Vinogradarsko-vinarska udruga „Terra Sancti Martini“ održala je 27. degustaciju vina u prostoru Gradske sportske dvorane Dugo Selo. Pozdravnu riječ imao je predsjednik Udruge Boris Mahač podsjetivši na dugogodišnju vinarsku tradiciju ovog kraja. Degustacija je prvenstveno bila edukativnog karaktera, a o svojstvima i kvaliteti vina 25 dugoselskih vinara govorio je Mladen Forko. Renomirani enolog kušao je 44 uzoraka vina od 10 sorata, ne znajući o čijem se vinu radi.

Ipak, otkriven je jedan uzorak – vino iz gradskog vinograda. Mješavina graševine i kraljevine bi, da se radilo o ocjenjivanju, vjerojatno dobila zlato, naglasio je Forko inače rukovoditelj proizvodnje vina u Badel 1862. i jedan od Ljudi Korlata, vrhunskih hrvatskih vina iz benkovačkog kraja. Član je i Europskog vinskog viteškog reda, legat za zagrebačko područje, odnosno za Prigorsko-Plešivičko, Pokupsko i Moslavačko vinogorje. OrdoEquestris Vini Europae (skraćeno OEVE) obnovljen je 1984. godine u Željeznom (Eisenstadt) u vinorodnoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1333. godine (I. period), odnosno iz 1468. godine (II. period). Vinski vitezovi djeluju pod pokroviteljstvom kuće Habsburg-Lothringen, a osnivači reda su stava da je Europa u svom identitetu prvenstveno prožeta vinskom kulturom i sukladno tome ima prirodno pravo na vlastiti vinski viteški red koji djeluje širom Europe.

Vinari su tako savjetovani od ovog vrhunskog stručnjaka, mogli su doznati zašto je njihovo vino dobro, ali i što mu fali i kako ga poboljšati. Edukacija je temelj, jedna od aktivnosti je stručno predavanje o zaštiti vinograda 15. veljače, najavio je Mahač.

Večerašnje ugodno druženje nastavljeno je uz finu zakusku taman za dobru kapljicu. Tako će biti i 20. siječnja od 18 sati u Maloj galeriji u Kolodvorskoj ulici na još jednoj degustaciji, a sve kao uvertira u tradicionalni blagdan Vincekovo koji će se obilježiti dan kasnije, 21. siječnja, u Gradskoj kleti na Martin bregu. Poznata je gostoljubivost dugoselskih vinara stoga ne propustite prvu ovogodišnju vinsku svečanost s početkom u 13 sati. amš

  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5
  • f6f6
  • f7f7