________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Članovi DVD-a Dugo Selo, najstarijeg vatrogasnog društva na dugoselskom području, održali su 22. ožujka redovnu godišnju skupštinu u restoranu Romantika kojoj su uz brojne goste, predstavnike prijateljskih vatrogasnih društava s područja Zagrebačke županije, pa i šire, nazočili gradonačelnik Nenad Panian, predsjednik Gradskog vijeća Dugog Sela Kruno Blažinović, njegov zamjenik Krešo Cvijanović, izaslanik VZ Zagrebačke županije i zapovjednik VZG Dugo Selo Željko Remenar, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela Nikola Rnjak, načelnik Stožera CZ Dugo Selo Nikola Tominac te drugi. Sve okupljene na samom početku je pozdravio predsjednik društva Tomislav Šarić.

Tom prilikom uručio je brojna uvjerenja o osposobljavanjima za različite specijalizacije koje su tijekom protekle godine stekli članovi društva. Isto tako uručena su i vatrogasna priznanja za dugogodišnje članstvo i aktivan rad u dobrovoljnom vatrogastvu – tako je zlatnu vatrogasnu plamenicu, kao i vatrogasnu spomenicu za 40 godina dobio Nikola Rnjak. Srebrna vatrogasna medalja uručena je Robertu Raosavcu; brončanu vatrogasnu medalja primili su Antonela Mauser i Darjan Budimir; brončanu vatrogasnu plamenicu primili su Karla Klečar, Ema Melić i Dominik Lončarić; vatrogasna spomenica za 20 godina uručena je Draženki Pećina, Borisu Mahaču, Kristijanu Peši i Robertu Raosavcu, dok su vatrogasnu spomenicu za 10 godina ove godine dobili Gabrijela Buljić, Kristijan Katinić, Ivan Kokanović, Goran Kolar, Denis Levicki i Marko Salapić.

Tijekom protekle godine DVD Dugo Selo odrađivao je cijeli niz zadataka, od preventive, intervencija, dijelom i natjecanja pa do spomenutih osposobljavanja i nabavke potrebne opreme i uređenja vatrogasnog doma, rečeno je u izvješću o radu. Kao stožerno društvo Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela – DVD Dugo Selo je opremljeno sa 7 vozila (što navalnih, tako i ostalih vatrogasnih vozila) te broji 148 članova - od toga 43 podmlatka, 19 mladeži, 30 operativaca, 23 izvršnih članova, 27 pričuvnih, 5 veterana i 1 počasni član. Vidljivo je da su članovi specijalizirani za sva vatrogasna zvanja. Starosna dob kreće se od 6 do 76 godina. Samo su u protekloj godini članovi društva bili su na 174 događaja, od čega je 130 intervencija - 21 požar, 98 tehničkih intervencija i to ne samo na području Grada, već i na susjednim područjima. DVD Dugo Selo sudjeluje u spašavanju unesrećenih u prometu ne samom na području grada, već i susjednih općina te su prošle godine intervenirali 3 puta. U zadnje vrijeme djeluju i na autocesti A3 Bregana-Lipovac.

Protekle godine zbog olujnog nevremena u srpnju odradili su 60 intervencija u kojima je sudjelovalo 33 vatrogasca, a nakon toga bili su na ispomoći u općini Rugvica gdje je u kolovozu prijetila poplava zbog vrlo visokog vodostaja rijeke Save.

DVD Dugo Selo već treću godinu provodi pasivno dežurstvo – svaki radni dan dežuraju 3 operativna člana (vatrogasac-vozač i 2 vatrogasca) od 8 do 16 sati i koji je u potpunosti financiran sredstvima VZG Dugo Selo. Prošle godine pasivno je dežuralo 17 vatrogasca te je odrađena ukupno 71 intervencija što potvrđuje veliku potrebu ovakvog dežurstva u omogućavaju što bolje sigurnosti građana i njihove imovine.

U redovima DVD-a Dugo Selo veliki je broj podmlatka i mladeži koji su ostvarili zavidne rezultate na vatrogasnim natjecanjima – na 13. kupu Sv. Florijana i 2. memorijalu Dominik Srečić u Ostrni - djeca ženska 2. mjesto, Memorijal „Tomislav Galovec“ u Andrilovcu – djeca muška 3. mjesto, Memorijal „Igor i Nikica Vodopijevec“ u Paukovcu – djeca ženska 3. mjesto, županijsko natjecanje u Klinča Selima – 4. mjesto, gradsko natjecanje VZG-a Dugo Selo – djeca ženska 2. mjesto, a djeca muška 2. i 3. mjesto.

Društvo je u protekloj godini, obilježilo veliki jubilej – 130. godina rada organiziravši bogat svečani program, uz koji je Društvu predano novo navalno vozilo. U planu VZG Dugo Selo je nabava novog vatrogasnog vozila za rad na visini koje će neopisivo pomoći kod intervencija na visokim stambenim objektima. Za navedeno vozilo DVD-u Dugo Selo nedostaje garažnog prostora, stoga su trenutno u procesu izdavanja dozvole za izgradnju novih garaža u dvorištu na istočnoj strani od vatrogasnog doma. Ukupni prihodi Društva u 2023. godini iznosili su 145.972 eura.

Gradonačelnik Nenad Panian izrazio je svoj ponos na DVD Dugo Selo. „Ponosan sam na brojnost vatrogasca, na sve što ste dosada ostvarili kroz svoju dugu povijest, kao i na viziju koju planirate u budućnosti. Veseli me što Društvo čini više od trećine mladih članova koji žele biti vatrogasci, žele pomoći svome bližnjem. Živimo u svijetu i vremenu kada će sve više biti akcidenata - požara, poplava zbog promjene klime, veće naseljenosti i viših stambenih objekata, bit će više prometnih nesreća, itd. No, sve radimo zajedno i zajedno možemo uspjeti. I nadam se da će projekt dogradnje garaže konačno krenuti, nije do nas“, kazao je između ostalog gradonačelnik, istaknuvši važnost realizacije budućeg Vatrogasnog centra u blizini željezničke pruge i OŠ Josipa Zorića te animaciju širokog kruga dugoselske djece da se zainteresiraju za dobrovoljno vatrogastvo.

Predsjednik VZG Dugo Selo Nikola Rnjak zahvalio se ujedno u ime svih nagrađenih čestitajući svima na njihovom dugogodišnjem radu i angažmanu. „Biti najbolji nije lako, a DVD Dugo Selo to sigurno je. Oni kontinuirao rade na svim dobnim skupinama, operativcima i svojim veteranima. Bitna je i sprega vatrogasca i Grada. Grad je prepoznao važnost vatrogasca tako da VZG Dugo Selo prati DVD Dugo Selo u svim njihovim projektima, s financijskim sredstvima i ostalom podrškom. U planu krajem ove godine bit će objavljen natječaj za vozilo za rad na visini, na koje će se DVD Dugo Selo javiti kako bi bilo najopremljenije dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj, pa čak i bolje opremljeno i od nekih javnih vatrogasnih postrojbi“, na kraju je poručio predsjednik Rnjak. I.G.O.

 

 • 11
 • 1010
 • 1111
 • 1212
 • 1313
 • 1414
 • 1515
 • 1616
 • 1717
 • 1818
 • 1919
 • 22
 • 2020
 • 2121
 • 2222
 • 33
 • 44
 • 55
 • 77
 • 88
 • 99