Promocija novog izdanja Gradske knjižnice Dugo Selo u sklopu Biblioteke „Terra Sancti Martini“ sinoć je u dvorani Glazbene škole Dugo Selo pobudila veliki interes i zanimanje brojnih Dugoselaca. Zdenka Knežić, umirovljena dugoselska učiteljica, velika zaljubljenica u etnografiju koja je za vrijeme radnog vijeka bila „ambasadorica“ Školske zavičajne zbirke dugoselskog kraja u OŠ Josipa Zorića, pokretačica brojnih projekata s ciljem očuvanja dugoselske baštine – autorica je vrlo vrijednog izdanja o povijesti Dugog Sela ispripovijedane kroz priče o obiteljima, knjige pod nazivom „Odškrinuta vrata – Dugo Selo i Kopčevec“.

 

Knjiga je sveukupnost dugogodišnjeg terenskog rada, neposrednog kontaktiranja s obiteljima, prikupljanja građe, dokumentacije i fotografija te kompiliranje zapisa i sjećanja drugih sudionika – a sve kako bi povijest jedne zajednice, jednog društva, i kako navodi sama autorica – „dugoselskog mikrokozmosa“ – ostala zabilježena za sve nas, kao i za sve buduće generacije.

„Obitelj je nukleus svakog naroda, svakog društva, a namjera ove knjige je barem dijelom istražiti taj dugoselski i kopčevečki nukleus. Obrađena je ukupno 81 obitelj, a ako pribrojimo i obitelji čiji su članovi spomenuti – ukupno 96 obitelji. Radi se o domicilnim obiteljima, doseljenim između dva svjetska rata, neposredno nakon II. svjetskog rata, '60.-ih godina XX. stoljeća, tijekom i nakon Domovinskog rata, pa sve do današnjih dana, a povijest obitelji prikazana je shematski po ulicama gdje su živjele u Dugom Selu i Kopčevcu do kraja '50.-ih godina XX. stoljeća. Ovom knjigom zagrebla sam po površini našeg dugoselskog kraja i povijesti – tek sam odškrinula vrata, no možda će me nakon ove knjige netko slijediti i ista vrata još više otvoriti“, poručila je prilikom promocije autorica Zdenka Knežić. Zahvalila se tom prilikom svojim suradnicima Boženi Carić, Stjepanu Petricu Čukiju te Ivanu Šuteju, no isto tako svima koji su financijski pripomogli da autoričin projekt dugogodišnjeg istraživanja i dokumentiranja ugleda svjetlo dana – Gradskom vijeću Grada Dugog Sela, Turističkoj zajednici Grada Dugog Sela te Zagrebačkoj županiji uz posebne zahvale gradonačelniku te svim pojedincima koji su zapisima o svojim obiteljima pripomogli stvaranju ove knjige.

Svoj urednički osvrt prilikom promocije dao je i Predrag Topić, ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo. „Povijest se može pisati na više načina, a Zdenka Knežić građu za knjigu prikupljala je takoreći od vrata do vrata obrađujući sve zapise i dokumente. Ova knjiga simboličnog naziva „odškrinuta vrata“ zapravo je tek primljena kvaka jer toliko građe i još neistraženih dijelova u povijesti Dugog Sela ima da bi se mogla napraviti još brojna izdanja. Ova knjiga je veliki doprinos i poticaj za daljnja historiografska izdanja. Gradska knjižnica Dugo Selo pokrenula je nakon Domovinskog rata istraživanja o povijesti Dugog Sela temeljem kojih su nastala izdanja u sklopu Biblioteke „Terra Sancti Martini“. Moram spomenuti i izdanje Dragice Pjevac i Ivana Šuteja „Preci i potomci Šaškovec“ – knjige koja je svojevrsni pandan knjizi Zdenke Knežić, i sva ta izdanja zapravo su poticaj za daljnje publikacije, jer istraživački posao nikada zapravo nije dovršen“, istaknuo je između ostalog Topić.

U sklopu promocije sinoć je publici prikazan i video zapis autorice Knežić u kojem u dokumentarnoj formi vodi dijalog s Đurđom Petrašinović rođ. Đivan, Marijom Kokot rođ. Ferenčak i Božicom Carić rođ. Jurec, doznajući sve o povijesti njihovih obitelji, načinu življenja, uz brojne zanimljivosti i štiklece iz njihovih života, moramo se zapitati na kraju da li video možda najavljuje autoričine neke nove projekte u novom, digitalnom mediju? Iskreno nadamo se da – da!

Atmosferu promocije upotpunio je sinoć i nastup članica Zbora učiteljica dugoselskih osnovnih škola, kao i nastup Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo učinivši cijeli događaj još svečanijim.

Svi zainteresirani knjigu Zdenke Knežić mogu kupiti po popularnoj cijeni u Gradskoj knjižnici Dugo Selo.

I.G.O.

 

 • 11
 • 1010
 • 1111
 • 1212
 • 1313
 • 1414
 • 1515
 • 22
 • 33
 • 44
 • 55
 • 66
 • 77
 • 88
 • 99