Prateći najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli blagdanski tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac upoznaje nas sa slijedećim podacima:

 

Protekli tjedan imali smo na tjednoj razini 117 novozaraženih, odnosno na dnevnoj 16,71, što je nagli porast u odnosu na tjedan prije kada smo imali 81 novozaražena, ili prosječno na dan 11,57 što je naglo povećanje. Samo tijekom današnjeg dana imamo 55, a jučer 33 novozaražena. To su vrlo visoke brojke za našu sredinu i traže od svih nas da se primjereno ponašamo u takvoj situaciji i da poduzmemo sve propisane mjere zaštite. Ove brojke su rezultati neprimjerenog ponašanja određenog broja naših sugrađana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Danas kreće školska nastava što će još više utjecati na broj novozaraženih na našem području.

Sutra stupaju na snagu nove mjere o kojima ćemo vas obavijestiti kada ih dobijemo od Ravnateljstva civilne zaštite.

Rješenje ovog problema je isključivo na svima nama

Uz kontrole pridržavanja mjera, najvažnija je osobna kontrola pojedinca, jer moramo biti odgovorni prema sebi, svojoj obitelji i široj zajednici. Hospitalizacije i dalje rastu, a raste i broj onih koji završavaju na respiratoru, a to su uglavnom necijepljeni. Pandemija je u novoj godini glavni zdravstveni, ekonomski te sigurnosni problem. I dalje nemamo dovoljan broj osoba koje su cijepljene.

Omikron varijanta koronavirusa silovito se širi svijetom i sije kaos gdjegod se pojavi. Sve zemlje bilježe rekordne brojeve pa tako i mi. No, u borbu protiv omikrona ne krećemo od nule. Na raspolaganju imamo više znanja i cjepiva koja nas štite od ozbiljnijih oboljenja i smrti. Za neke konkretnije analize o razini opasnosti od omikrona je premalo vremena i zato treba pričekati nove detaljnije analize. Ljudi moraju početi razmišljati o toleranciji rizika. Danas je glavno pitanje kako virus kontrolirati bez da se ometa donekle normalno funkcioniranje društva i ekonomije.

Potrebno je razumjeti ovu globalnu tragediju i s velikim poštovanjem i otvorenošću posegnuti za vrijednom riznicom svjetske znanosti, misaonih sinteza i stručnih odgovora, pretočenih u sasvim konkretne sustave i korake pomoći. Moramo svi zajedno poticati ljude da „paze jedni na druge“, da „koriste preporučena sredstva zaštite i propisane mjere“ u sprječavanju virusa i moguće zaraze. Nismo sami u ovom svijetu, već plovimo „u zajedničkoj lađi“, kako slikovito govori papa Franjo. I nastavlja da se „nitko neće sâm spasiti“.

Stoga apeliram na našoj lokalnoj zajednici na sve naše sugrađane da poštuju sve propisane mjere zaštite i da ne idu na okupljanja gdje se ne provode propisane mjere, gdje se ne nose maske, osigurava propisani razmak i okupljanja vama nepoznatih osoba i slično. Osobito apeliram na naše poslovne subjekte-trgovačke centre, obrtnike, vjerske zajednice, školske i predškolske institucije i ostale tamo gdje se okuplja veći broj građana da shodno propisanim mjerama zaštite poduzimaju sve aktivnosti. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, najbližima i zajednici u cjelini.

 

Cijepljenje protiv COVID-19 na području grada i Općina Rugvica i Brckovljani

Za naše sugrađane organizirano cijepljenje protiv COVID-19 obavlja se u Domu zdravlja Dugo Selo, Ulica Dragutina. Domjanića 12a, i to utorak: 14:00-18:00 i četvrtak: 09:00-13:00 sati. Na ovoj lokaciji možete provesti i brzi antigenski test (BAT). Za ostale informacije oko cijepljenja i brzog antigenskog testa obratite se na telefon 01-2785-588 i to radnim danom 8,00-12,00 sati. Narudžbe za cijepljenje za sada nisu potrebne.

Molimo sugrađane da zbog stvaranja povremenih gužvi na cijepnom punktu budu strpljivi i imaju razumijevanja prema zdravstvenim djelatnicama koji tamo rade u vrlo teškim i stresnim uvjetima i na izmaku su snaga. Pomognimo im svojim primjerenim ponašanjem - oni nam čuvaju zdravlje. Osobito poštivanje razmaka među prisutnim osobama, nose maske i ako su kod sebe primijetili pojedine simptome bolesti (temperatura, kašalj, umor…) da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima.

 

Testiranje na COVID-19

moguće je obaviti uz liječničku uputnicu i uz plaćanje u Dugom Selu, uz prethodno dogovoren termin na cijepnom punktu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Dugom Selu, Ulica Đure Dubenika 2, parkiralište kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj telefona 01/2883137.

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, mogu to napraviti na istoj lokaciji kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj 01/2883137.

Cijena testiranja na virus SARS-CoV-2 je 450 kn.
Cijena brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2 je 90 kn.
Prijevod nalaza na engleski jezik se naplaćuje 100,00 kn.