jagatić i Mirna Mađar, kao i pedagoginja Nikolina Bošnjak. Osim što su naši najmlađi upoznati s osnovama kako pčelice izgledaju, koliko dugo žive i koje su razlike između matice, truta i radilica, doznali su kako pčela hoda na šest nogu, pa čak čuli snimku kako se matica glasa kada okuplja roj pčela. Predsjednik Jergović potrudio se donijeti brojne rekvizite s kojima se služe pčelari – od dimilice, odijela, šešira, a uz pravu košnicu, bez stanara ovaj puta, pokazao im je i sve proizvode koje čovjek koristi od pčele. Osim meda, bilo je teglica peluda, propolisa, voštanih svijeća, ali i pčelinjeg otrova. S posebnom pažnjom poslušali su savjete u situaciji uboda pčela, a i mi ih eto rado prenosimo – ne mahati rukama jer pčele osjećaju promjene u strujanju zraka koje ih potaknu na obranu; nakon što vas upikne potrebno je odmah izvaditi žalac je ukoliko ostane žalac i dalje ispušta otrov pod kožu; crvenilo na mjestu uboda je normalna pojava, no oticanje limfnih čvorova, jezika ukazuje na alergijsku reakciju zbog koje je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć. Za pčelare život s pčelama je njihov život, no ovim predavanjem djeca su doznala kako suživot s pčelama može biti prekrasan i bez straha. Na kraju ovog lijepog druženja svako dijete je od Udruge Maslačak dobilo teglicu meda od maslačka, a s predsjednikom Jergovićem dogovorena je sljedećeg mjeseca posjeta mališana u prostore udruge gdje će moći vidjeti vrcanje meda, kao i mnoge druge aktivnosti vezane uz med.

Na kraju doznajemo kako će Udruga slične aktivnosti edukativnih predavanja organizirati i za najstarije građane, umirovljenike u brojnim domovima na području Dugog Sela. I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 6_6_
  • 77
  • 88
  • 99