________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Glazbena škola Dugo Selo djeluje već dvanaest godina i od samih je početaka na dobrom glasu. Jubilarnu 10. godišnjicu 2019. godine obilježio je svjetski uspjeh na manifestaciji EXPO u Pekingu, gdje su učenici nastupili kao prvi predstavnici Republike Hrvatske u povijesti. Lani, zbog pandemije koronavirusa, nije bilo putovanja, a izostao je i bogat program za Dan škole. Stoga ovogodišnju obljetnicu, u skladu s epidemiološkim uvjetima,  žele obilježiti dostojanstveno. Ujedno, ovo je prigoda za podsjetnik na dostignuća škole zbog koje je Dugo Selo upisano u glazbene programe diljem svijeta. O počecima, uspjesima te budućim projektima više nam je otkrio ravnatelj prof.dr. Dario Cebić.

Poznati glazbeni pedagog, jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih skladatelja svjetskog glasa, na čelu Glazbene škole Dugo Selo je od samog početka. Škola ima osnovnoškolski i srednjoškolski program obrazovanja, a radi 22 nastavnika u osnovnoj školi te 15-ak nastavnika u srednjoj školi. Lani je energetski obnovljena što je, u odnosu na prijašnje uvjete, značajno poboljšalo kvalitetu rada i boravka učenicima i profesorima. Pod vodstvom maestra Cebića učenici redovito osvajaju visoka odličja na domaćim i inozemnim natjecanjima.

Ideju za osnivanje škole, ovaj samozatajni mladi umjetnik dobio je radeći kao profesor u OŠ Josipa Zorića, jednoj od najvećih škola u Hrvatskoj. „Na ovom području mnogo je glazbeno nadarene djece. Meni je bilo bitno da se ostvari taj potencijal. Na neki način sam sve one jako talentirane kasnije povukao u glazbenu, mnogi od njih su sada već u srednjoj školi ili na akademiji.“

Danas Glazbena škola ima 300 učenika, osnovnu polazi 250 njih dok je srednjoškolaca 50. Povećan je broj smjerova, zastupljeni su gotovo svi instrumenti. „Većina stanovnika u našem gradu ne zna da se ovdje može završiti osnovna škola koja traje 6 godina i srednja koja traje 4 godine. Oko 50 posto učenika škole dolazi iz Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana. Također, velik broj učenika dolazi iz okolnih područja, iz Zagreba i Hrvatskog zagorja. Posebno se ističu Sesvete, Vugrovec, Ivanić-Grad, Vrbovec, Zlatar... Naši učenici-putnici iz udaljenijih dijelova dolaze zbog kvalitete naše škole“, kaže Cebić.

Učenici nastavljaju dalje, stječu visoko glazbeno obrazovanje, upisuju akademije, konzervatorije u Klagenfurtu, Beču, Grazu, Zagrebu, Osijeku… Ima ih puno koji žele nastaviti školovanje u Njemačkoj i Engleskoj, nova generacija se priprema, otprilike 10-ak učenika upisuje akademiju godišnje.

„Sretan sam što velik broj učenika upisuje glazbenu akademiju. Primjerice, za smjer tambura prvi i drugi na prijemnom ispitu bili su upravo učenici naše škole David Šturman i Ivan Bazarota, zatim Jan Orešić je na muzikologiji, Filip Laštro na kompoziciji, a kao najmlađa polaznica flautu je upisala Sara Lončar“, ističe neke od brojnih uspjeha.

Naglašava kako to sve to ne bi bilo moguće bez odličnog profesorskog kadra, oni su ti koji izvlače najbolje. Uvijek su tu, daju znanje i povjerenje. „Kod nas se ulaže veliki trud i znanje u obrazovanje djece. Profesori su veliki entuzijasti, uspio sam privući brojne eminentne glazbenike. Naš profesorski kadar je kvalitetan i zbog njega te uz njega naši su rezultati tako uspješni i takvi će biti i dalje.“

Od jeseni glazbeni vrtić

Priliku da otkriju svoj talent od jeseni će imati i najmlađi jer kreće glazbeni vrtić, najavljuje. „To je jako važan projekt, mogu ga upisati sva djeca koja pohađaju vrtiće. Optimalno bi bilo da se od 4 godine pa nadalje upisuje. Program obuhvaća solfeggio, pjevanje i sve instrumente pa koji im se svidi mogu nastaviti svirati.“

