Mladi glazbenik i tekstopisac, Đuro Ravenšćak iz Dugog Sela, jedan od sudionika ovogodišnjeg Adventa u Dugom Selu, gostovao je kod Barbare Grgić u podcastu Beli Zagreb Grad u kojem je govorio o svom djetinjstvu, glazbenom stvaralaštvu i stanju na hrvatskoj duhovnoj glazbenoj sceni.

Prve glazbene korake i autorstva teksta napravio je u svom bendu Sliryc33. Pjesmom “Tebi pripadam” samostalno je izašao na duhovnu glazbenu scenu, a prvi duet “Vrati me” objavio je u suradnji s fra Marinom Karačićem.

Đuro je nedavno potpisao ugovor za Croatia Records i time i službeno započeo glazbeno putovanje na kojem će zasigurno zablistati. “Samo prijatelji” njegov je singl kojim najavljuje i debitantski studijski album. Ono što je posebno zanimljivo oko pjesme jest da Đuro potpisuje glazbu, tekst i aranžman, a odsvirao je i sve instrumente. Pjesma je snimana i miksana u Red Records Studiju kod Krune Licitara, a back vokale je posudila Mihaela Karla Palić. Osim singla “Samo prijatelji”, predstavio se i snažnom pop-rock baladom “Ostani tu”, kojom konkurira i najboljim hrvatskim vokalima toga žanra.

Progovorio je i o odnosu medija i duhovne glazbene scene

“Mediji danas utječu na bilo što, što se ističe, pa tako ako se nalaziš sa strane i nisi bitan, nikada nećeš doći do medija i nitko te ništa neće pitati. Napuniš li arenu, izdaš li album koji je prodavan – mediji su prisutni. Također, današnjim medijima nije u cilju ispričati samo lijepo priču, nego se traže problemi i skandali jer oni donose ‘clikbait’. Obuče li Jelena Rozga neku skuplju haljinu od toga se napravi cijela vijest jer će takva priča donijeti komentare i reakcije. Mediji su magnet za skandale i jedva čekaju skandal koji sami traže i provjeravaju”, rekao je.

Ravenšćak vjeruje da će duhovna glazba uvijek biti prisutna jer nema istu funkciju kao i neka druga vrsta glazbe koja jednostavno prođe kada publici dosadi. “Duhovna glazba pjeva i priča o vječnim stvarima koje su bile i koje će uvijek biti aktualne. No mislim da ona neće doći do radijskih etera, jer ne dolaze ni sve svjetovne pjesme u eter, čak i ako su kvalitetne. A kamo li nešto što nije medijski poželjno ili nema dobar PR”, ističe.

Beli Zagreb Grad podcast svojevrstan je nastavak istoimenog projekta koji se 2017. godine pojavio na društvenim mrežama. Barbara Grgić u jeku pandemije COVID-19, netom nakon prošlogodišnjeg potresa u Zagrebu, pokreće i istoimeni portal koji je oaza pozitivnih vijesti iz kulture i umjetnosti.

Cijeli intervju pogledajte na poveznici.