________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zvuci irske, škotske i južnoameričke glazbe u Dvorani „Preporod“

Uvertira u obilježavanje Dana Grada Dugog Sela i proslavu Martinja bio je današnji koncert sastava Alma del Viento u Dvorani „Preporod“. Grupa iznimnih glazbenika, donijela je spoj irske, škotske i južnoameričke glazbe na pozornicu.

Članovi Alme del Viento izvođači su s bogatim iskustvom, glazbenici predvođeni vrhunskim gitaristom i najboljim poznavateljem južnoameričke glazbe s ovih prostora Darkom Horvatom (bivši član grupe Ayllu, Gato negro, Caiman verde, danas nastupa s Ricardom Luqueom i amigosima, te Davorom Radolfijem), sadašnjim članom grupe Ayllu, akademskom flautisticom i nevjerojatnom quenisticom Zrinkom Božičević Plavec (quena, charango, sikus, bombo). Iza svestranih umjetnika, multiinstrumentalista je dug niz uspješnih koncerata, nekoliko nosača zvuka i brojna gostovanja u zemlji i regiji. Vokalistica je Ivana Galić, pjevala je večeras uz gošću Klementinu Vodušek, svirali su akademski saksofonist i basist Mario Jagec te violinist Bernabe Romero.

Malobrojna publika je uživala u izvedbama pjesama iz Irske i Škotske, a večer je obogaćena i „domaćom“ međimurskom „Dej mi, Bože, joči sokolove“. Na njihovom repertoaru bile su pjesme južnoameričke tradicionalne glazbe, inspiracija je Mercedes Sosa, najveća argentinska pjevačica i aktivistica, ikona folklornog glazbenog žanra poznatom po izvođenju pjesama s dubokim emocijama koje su često izražavale političke i socijalne teme. Pjesme iz Argentine, Bolivije, Perua, Čilea, Urugvaja odjekivale su Dvoranom „Preporod“ s autentičnim ritmovima huayña, cuece, chacarere, taciraria, zambe, milonge, candomblea, vidale, chamamea. Glazba je to koja varira od romantičnih i nostalgičnih melodija do plesnih i ritmičkih kompozicija, baš poput vjetra – od titraja do dinamičnog tempa.amš

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5
  • f5af5a
  • f7f7
  • f8f8

 

 

SLAVLJENIČKI VIKEND PUN DOGAĐANJA – Krštenje mošta, koncerti, Fišijada

U organizaciji TZG Dugo Selo, program proslave nastavlja se bogatim programom i sljedećih dana. Svečana sjednica za Dan Grada održat će se u petak 10.studenog u 13 sati, a glazbeni dio rezerviran je za večernje termine. Tradicionalno krštenje mošta, u režiji KUD-a „Preporod“, počinje u 18 sati u šatoru pored Gradske sportske dvorane, a svi posjetitelji moći će kušati fini, vinski gulaš. Nastupa i dugoselski Pešun bend. Slijedi koncert Željka Samardžića u Gradskoj dvorani u 20 sati. Očekuje se velik odaziv i dobra zabava.

U subotu, na sam blagdan sv.Martina 11. studenog, u 8,30 i 18,00 sati po rasporedu su svete mise.

Navečer od 18 sati možete uživati u tradicionalnoj Preporodovoj 22. smotri folklora. Nastupaju ZFA dr. Ivana Ivančana, Folklorni ansambl "Koprivnica", HKPD Bosiljak Čučerje, FA "Ivan Goran Kovačić" Sisak, HKGD "DUNAV" VUKOVAR, KUD Luka Ilić Oriovčanin.

Koncert Daleke obale u Gradskoj sportskoj dvorani s početkom u 20 sati zaokružit će subotnji dan.

Glavni pozdrav u nedjelju bit će BISTRO jer u 10 sati na dugoselskom bajeru počinje Fišijada.

No to nije sve – sljedeće nedjelje, 19.studenog trči se poznati Martinski polumaraton.