Odlični uvjeti u energetski obnovljenoj zgradi, CARNET financira digitalizaciju škole

Na uvjete rada uvelike je utjecala energetska obnova škole, završena prošlog ljeta. Zgrada je reprezentativna, a nastavlja se i s drugim projektima za sadržajnije odvijanje nastave poput digitalizacije škole koju financira CARNET odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

„Imamo veliku koncertnu dvoranu u potpunosti uređenu, uključujući i podno grijanje. U fazi izrade je i muzej instrumenata, bit će dovršen kroz dva do tri mjeseca. Uz glavnu dvoranu, tu su još četiri manje dvorane te desetak učionica. U tijeku je i završna faza digitalizacije škole, financira je CARNET, sredstva iznose otprilike 150.000 kuna. Profesori su dobili laptope, škola ima Internet i interaktivne ploče“, opisuje.

Kako dodaje, škola želi napraviti novi iskorak jer ova pandemija će proći. Upravo je završio 11. Međunarodni festival klasične glazbe, održan je online. Već su dogovoreni brojni drugi projekti: državna i međunarodna natjecanja; županijsko natjecanje iz violine, polifonije, solfeggia; u suorganizaciji GŠ-a Bistrički zvukolik u svibnju; u lipnju međunarodno natjecanje mladih flautista "Flauta Aurea“… Dugo Selo bit će središte glazbenih događanja jer dolaze recentni profesori glazbe, neki od najcjenjenijih solista iz države i inozemstva.

Novi projekti: Poznata natjecanja, gostovanja, gradnja amfiteatra za koncerte na otvorenom

Najavljuje nove projekte i događanja. „Zbog „novonormalnog“ djeci je trenutno teško, zato smo htjeli pogurati te „žive“ projekte. Evo, za „Bistrički zvukolik“ koji će ići u živo, zainteresiranost je velika iz cijele Hrvatske. Mladim glazbenicima nedostaju nastupi, prvi put da djeca mogu nešto odsvirati pred publikom.“

Svi željno očekuju kraj pandemije i mogućnost putovanja, predstavljanja, druženja s kolegama. Do sada su učenici bili na preko 200 natjecanja. „Radi se o nekih 400 učenika što je stvarno respektabilan broj. Ako usporedimo druge škole iz Zagreba i okolice koje u 10 godina nisu imali ni jedan koncert izvan Zagreba, za to vrijeme mi smo prošli cijelu Europu, pa Kinu i Peking… Čim se situacija malo sredi u planu su putovanja u Prag, Moskvu, Barcelonu i Katar. Škola je izdala 5 CD-a, 4 tamburaške i 1 klasične glazbe. „Upravo snimamo glazbu suvremenih svjetskih skladatelja, sudjeluju eminentni glazbenici s akademije i naše glazbene škole… Priprema se i novi CD tamburaške glazbe, tu bih spomenuo naše dugoselske pjesnike i autore s kojima uvijek surađujemo i čije će se pjesme čuti i na ovom, a to su Đurđa Habel, Ana-Marija Šprihal, Zvonimir Nemet, Tihana Kušeković, Marko Majić.

S dolaskom ljepšeg vremena bit će prilike i za koncerte na otvorenom. Za to se gradi terasa i amfiteatar, 90 posto bit će gotovo već tijekom svibnja, na jesen se postavljaju tribine. Također, planiran je i moderan studio.

„Bitno je da ljudi znaju kako je naša škola otvorena svima, za sve vrste umjetnosti, ne samo što se glazbe tiče. Potpuno smo otvoreni za suradnju. Ovdje se mogu održavati kazališne predstave, književne večeri, likovni susreti i izložbe – svi su dobrodošli kod nas kako bismo zajedno poticali znanje, širili umjetnost i kulturu“, kazao je na kraju maestro Dario Cebić. 

Ana-Marija Šprihal

Što su sve osvojili učenici Glazbene škole pogledajte u POPIS NAGRADA UČENIKA I PROFESORA GLAZBENE ŠKOLE DUGO SELO

 

 

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5
  • f6f6
  • f7f7
  • f8af8a
  • f9f9