Zajednica športskih udruga Grada Dugog Sela ima nove kriterije za sufinanciranje javnih potreba u športu Grada Dugog Sela. Donijeti su na skupštini održanoj 13. listopada, u primjenu će s prvim danom 2022. godine. Tada će prestati vrijediti dosadašnji po kojima se radilo zadnjih 25 godina.

„Zadnjih 25 godina nisu mijenjani kriteriji u dodjeli sredstava koja Grad dodjeljuje Zajednici, a ona raspoređuje na svoje članice. Ove godine zaista smo si dali truda i na nekoliko sjednica smo raspravljali, prihvatili i zahtjeve drugih klubova tako da se uglavnom kroz ovo sve vrijeme prate redovita natjecanja i ove godine bismo trebali zadovoljiti sve klubove. S obzirom na koronu i ovo „nevrijeme“ za športaše, dio manifestacija i natjecanja se održao, a ostali koji nisu mogli ostali su trenirati ili sami ili individualno jer drugačije nisu mogli. Kriteriji su prihvaćeni, ovo je ravnopravniji odnos i sredstva dobivaju svi klubovi za redovita natjecanja, za utakmice, za bilo koje športove – momčadske i pojedinačne. Važno je da se sva ta sredstva dostavljaju u tajništvo ZŠU i Izvršni odbor onda odlučuje da li se ta sredstva uplaćuju ili ne. Sredstva moraju biti ovjerena, računi moraju biti ovjereni, potpisani od kluba i onda se dodjeljuju“, naglasio je predsjednik ZŠU-a Željko Melić. Podršku i pohvalu za donošenje novih kriterija dao je i doživotni predsjednik ZŠU-a Zlatko Lasan.

Kako se čulo, unatoč pandemijskoj situaciji, iza dugoselskih športaša uspješno je razdoblje. „Rukomet je odigrao sve utakmice, i ženski i muški tim je u prvoj ligi. Nogomet je u trećoj ligi, visoko su plasirani. Kod pojedinačnih sportova imali smo taekwondaša Mihaela Kralja, brončanog na EU kadetskom prvenstvu. Takvi su uspjesi poticaj za mlađe naraštaje za bavljenje tim i športom općenito. Mislim da smo jedna od reprezentativnih zajednica. Suradnja s Gradom je izvrsna, s gradonačelnikom i dogradonačelnicom, održavamo redovite sastanke, razmjenjujemo mišljenja, komuniciramo“, dodao je predsjednik Melić.

S time se složio i gradonačelnik Nenad Panian najavivši daljnja ulaganja u razvoj športske infrastrukture. Među njima su tereni za odbojku, košarku, SC Puhovo, kontejneri za NK Ostrnu, rukometna dvorana. „ZŠU je nositelj puno aktivnosti, posebice rada s mladima. Novaca ima, trebaju nam prijedlozi. Zahvalan sam zbog ove odlične suradnje, samo tako možemo sve ostvariti. Šport je potreba za sve, da mladi ostanu i imaju budućnost ovdje“, poručio je gradonačelnik Panian prenijevši i riječi pohvale ZŠU-u dogradonačelnice Jasminke Kokot Bambić.

