________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

OŠ “Stjepan Radić” Božjakovina nastavlja projekt Međudržavne suradnje osnovnih škola čiji je cilj pružanje potpore zajednicama Hrvata izvan domovine. Partneri na ovom projektu su OŠ ''Kiseljak'' iz Kiseljaka, BiH i ''Mihovil Naković'' iz mađarskog Koljnofa, u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

U sklopu suradnje su posjeti pa je tako brckovljanska škola od 8. do 12. svibnja ugostila 26 učenika i 9 učitelja partnerskih škola pripremivši za njih bogat program.

Učenici su se u odličnoj atmosferi družili na redovnoj nastavi i zajedno osmišljavali različite kreativne radionice. Također, pod voditeljstvom ravnatelja Ivana Jukića, ravnateljica koljnofske škole Ágnes Sárközi, kiseljačke Marijane Kobačić te ravnatelja OŠ “Bila” Vinka Bošnjaka, posjetili su Zagreb i Dugo Selo. Osim razgleda gradova, bili su i na Danu otvorenih vrata SŠ Dugo Selo gdje ih je ugostila ravnateljica Darinka Svetec.

Podršku projektu dali su načelnik Općine Brckovljani Tihomir Đuras i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Vinojčić. Lani je održan skup u Radićevoj školi na temu “Međunarodna prosvjetna suradnja”, a kako je podsjetio ravnatelj Jukić, ova međudržavna suradnja i prijateljstvo traje od 2017. godine.

“Naša škola je još 2017. godine započela suradnju sa školama u zajednicama gdje žive Hrvati izvan domovine. Započeli smo suradnju s OŠ “Bila”, a onda smo se 2018. uključili u živući projekt sa školama iz Koljnofa i Kiseljaka. Svake se godine izmjenjujemo u domaćinstvu, ovaj puta stiglo je 26 učenika. Organizirali smo svakodnevna događanja, razne radionice, posjete, razglede… Učenici se druže i koriste hrvatski jezik kako bi ga usavršili”, rekao je Jukić.

Ciljevi projekta usmjereni su na jačanje prijateljskih odnosa među državama, gradovima te učenicima i učiteljima, promociju kulturnih vrijednosti i tradicije te na edukativne i kreativne radionice, ali i osvještavanje i rješavanje problema koje hrvatska nacionalna manjina ima u Središnjoj Bosni i Mađarskoj, posebno u organizaciji nastave i nabavi nastavnih sredstava i pomagala.

Dugoročno su očekivani rezultati produljenje kontakata i druženja međusobnim posjetima neovisno o projektu, međunarodni i međukulturni dijalog, osvješćivanje vrijednosti kulturnih različitosti, uključivanje u različite kulturne projekte poput suradnje u časopisima, radijskim emisijama i na televizijskim programima u svrhu širenja i učvršćivanja veze Republike Hrvatske s hrvatskom nacionalnom manjinom u Federaciji Bosni i Hercegovini te Mađarskoj.

Ostvaren je prisan kontakt škola, razmjenjuju se informacije o događanjima. Potpisivanjem Povelje prijateljstva suradnja se planira proširiti i na suradnju među općinama na kulturnom, sportskom i gospodarskom polju.amš

  • oš_stjepan_radić_suradnja_1oš_stjepan_radić_suradnja_1
  • oš_stjepan_radić_suradnja_2oš_stjepan_radić_suradnja_2
  • oš_stjepan_radić_suradnja_3oš_stjepan_radić_suradnja_3
  • oš_stjepan_radić_suradnja_4oš_stjepan_radić_suradnja_4
  • oš_stjepan_radić_suradnja_5oš_stjepan_radić_suradnja_5
  • oš_stjepan_radić_suradnja_6oš_stjepan_radić_suradnja_6
  • oš_stjepan_radić_suradnja_7oš_stjepan_radić_suradnja_7