Grad Dugo Selo bio je danas domaćin informativnoj radionici u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) na temu utvrđivanje potreba JL(R)S i prilika za realizaciju projekata iz područja čiste energije i zaštite klime kojoj su se uz domaćina gradonačelnika Nenada Paniana i njegovih suradnika odazvali i gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja istočnog dijela Zagrebačke županije.

Na samom početku prve u nizu radionica sve okupljene pozdravili su gradonačelnik Panian i dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e te ujedno posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.

„Ideja je predstaviti i pokrenuti projekte koji su najavljeni za sljedeće razdoblje, a radi informiranja i usklađivanja na početku samog ciklusa“, između ostalog naveo je ravnatelj REGEA-e dr. Domac. Radi se o područjima pametne i održive mobilnosti, zelenog integriranog planiranja, strategiji razvoja pametnih općina i gradova, UPG i administrativno upravljanje EU projektima, potpore u podizanju kapaciteta JL(R)S u području energije i klime, itd., te kao najveći projekt – sunčani krovovi ELENA PVMax. Potonji projekt financira iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB) operativno provodi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura. Projekt je započeo nedavno s 1. srpnjem te će potrajati do 20. lipnja 2024. godine. Cilj projekta je razviti tržište za obnovljive izvore energije, a posebno potaknuti izgradnju fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada u privatnom, komercijalnom i javnom sektoru. Projektom se namjerava obuhvatiti više od 3000 zgrada - obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada, a provodit će se i mjere energetske učinkovitosti povezane s potrošačima električne energije u ciljanim zgradama, kako bi se optimizirao kapacitet fotonaponskih elektrana.
Gradonačelnik Panian na kraju je istaknuo zainteresiranost Grada za daljnje rješavanje autobusnog prijevoza na našem području u sklopu integriranog prijevoza i tarifno prijevozničkoj uniji na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, ali i za pokretanje projekta sunčanih krovova na višestambenim zgradama. Vezano uz posljednji projekt predloženo je da se u jesen održi radionica za sve predstavnike zgrada u Dugom Selu koje su zainteresirane za solarne panele.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44