Prihvaćena izvješća o radu i financijama za 2020. godinu

Na skupštini su prihvaćena izvješća o radu i financijama za 2020. godinu te je donijet program športa za 2021. godinu čiji financijski plan iznosi 3.918.195 kuna. O njima je izvijestio tajnik Franjo Končić. U Gradu Dugom Selu djeluje 18 sportskih udruga koje daju 55 momčadi/ekipa (41 pomladak), koje se natječu u 45 liga (35 pomladak) u kojima sveukupno sudjeluje 522 momčadi/ekipa. Licencirano je 893 natjecatelja (699 pomladak). Stručni rad vodi 44 trenera. Udruge sveukupno broje 1355 članova. Prihodi ZŠU iznosili su 2.005.004,52 kuna, i to 2.000.000 kuna od dotacija Grada, 5.000 kuna od Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Rashodi se sastoje od redovne djelatnosti u koju su uključeni troškovi natjecanja, članarine odnosno kotizacije granskim sportskim savezima koji organiziraju natjecanja, liječnički pregledi, licence odnosno registracije natjecatelja i trenera, obvezni stručni seminari za trenere te stručni rad. U tu svrhu utrošeno je 979.679,14 kuna. Tu su zatim troškovi za objekte i dvorane koji se koriste za trening i natjecanje gdje je utrošeno 468.176,52 kuna. Na prijevoz je utrošeno 136.355,00 kuna, dok je na ostale programe i završnice utrošeno 16.500,00 kn. Za funkcioniranje zajednice, utrošeno je 115.378,68 kn i za manifestaciju ZŠU - izbor sportaša godine, utrošeno 23.482,78 kn. Zbog epidemije, sportska natjecanja prekinuta su sredinom trećeg mjeseca te nisu niti nastavljena u prvih šest mjeseci 2020. godine. Izuzetak su Kuglački klub Dugo Selo s jednim odrađenim kolom ligaškog natjecanja u lipnju te Atletski klub Martin Dugo Selo koji je nastupio u devet utrka. Isto tako, u drugih šest mjeseci nisu sve udruge krenule s natjecanjima, a koja su za većinu, završila odlukom Stožera civile zaštite RH dana 28. studenog 2020. godine.

U prvih šest mjeseci u ligaškim natjecanjima u trenutku prekida klubovi su završili na ukupno dva prva mjesta, dva druga mjesta i tri treća mjesta. U pojedinačnim natjecanjima klubovi su sudjelovali na 34 turnira/utrka, gdje je osvojeno osam prvih mjesta, četrnaest drugih mjesta, dvadeset i dva treća mjesta sa još deset odličja među prva tri mjesta. MRK Dugo Selo daje tri regionalna reprezentativca u 2006. godištu, ŽRK Dugo Selo '55 daje šest regionalnih reprezentativki u 2006. godištu te pet sportašica četvrte kategorije, dok STŠK Dugo Selo daje jednu mlađe kadetsku reprezentativku, jednog sportaša šeste kategorije i dva sportaša treće kategorije.

U drugih šest mjeseci u ligaškim natjecanjima klubovi su završili na ukupno 5 prvih mjesta, 2 druga mjesta i 2 treća mjesta. U pojedinačnim natjecanjima klubovi su sudjelovali na 77 turnira/utrka, gdje je osvojeno 13 prvih mjesta, 15 drugih mjesta i 19 trećih mjesta MRK Dugo Selo daje 2 regionalna reprezentativca u 2005/2006. godištu te dva kadetska reprezentativca Hrvatske, ŽRK Dugo Selo '55 daje četiri sportašice četvrte kategorije, dok STŠK Dugo Selo daje četiri sportaša pete kategorije i dva sportaša šeste kategorije. Zbog epidemiološke situacije nisu održane niti sve manifestacije sportskih udruga koje se održavaju uz pomoć Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije ili prošle godine uz pomoć Gradskog vijeća. Međutim, ipak su održane slijedeće manifestacije: Malonogometni turnir mladeži "Dugoselko"; Međunarodni memorijalni turnir Đuro Dubenik u stolnom tenisu; Rukometni turniri Đuro Dubenik u muškom i ženskom rukometu; Turnir u uličnoj košarci. Održan je i Izbor najboljih u športu Grada Dugo Selo za 2019.g. u Gradskoj sportskoj dvorani.

„Ovim putem se još samo mogu zahvaliti svima na suradnji u 2020. godini. Velika hvala Gradskom vijeću, Gradonačelniku, Gradu i njegovim djelatnicima na podršci koju pružaju dugoselskim sportskim udrugama posredstvom ove Zajednice“, iznio je na kraju izvješća tajnik ZŠU-a Končić.amš

  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4