Najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli tjedan iznio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac: "U Hrvatskoj i nadalje vrlo brzo raste broj novooboljelih izazvanih delta sojem koronavirusa pa tako i u našoj sredini. O složenosti situacije najbolje govore brojke: u posljednjih šest tjedana na području našega grada bilježimo vrlo visok prosječni dnevni broj novooboljelih koji se kreće između 8-10 osoba, da bi u posljednjem tjednu taj broj porastao na 11,57. Međutim, prema jučerašnjem izvještaju samo u jednome danu imamo 35 novooboljelih!"

Evo usporednih podataka županijskog Zavoda za javno zdravstvo za nedjelju 24. listopada 2021.:

Na području županije ukupno je oboljelo 259 osoba:

gradovi: 24 Samobor, 15 Sveta Nedelja, 4 Zaprešić, 14 Jastrebarsko, 62 Velika Gorica, 12 Ivanić-Grad, 35 Dugo Selo, 16 Vrbovec, 14 Sveti Ivan Zelina,

općine: 4 Brdovec, 1 Bistra, 3 Klinča Sela, 3 Stupnik, 1 Pisarovina, 2 Kravarsko, 1 Pokupsko, 3 Kloštar Ivanić, 9 Križ, 10 Brckovljani, 7 Rugvica, 5 Dubrava, 3 Preseka, 3 Rakovec, 5 Gradec, 1 Farkaševac, 2 Bedenica.

Nažalost, povećan je broj osoba na respiratoru te i ima i umrlih. Tako se u posljednja tri tjedna broj osoba na bolničkom liječenju povećao sa 750 na 1.100. Zbog toga dolazi do velikog opterećenja bolničkog sustava ali i blokade značajnog dijela gospodarstva što negativno utječe na vitalno funkcioniranje svih državnih sustava. Na respiratoru je trenutno oko 130 bolesnika. Dnevni broj umrlih je prosječno oko 20 što je iznimno visok prosječan broj u odnosu na zapadne države EU!

Zabrinjava podatak da trenutno obolijevaju osobe svih uzrasta ali najviše mlađi, poglavito učenici. S teškim posljedicama najviše stradavaju starija necijepljena godišta. I nadalje je najveća pojava zaraze na nekontroliranim obiteljskim okupljanjima, svadbama i zabavama na kojima se ne poštuju zaštitne mjere. Apeliramo na naše sugrađane da se cijepe i da poštuju propisane mjere zaštite. Neka ne idu na neorganizirana okupljanja s većim brojem sudionika bez kontrole nadzora, nenošenja maski, nepoznate osobne zaštite prisutnih i slično. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, spriječiti kolaps bolničkog i gospodarskog sustava i zaštiti naših najbližih. Bitno je spriječiti bliski kontakt sa sumnjivim osobama radi prekida veza zaraze.

Uskoro nam slijede posjete našim pokojnima na grobljima širom države i blagdan Svetog Martina gdje postoji mogućnost nekontroliranih okupljanja i kontakata u neventiliranim zatvorenim prostorima. Molimo vas da držite propisani razmak, nosite maske, prozračivajte prostore boravka, provodite dezinfekciju i cijepite se.“

Cijepljenje protiv COVID-19 obavlja se u Domu zdravlja Dugo Selo i to:

Utorkom 14,00-16,00 sati i

četvrtkom 11,00-13,00 sati.

Ujedno tamo možete provesti i brzi antigenski test.

Cijepljenje i brzi antigenski test se provodi isključivo putem narudžbi na telefon 01-2785-588 i to radnim danom 8,00-12,00 sati

Testiranje na COVID-19 moguće je obaviti uz liječničku uputnicu i uz plaćanje u Dugom Selu, uz prethodno dogovoren termin u ispostavi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Dugom Selu, Ulica Đure Dubenika 2, parkiralište kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme ili na broj telefona 01/2883137.

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, mogu to napraviti na istoj lokaciji kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj 01/2883137.

Apeliramo na naše sugrađane da se cijepe zbog naglog porasta broja novozaraženih na našem području.