Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Tradicionalno, predstavnici Grada Dugog Sela i obrazovno-odgojnih ustanova, položili su vijence i zapalili svijeće na posljednjim počivalištima Josipa Zorića i Jakova Černea na Starom groblju, prvih učitelja koji su djelovali u Dugom Selu, a u znak sjećanja na sve prosvjetne radnike koji su odgajali i učili generacije Dugoselaca.

Počast su odali gradonačelnik Nenad Panian, njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić, v.d. pročelnice UO za društvene djelatnosti Zvjezdana Budor Klarić, uz ravnateljice DV Dugo Selo Draženku Sesan, SŠ Dugo Selo Darinku Svetec, OŠ Josipa Zorića Maru Mamuzu te ravnatelja OŠ „Ivan Benković“ Branka Goleša.

Gradonačelnik Panian uputio je čestitke svim učiteljima zaželjevši da svojim elanom i dalje nastave raditi na dobrobiti mladih generacija.„Danas slavimo Svjetski dan učitelja, profesora, nastavnika, odgojitelja, asistenata u nastavi… - svih onih koji se brinu o budućem znanju naših malih i mladih generacija, oni koji svoje vrijeme ne troše uzalud nego daju novu kvalitetu našim budućim generacijama. Oni im daju svoje znanje koje će se pak prenijeti dalje. Svima njima čestitam njihov dan – Svjetski dan učitelja“, rekao je gradonačelnik Panian.

Svjetski dan učitelja podsjetnik je da se pokaže kako je rad djelatnika u obrazovanju prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

 

  • f0f0
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5