________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Na današnji dan 12. rujna 1942. godine u zagrebačkom dnevniku „Nova Hrvatska“ osvanuo je oglas Ustaške nadzorne službe o strijeljanju 20 talaca. Taoci su strijeljani u odmazdu za ubojstvo iz zasjede dvojice njemačkih vojnika na području između Posavskih Brega i Ježeva.

Sam oglas nosi datum 10. rujna, a strijeljanje je izvršeno vjerojatno koji dan ranije. Ovu su vijest prenijele slovenske, američke, francuske i druge novine. U literaturi se često navodi pogrešan datum strijeljanja (početkom kolovoza). Što se tiče samog mjesta događaja, obično se navodila šuma Puhovec. A u tome je najprecizniji učitelj iz Narta Antun Majcen koji u Školskoj spomenici piše: „U Dugom Selu strijeljano je kod Puhovca (ciglana) 20 bijednika da su tobože partizani.“ Koliko je poznato, ovo je prvi put da se iznosi taj „oglas“ s popisom strijeljanih.