U Gradskoj vijećnici danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na preuređenju zgrade starog doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje.

 

 

Radi se najvažnijem projektu izvršne vlasti u ovom mandatu koji će se realizirati sredstvima Europske unije, istaknuo je na početku gradonačelnik Nenad Panian, izrazivši veliko zadovoljstvo, ali i uzbuđenje što radovi „napokon kreću nakon kojih će uslijediti druga faza opremanja i uređenja“. Dodao je također kako će sada centar grada biti obnovljena cjelina nakon energetske obnove fasade zgrade gradske uprave, ranije preuređenom zgradom Centra za socijalnu skrb i sada Kulturni centar za posjetitelje.

Radove će izvoditi tvrtka Graditelj svratišta d.o.o., izabrana nakon javnog natječaja, a radovi će započeti u roku 8 dana od današnjeg potpisivanja ugovora. Direktor tvrtke Dragan Radić napomenuo je kako će radove izvesti kvalitetno i u rokovima, odnosno za 11 mjeseci kako je ugovoreno. „Ukupna vrijednost radova iznosi 11,4 milijuna kuna, sastoji se od radova na sanaciji i protupotresnog pojačanja objekta te završnih radova“, dodao je tehnički direktor tvrtke izvođača Željko Hrženjak.  

Gradski pročelnik za gospodarstvo i financije Dean Dragičević naveo je kako se radi o najvećem infrastrukturnom projektu Grada koji se financira sredstvima Europske unije. Podsjetio je na kronologiju realizacije projekta još od 2017. godine kada je revidiran stari projekt KIC-a te je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i Zagrebačke aglomeracije. Prošle godine Gradu je od strane Ministarstva regionalnog razvoja dodijeljeno 85 posto prihvatljivih troškova od 14,4 milijuna kuna.

„krajem ljeta pokrenuli smo postupak nabave te smo izabrali najpovoljnijeg izvođača radova s ponudom od 11,4 milijuna kuna. Europska unija financira 85 posto sredstava, dok preostalih 2 milijuna kuna preostaje gradskom proračunu. Od tih 2 milijuna već smo na natječaju Zagrebačke županije dobili 200.000 kuna te smo uputili zahtjev i Ministarstvu regionalnog razvoja za 60 posto sredstva što je preko milijun kuna“, pojasnio je pročelnik te ujedno i voditelj projekta Dean Dragičević.

Kulturni centar za posjetitelje planiran je na tri etaže - u donjoj će biti stalna galerija svetomartinske  i industrijske baštine grada Dugog Sela i prostor za Turističku zajednicu. Na prvoj etaži nova Gradska vijećnica koja će biti multifunkcionalne namjene, a na trećoj etaži, odnosno potkrovlju planirano je sedam učionica za edukativne sadržaje, koje se mogu spojiti u jedan prostor. Planirano je kako će dio prostora ubuduće koristiti i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo koje ima kronični nedostatak prostora za svoje aktivnosti.

N.H.M. i I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
  • 77