Povodom Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22.lipnja, izaslanstvo Grada Dugog Sela, predvođeno zamjenicom gradonačelnika Jasminkom Kokot Bambić, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela te Općina Brckovljani i Rugvica s predsjednikom Marijanom Krivcem, predstavnici SDP-a s predsjednicom Jadrankom Robić, načelnik Stožera civilne zaštite Nikola Tominac i pročelnik za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Boris Savić, zapalili su svijeće i položili vijence na spomen obilježju poginulim ratnim i civilnim žrtvama fašističkog terora u Perivoju grofova Drašković.

U prigodnim govorima, istaknut je značaj žrtve i borbe antifašista u stvaranju suvremene Hrvatske. Predsjednik udruge antifašista Krivec pozvao je nazočna izaslanstva da posjete i odaju počast i na drugim spomen obilježjima na širem dugoselskom području - kod OŠ Josipa Zorića, na Novom groblju, Ostrni, Preseki, Leprovici te Oborovu.

Dan antifašističke borbe se, prema odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, Hrvatska od 2002. godine obilježava 22. lipnja kao blagdan - Dan antifašističke borbe. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta. Završetkom Drugoga svjetskog rata 1945. godine konstituirana je Narodna Republika Hrvatska kao federalna jedinica ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica na strani savezničkih snaga.amš

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5