________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Antun III. Erdödy rođen je u Zagrebu 18. siječnja 1797. kao sin grofa Šandora Erdödyja i grofice Amalije Palffy. Nakon smrti svoga oca 1823. nasljeđuje posjed Štakorovec i na njemu zasniva obitelj.

Marljivo se bavio gospodarstvom. Jedan je od osnivača Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva 1841. godine. Bio je član dugoselske podružnice Gospodarskog društva koje je zdušno novčano pomagao. Bio je poznat po kvalitetnim vinima koje je izložio na prvoj zagrebačkoj gospodarskoj izložbi 1864. godine. U svom živom političkom djelovanju 1840-tih bio je „mađaron“. Od osnivanja Hrvatsko-vugerske stranke 1841. bio je njezinim članom. Jedan je od pokretača mađaronskog kluba Kasino u Zagrebu. U vrijeme bujanja Hrvatskog preporoda jednom je prilikom osobno pregovarao s Ljudevitom Gajem o modalitetima određivanja službenog jezika. Nakon ukidanja Bachovog apsolutizma 1861. godine bio je član Hrvatskog sabora kao virilist. Imao je jednog sina i dvije kćeri. Skončao je život ubivši se sačmaricom u trenutku rastrojstva 12. studenog 1864. godine.