Povodom 100-te obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, Grad Dugo Selo postavit će spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, koji je spomenik predstavio gradskim vijećnicima na današnjoj sjednici.

"Franjo Tuđman je velika povijesna ličnost, najveća u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Imao sam priliku s njim sudjelovati u stvaranju HDZ-a i sada se prisjećam te energije i hrabrosti od prije 30 godina. Ovdje sam želio dočarati njegov karakter",  opisao je Kujundžić. Gradonačelnik Nenad Panian poručio je kako je ovo najljepši spomenik predsjednika, koji će krasiti Dugo Selo.

"Drago mi je što će i Dugo Selo imati spomenik dr. Franje Tuđmana, jer i naš je grad dao obol stvaranju države", poručio je vijećnik HDZ-a Darjan Budimir, dok je Stjepan Štefinovec kazao kako će podržati Franju generala.Otkrivanje spomenika bit će upriličeno u subotu 14. svibnja ispred Gradske uprave u 10,30 sati.

Dan ranije, u petak 13. svibnja, s početkom u 19,00 sati u Dvorani Preporod,  Josipa Zorića 23a, održat će se svečana filmska premijera igrano-dokumentarnog filma "Bilo jednom u Hrvatskoj" redatelja Jakova Sedlara i Kevina Spaceya u glavnoj ulozi dr. Franje Tuđmana. Ulaz  je slobodan.