Trenutno epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela koje bilježi rast novooboljeih virusom COVID-19, kao i cijelo područje Zagrebačke županije te i države, prokomentirao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac uz smjernice za daljnje suzbijanje širenja koronavirusa.

 

"U Hrvatskoj je i nadalje vrlo visok broj novooboljelih izazvanih delta sojem koronavirusa pa tako i u našoj sredini. O složenosti situacije najbolje govore brojke: u posljednjih mjesec dana na području našega grada bilježimo vrlo visok prosječni dnevni broj novooboljelih koji se kreće između 8-9 osoba. I na razini države imamo vrlo visok broj novooboljelih, osobito osoba na bolničkom liječenju i respiratorima, navodi načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac. Zbog toga dolazi do velikog opterećenja bolničkog sustava ali i blokade značajnog dijela gospodarstva što negativno utječe na funkcioniranje svih državnih sustava. Treba napomenuti da je sredinom kolovoza na bolničkom liječenju na državnoj razini bilo oko 190 oboljelih, a sada je taj broj preko 800! Na respiratoru je broj osoba povećan više od šest puta: s 20 na 125! U Hrvatskoj je broj procijepljenih daleko ispod plana što se osjeća po velikom broju novooboljelih ali i iznadprosječnim smrtnim posljedicama po kojima smo pri europskom vrhu. Mnoge zapadne države imaju prosjek procijepljenosti iznad 70 posto i polako labave dosadašnje zaštitne mjere na svojem području.

Zabrinjava podatak da trenutno obolijevaju osobe svih uzrasta. I nadalje je pojava zaraze na nekontroliranim obiteljskim okupljanjima i zabavama na kojima se ne poštuju zaštitne mjere. Pojavljuju se posljedice i na psihološko zdravlje građana tako da veći broj ljudi traži pomoć zbog anksioznosti i depresije, posebice među djecom i mladima.

Gradski stožer je uz poštivanje svih propisanih mjera odobrio održavanje brojnih sportskih i kulturnih manifestacija na području grada na kojima do sada nije bilo pojave zaraze. To je dokaz da su organizatori i sudionici poštivali sve propisane mjere. Tako ćemo nastaviti i dalje sve dok nam zdravstvene mogućnosti to budu omogućavale. Time se brinemo i o psihološkom zdravlju naših sugrađana jer ne želimo biti do kraja zatvoren sustav. Apeliramo na naše sugrađane da se cijepe i da poštuju propisane mjere zaštite. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, spriječiti kolaps bolničkog i gospodarskog sustava i zaštiti naših najbližih i naših sugrađana“, kazao je načelnik dugoselskog SCZ Nikola Tominac.