________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

„Svjedoci smo klimatskih promjena i s njima vezane sve učestalije ekstremne vremenske pojave, a uloga civilne zaštite postaje važnija nego ikada prije. Upravljanje rizicima, pravovremeno upozoravanje, brza intervencija i edukacija građanstva – postali su prioriteti kako bi se osigurala sigurnija budućnost u eri klimatskih izazova“, poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac povodom nadolazećeg Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka.

 

Osvrnuvši se na proteklu godinu načelnik Tominac smatra kako je za cijeli sustav civilne zaštite godina bila obilježena mnoštvom izazova poput nevremena, poplava i požara, no brzom i profesionalnom reakcijom sustava civilne zaštite i njegovih spremnih operativnih snaga na sve izazove uspješno je odgovoreno.

U prošloj godini sustav civilne zaštite rješavao je posljedice nezapamćenog nevremena, kao i veliki požar deponija plastike u Osijeku. Za istaknuti je da je reakcija sustava bila promptna, osobito od samog ranog uzbunjivanja prije samog nastanka nepovoljnih uvjeta pa sve do pripravnosti i odgovora na izvanredne događaje. Sve mjere i aktivnosti u cilju zaštite života stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara.

Pojašnjavajući stanje na području grada Dugog Sela načelnik Tominac ističe prošlogodišnje nezapamćeno olujno nevrijeme u kojem su zabilježene velike materijalne štete, na svu sreću bez ljudskih žrtava. „Zahvaljujući našim operativnim snagama – dobrovoljnim vatrogascima s područja grada, uspjeli smo na vrijeme intervenirati, kao i uz pomoć djelatnika javnih poduzeća te niz pravnih subjekata koji su od interesa za sustav civilne zaštite koji su sa svojim sredstvima mogli intervenirati. Važno je napomenuti da su vatrogasne operativne snage sa cijelog područja Grada Dugog Sela u prošloj godini su imali 187 intervencija – od toga 138 na poziv građana – sanacija šteta fizičkih i pravnih osoba. Štete koje su nastale nakon olujnog nevremena procijenjene su na 67.000 eura. Međutim to je daleko manje od stvarnih podatka jer većina građana nisu prijavili štete. Naši su vatrogasci, 35 članova i 9 vozila, u kolovozu prošle godine bili na ispomoći VZO Rugvica na sprečavanju poplave rijeke Save. Također smo se bavili i zbrinjavanjem izbjeglica iz Ukrajine, tako da ih na našem području trenutno ima 50-ak osoba. O njihovoj skrbi vodi računa Crveni križ Dugo Selo, Centar za socijalnu skrb i dugoselska Ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije. Prošle godine imali smo manjih lokalnih poplava u siječnju u Vrapčevoj ulici koje su brzo sanirane. No, takve situacije nas potiču da sagledavamo stanje u prostoru kako bi se iste situacije izbjegle u budućnosti. Prošle godine imali smo situaciju eksplozije u kući, nažalost sa smrtnim posljedicama, na koju su sve službe promptno reagirale“, navodi načelnik Tominac.

Ovim putem želi poručiti građanima kako sve ove snage traže povećanje brojnog stanja stoga apelira na aktivnije sudjelovanje i uključenje u rad vatrogasnih društava, ali i u rad Mjesnih odbora koji lokalno prvi djeluju, zbrinjavaju ljude i poduzimaju potrebne mjere na terenu.

„Svjedoci smo kako je ljetna oluja prošle godine pokazala kako neki mjesni odbori dobro rade svoj posao, no nažalost bilo je onih koji to nisu pokazali“, drži Tominac, smatrajući kako postoji prostor da se to poboljša. U cilju što bolje informiranosti i edukacije Stožer civilne zaštite Grada Dugo Selo lani je svojim građanima podijelio brošuru “Budimo spremni” kako bi sugrađane upoznali sa svim eventualnim prijetnjama koje se mogu pojaviti.

„Brošura sadrži važnije telefonske brojeve i upute o mjerama zaštite i spašavanja u slučaju određenih prijetnji“, poručio je Tominac.

U sljedećem razdoblju Stožer će staviti naglasak na održivi urbanizam i detektiranju slabih točaka na terenu koje mogu utjecati na sustav civilne zaštite.

„Na žalost, moramo očekivati da će elementarne nepogode biti sve češće, stoga se Grad mora pripremiti za takva događanja. Tu je velika uloga urbanista, komunalnih službi i projektanata, da sagledamo stvarno stanje i sve točke koje mogu biti od ugroze za sigurnost grada te da ih se što prije sanira“, poručio je načelnik Tominac.

Na samom kraju svim članovima sustava civilne zaštite ovim putem načelnik dugoselskog Stožera civilne zaštite upućuje čestitke uz Dan civilne zaštite.     I.G.O.