Pikijevci osvojili prvo mjesto na Kotlovina showu
I danas je Dugo Selo živjelo u znaku druženja, zabave i fine hrane! Uz razne radionice, dječju predstavu, fitness šetnju i bogat program – centrom grada širili su se mirisi delicija, čuo se veseli žamor i osjećala pozitivna atmosfera. Gastro manifestacija Stara jela z Dugog Sela ove godine privukla je dosada najveći broj izlagača, ali i posjetitelja, ljubitelja tradicijske kuhinje koji su brojna ovogodišnja ponuđena jela mogli i kušati na Tradicijskom ručku uz kupnju prigodnog tanjura. Nedjeljni program u jutarnjim satima započeli su ribiči ŠRD-a Dugo Selo-Rugvica koji su organizirali Dugoselsku fišijadu, a poseban dio programa obilježila je Kotlowina show, natjecanje u pripremi ovog mnogima omiljenog jela.
Ove godine u konkurenciji čak 11 ekipa najboljom je prema odluci žirija proglašena ekipa Pikijevci, sastavljeni od dva bračna para – Darka i Željke Piskač te Dubravka Pleše i Ines Vrban. U izjavi za medije rekli su kako redovito sudjeluju na ovom natjecanju:
"Mi smo ekipa koja već četvrtu godinu dolazi i osvojili smo do sada drugo, treće i sada prvo mjesto. Kombinirali smo Sisak i Zagreb, to su naši prijatelji, dva para, a onda smo dobili i druge prijatelje i tako širimo to. Kotlovinu smo pripremali najbolje što smo znali; svake godine smo nešto naučili. Dodavali smo svoje začine koji moraju ostati tajna, ali trudili smo se da to bude ono osnovno što bi rekao od Drele – zna se što je kotlovina. Nije đuveč, nije paprikaš, kotlovina je kotlovina, i samo smo malo dodali neke tajne začine da možda i sljedeće godine pobijedimo. Ne odustajemo."
Predsjednik žirija Davor Dretar Drele poručio je kako je ove godine bilo dosta eksperimentiranja što u kuhanju kotlovine ne bi trebalo raditi.
Drugo mjesto pripalo je ženskoj ekipi Ambasadorice, dok je treće osvojila ekipa Oreščica. Predsjednik žirija, Davor Dretar Drela, istaknuo je kako je ove godine bilo dosta eksperimentiranja u kuhanju kotlovine, što prema njegovim riječima nije poželjno.
Osim natjecanja u kuhanju, proglašeno je i najbolje uređen štand – priznanje je pripalo udruzi MART-inke, a najzaslužnija za uređenje, Peggy Malbaša, primila je od direktorice Turističke zajednice Dugo Selo Karmele Vukov Colić prigodnu nagradu.
Program je nastavljen odličnim glazbenim nastupom Trio Gušt, a poslijepodne održan je i PUB kviz u organizaciji Gradske knjižnice Dugo Selo.
Uz Luku Nižetić plesalo se i pjevalo u jedan glas!
Zvijezda večeri bio je jedan od najpopularnijih hrvatskih izvođača - Luka Nižetić koji je svojim koncertom zapalio dugoselsku publiku. Koncert je privukao veliki broj posjetitelja, svih generacija, koji su zajedno s Lukom pjevali njegove hitove, a on je svojim energičnim nastupom potvrdio da je pravi miljenik publike i da njegove pjesme uvijek pronalaze put do srca. Pred kraj koncerta u izvedbi njegove pjesme „Ostani dite“ pridružili su mu se mali članovi Društva „Naša djeca“ Dugo Selo izvevši za tu priliku pomno uvježbano koreografiju, što je bio „šlag na kraju“ jednog odličnog koncerta, i jednog više nego izvrsnog trodnevnog gastro-kulturno-turističkog festivala u Dugom Selu.
Stara jela z Dugog Sela 2025: Gastro festival koji čuva baštinu i stvara nove priče
I na kraju Stara jela z Dugog Sela 2025. potvrdila su, ako ne i premašila očekivanja. Ona nisu samo gastronomski festival, nego događaj koji spaja zajednicu, njeguje tradiciju, obogaćuje kulturni identitet Dugog Sela te pokazuje kako lokalno može biti izuzetno i relevantno. Među ovogodišnjim atraktivnim sadržajima izdvajamo mnogobrojna fina jela koja su se mogla kušati, kao što su tačkrli, šaran na rašljama, fiš paprikaš, kotlovina grah kuhan u ćupovima, uz različite gulaše i čak dva vola na ražnju… Predstavljena je i druga knjiga iz serijala Dugoselski spomenar, pod nazivom Na žlicu, koja sadrži recepte juha i variva dugoselskih obitelji, uključujući jela ljudi koji su se u grad doselili – što daje dodatnu širinu kulturne i gastronomske slike grada. Tijekom tri dana događanja kroz degustaciju, ali edukaciju (kuharice, radionice, pričanje priča…) nastojalo se potaknuti očuvanje gastronomskog i kulturnog identiteta ovog kraja. Ovogodišnji partner – Republika Italija dala je međunarodni karakter manifestaciji, a organizatori, TZ Dugo Selo i ove godine nastavili su ekološki pristup plastic free i zero waste po kojem su ponuđena jela poslužena u emajliranim posudama, a ne u plastičnim. Sve navedeno, ali i sve predstavljeno što možda nije spomenuto, čini ovu manifestaciju modelom za slična događanja u regiji. Stara jela z Dugog Sela imaju potencijal postati nezaobilazni događaj ne samo Zagrebačke županije, nego cijele Hrvatske. I.G.O.






































